Valeria Biagiotti: Relaţiile dintre Italia şi Republica Moldova sunt foarte bune //INTERVIU

Pe data de 21 februarie se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Italia. Pe parcursul anilor cooperarea bilaterală a cunoscut o evoluţie constantă. Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Italiebe la Chişinău,  Valeria BIAGIOTTI, se referă la unele aspecte ale evoluţiei relaţiilor moldo-italiene.

Relaţiile bilaterale între Republica Italiană şi Republica Moldova îşi confirmă viabilitatea prin diverse acţiuni reciproc avantajoase, fiindu-le asigurată o continuitate şi dinamică relevantă. Dumneavoastră care v-aţi început recent misiunea la Chişinău cum vedeţi evoluţia relaţilor moldo-italiene şi ce trebuie să întreprindă ţările noastre pentru a le intensifica?

Sunt foarte mulţumită să reprezint Italia în Republica Moldova, care are relaţii atât de importante cu ţara noastră. De aceea am acceptat cu mare entuziasm posiibilitatea să exercit acest mandat. Şi imi iau angajamentul să depun toate eforturile necesare pentru ca activitatea mea aici să dea rezultate concrete. Ceea ce am reuşit să vad de la bun început, dupa cele citite, este că relaţiile dintre Italia şi Moldova sunt într-adevar foarte bune.

Ultimele statistici arată că Italia este unul dintre partenerii principali, atât pe plan economic, ca număr de întreprinderi înregistrate, capital investit, importuri, fiind una din pieţile principale pentru produsele moldoveneşti, cât şi unul din principalii exportatori în Moldova.

Deci, vorbim de niste raporturi foarte strânse, care devin şi mai impresionante graţie relaţiilor sociale şi personale.

Acest fapt se datorează prezenţei unei vaste comunităţi de moldoveni în Italia şi unui nucleu mult mai mic, dar foarte activ de italieni care locuiesc şi muncesc în Moldova. Consider că în continuare se poate face mai mult pentru a intensifica aceste relaţii. În opinia mea, acestea pot fi realizate, lucrând împreună pentru a susţine Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb, iar pentru a favoriza acest fapt, Italia şi Moldova au semnat în 2014 o Declaraţie Comună, în baza careia au fost lansate numeroase iniţiative de cooperare în diferite domenii prioritare.

Cred că este important să exploatăm acest potenţial enorm, care, precum am spus anterior, rezultă din integrarea tot mai profunda a popoarelor şi culturilor noastre, şi care reprezintă un patrimoniu foarte important.

În ce domenii Republica Moldova şi Italia colaborează cel mai bine acum şi în ce domenii ar mai fi nevoie de o implicare a autorităţilor celor două ţări pentru ca lucrurile să meargă mai bine?

Autorităţile noastre deja colaborează activ într-un şir de domenii prioritare, în baza Declaraţiei Comune, care a fost semnată in 2014, şi sunt foarte multe sectoare în care au fost iniţiate dialoguri şi în care sperăm să avem progrese şi intensificări. Voi anunţa câteva dintre ele, pentru că sunt foarte multe: sectorul justiţiei şi consolidarea societătii civile, sectorul muncii şi al protecţiei sociale, subiect de un interes deosebit pentru autorităţile din Moldova, tinând cont de numărul mare de moldoveni în Italia; colaborarea dintre trupele de carabinieri, care a adus şi va aduce în următoarele luni un schimb de experienţe şi expertize între cele două structuri; colaborare în domeniul migrării şi instruirii, în cadrul cărora sunt pe cale de lansare nişte initiative importante de instruire în domeniul eficienţei energetice, al certificării produselor agricole bilogice; colaborarea culturală, ştiinţifică şi tehnologică şi, desigur, colaborare în domeniul economic, în care relaţiile sunt deja foarte strânse şi văd o dorinţă de a intensifica prezenţa întreprinderilor italiene prin organizarea anuală a unui Forum, care reprezintă o platformă de contact între instituţiile economice din Republica Moldova şi întreprinderile italiene prezente în Moldova.

În Republica Moldova sunt mai multe întreprinderi moldo-italiene. Produsele acestora ajung şi pe piaţa UE?

Precum spuneam anterior, Italia este unul din principalii parteneri ai Republicii Moldova după volumul importurilor, deţinând o cotă de 10% din totalul produselor, şi desigur că printre ele sunt şi produsele numeroaselor companiil moldo-italiene (în Moldova fiind înregistrate mai mult de o mie de companii) şi sperăm că acest flux va fi în creştere.

Care este impactul implementării Acordului de Liber Schimb RM – UE asupra schimburilor  comercial-economice dintre Republica Italiană şi Republica Moldova?

Subiectul impactului Acordului de Asociere si Liber Schimb asupra economiei.

Desigur, atât pentru Italia, cât şi pentru alte ţări europene, Acordul reprezintă un mijloc important care contribuie la consolidarea posibilităţii pentru partea moldoveneasca de a accede la piaţa europeană. Precum a evidentiat recent Delegaţia UE, daca privim datele din 2005 pâna în 2015, putem observa că exporturile moldoveneşti au crescut de la 357 mln EURO la 1mld 97 mln EURO.

