Valeriu Miţul, omul şi luptătorul care a învins moartea

În stânga Nistrului astăzi poţi auzi limba română, poţi întâlni busturi ale domnnitorului Ştefan cel Mare sau copii care studiază în grafia latină doar pentru că există oameni devotaţi acestui popor, curajoşi şi gata oricând să pună umărul atunci când vine vorba de păstrarea identităţii. Unul dintre ei este Valeriu Miţul, care, în timpul războiului de pe Nistru a luptat pentru integritatea acestui pământ, iar ulterior a fost primar al localităţii Corjova, raionul Dubăsari.

Pentru Valeriu Miţul, dar şi pentru camarazii săi, războiul de pe Nistru n-a luat sfârşit la 21 iunie 1992, dar continuă şi astăzi. Fără arme, dar cu presiuni, intimidări şi pacificatori, care numai pace nu aduc. De-a lungul acestor ani, Valeriu Miţul, în calitate de primar, a activat în condiţii extrem de dificile, fiind arestat de câteva ori, supus permanent ameninţărilor şi presiunilor psihologice din partea regimului ilegal de la Tiraspol.

În primăvara anului 2011, Valeriu Miţul a suferit un atac de cord şi a fost supus unui tratament îndelungat şi costisitor. În urma unor investigaţii medicale, a fost diagnosticat cu o afecţiune cardiacă gravă. Totuşi a găsit curaj să meargă la intervenţia chirurgicală extrem de complicată, dar şi extrem de costisitoare, care a durat peste 7 ore, fiind conştient că şansele de supraveţuire sunt minime. Datorită tăriei de caracter, dar şi prietenilor şi oamenilor care i-au sărit în ajutor, a reuşit să treacă peste acea grea încercare.

Deşi încă nu şi-a revenit complet, acum se simte mai bine, zâmbeşte şi zice că nu se va lăsa aşa uşor de treburile satului. „Am avut norocul de a fi susţinut şi ajutat de către oamenii adevăraţi”, spune cu emoţii Valeriu Miţul.

Prin intermediul portalului nostru, Valeriu Miţul a ţinut să mulţumească tuturor celor care l-au ajutat, fără să ceară în schimb mediatizare sau alte recompense. În primul rând este vorba despre Spitalul Internaţional MedPark, premierul Vlad Filat, Biroul de Reintegrare din cadrul Guvernului, Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, colegii săi de la Uniunea Naţională a Veteranilor de Război, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Apărării, persoanele care au donat sânge, dar şi oamenii care l-au cunoscut mai puţin, dar nu au ezitat să-l ajute. „Mulţumesc fiecărui medic, în special domnului Aureliu Bătrînac. Cuvintele mele sunt de prisos acum, le mulţumesc fiecărui în parte care a fost alături de mine, datorită lor acum pot să mă bucur de dimineţile cu soare”, ne-a mărturisit cu emoţii Valeriu Miţul.

Îi dorim şi noi putere să ducă la bun sfârşit toate câte şi le-a propus. Multă sănătate, domnule Valeriu Miţul!
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare