Vasile Bumacov: După producătorii de mere şi prune, vom ajuta viticultorii!

În toamna curentă, fabricile de vin vor putea accesa credite „ieftine” pentru ca să poată achita producţia de struguri livrată spre prelucrare de către fermieri. Guvernul a negociat cu Banca Europeană pentru Investiţii(BEI) alocarea a 12 milioane de euro pentru acordarea în condiţiii avantajoase a creditelor pentru întreprinderile vinicole.

Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a declarat pentru presă că banii vor fi alocaţi în cadrul proiectului  „Livada Moldovei” , în valoare de 120 de milioane de euro, susţinut de BEI.

Potrivit lui, reprezentanţii BEI se vor convoca cu experţii de la banca comercială cu care lucrează în Republica Moldova, pentru a stabili mecanisme de acordarea a acestor credite.

„Întreprinderile vinicole nu pot accesa credite cu o rată a dobânzii mare oferite de piaţa bancară, în condiţiile în care în septembrie se împlineşte un an de când Federaţia Rusă a stabilit embargo la exportul de vin din Republica Moldova”, a menţionat Bumacov. Totodată,  oficialul a recunoscut că pentru a soluţiona definitiv problema în acest domeniu, Republica Moldova ar avea nevoie de 20 de milioane de euro.

În context, el a precizat că, cu suportul BEI, în anul curent urmează a fi evitată situaţia din ultimii ani, când micii fermieri se plâng că fabricile de vin nu le-au achitat producţia livrată în anii anii trecuţi.

Moldova. org precizează că Republica Moldova şi BEI urmează  în toamna curentă să semneze acordul de implementare a proiectului „Livada Moldovei”, în valoare de 120 de milioane de euro. Mijloacele oferite de BEI vor fi folosite pentru crearea și modernizarea livezilor, procurarea utilajului modern pentru producția, păstrarea, sortarea, ambalarea, marcarea și transportarea fructelor.

De notat că oficiali de la Ministerul Agriculturii au anunţat că în anul curent se aşteaptă o recoltă de struguri de circa 600 de mii de tone, recoltă comparabilă cu cea din anul trecut. Dintre acestea mai mult de o sută de mii de tone vor fi struguri de masă, restul urmând a fi prelucrate la fabricile de vin .

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.