Prin urmare, exporturile Republicii Moldova în Uniunea Europeana constituie 65% din total. Din acestea, Italia se afla pe primele poziţii, deoarece este unul dintre principalii importatori de produse moldoveneşti. Cu siguranţă Acordul de Asociere şi Liber Schimb a contribuit enorm la creşterea numărului produselor moldoveneşti în Italia. Cred însă, că beneficiile Acordului nu se limitează doar la aceasta, ci şi la stimulul pe care il aduce implementarea acestuia pentru ajustarea produselor moldoveneşti la standartele internaţionale cu scopul creşterii competitivitătii lor, efecte care se vor vedea ulterior.

Din ce motive Italia este interesată de cooperarea cu Republica Moldova, o ţară din afara spaţiului comunitar?

Cred că motivele care trezesc acest interes puternic din partea italiana parţial le-am descris deja: relaţiile strânse, afinităţile culturale şi lingvistice, prezenţa numeroasă a cetăţenilor moldoveni în Italia, toate acestea contribuie la creşterea interesului din partea Italiei pentru Moldova, interes pe care l-am constatat în acele puţine săptamâni de aflare în Moldova, ţinând cont de numărul solicitărilor din partea cetăţenilor şi întreprinzătorilor italieni, care doresc să cunoască mai bine această tară.

În afară de aceasta, este şi încrederea în potenţialul pe care Moldova l-ar putea avea şi aceasta se datorează implementării Acordului de Asociere şi Liber Schimb şi deci, posibilităţii de a activa în condiţii optime în aceasta tară.

Italia ultima a ratificat Acordul de Asociere RM – UE. Aceasta ar însemna că ţara Dumneavoastră a urmărit munuţios implementarea reformelor solicitate de UE şi ar fi avut anumite reserve?

Evident că Italia urmărește cu atenție reuşitele Moldovei în implementarea reformelor solicitate în cadrul Acordului de Asociere.Dar aceasta nu a avut nici o influență asupra faptului că am fost ultimii care am ratificat acest Acord,  pentru că a fost vorba doar de o chestiune procedurală de ratificare, specifică legislaţiei italiene.

Numărul moldovenilor în Italia este cel mai mare din ţările UE. Cunoaşteţi moldoveni care s-au afirmat profesional, care au depăşit statutul de simplu muncitor  sau migrant?

În baza ultimelor date statistice, la 01.01.2016 în Italia existau aproximativ 141.000 de cetățeni moldoveni cu permis de ședere, desigur este vorba de un număr mare, mai ales dacă ținem cont de populația totală a Moldovei, care este pentru Italia o prezentă relevantă ,chiar dacă populația italiană este evident mai vastă.

Această comunitate, care în baza datelor statistice pe care le avem, este compusă mai ales din femei moldovence, care reprezintă  66.9 % din total, este foarte apreciată și integrată în societatea italiană.

Vreau să apreciez contribuția ce vine din partea acestei majorități a comunitatii moldovenești, care în Italia se dedică în special activităților de asistență  persoanelor, familiilor, bătrânilor, prin aceasta exercitând o funcție socială foarte importantă, mai ales într-o țară cum este Italia, în care familia joacă un rol cu adevărat important.

Euroscepticismul, separatismul capată amploare. La acest capitol Italia cum se situează printre ţările UE?

Italia este una din tările fondatoare ale Uniunii Europene şi la 25 martie vom sărbatori, inclusiv la Chişinau printr-o iniţiativă 60 ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, eveniment care a avut loc în capitala tarii noastre. Uniunea Europeana a fost foarte importantă pentru ţara noastră, în procesul de recuperare după vicisitudinile celui de-al doilea Război Mondial, pentru a ne ajuta să ajungem la o situaţie de liniste, stabilitate şi prosperitate economică. De aceea, Uniunea Europeana a primit foarte mult timp o apreciere puternică din partea populaţiei italiene.Din păcate, ca urmare a crizei economice, în ultimii ani am asistat la o scădere a simpatiei, inclusiv şi în ţara noastră, datorate perceperii Uniunii Europene ca fiind puţin dedicată politicilor de creştere şi uneori, cu lipsa de solidaritate în probleme importante precum migraţia.

În pofida tuturor acestor factori, consider că Uniunea Europeană continuă să reprezinte un element fundamental pentru dezvoltarea ţării noastre, deaceea îmi doresc ca această fază să fie urmată de una de recuperare a valorilor şi idealurilor europene, inclusiv, şi cu aportul activ al Italiei în acest sens.

Ce mesaj pentru cetăţenii moldoveni cu acest prilej, 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice?

Mi-ar plăcea să transmit un mesaj de mare simpatie şi apropiere din partea poporului italian şi, în ceea ce mă priveste, aş vrea să confirm implicarea mea majora pentru dezvoltarea ulterioară a relaţiilor dintre cele două ţări. Şi aş vrea să adaug, că această Ambasadă este deschisă pentru cetăţenii moldoveni, pentru necesităţile şi solicitările lor.

Ludmila BARBĂ

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.