Va invata GUAM sa existe fara carburantii rusesti?

intrebarea din titlu m-a obligat s-o pun, de fapt, nimeni altul decit Vladimir Voronin. La finele saptaminii abia incheiate, el afirma intr-un interviu din ziarul „Izvestia” ca, pina la urma, GUAM va trebui sa invete sa se descurce fara petrolul si gazele furnizate de Federatia Rusa. Numai in acest caz, sugera presedintele moldovean, organizatia din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova va avea rost si perspective de dezvoltare. Declaratia sa are o valoare dubla.

Mai intii, Voronin recunoaste, de fapt, ca, orice s-ar zice, GUAM a fost creata cu un sigur scop: sa asigure independenta energetica a fostelor republici sovietice de Moscova. Mai apoi, faptul ca acest adevar a fost spus nu oriunde, ci in paginile unui prestigios cotidian rusesc, pare sa demonstreze ca obiectivul strategic urmarit de respectiva organizatie regionala este la ora actuala unul de stringenta actualitate. Dar este el oare si real? Nu-i la mijloc o noua utopie economica? Depinde din ce unghi privim lucrurile. De una singura Republica Moldova nu e in stare sa se debaraseze, desigur, de dependenta energetica fata de Rusia. Mai mult decit atit. Chisinaul nu este in masura sa faca asta nici impreuna cu ceilalti parteneri din GUAM. Economia noastra este energofaga. Ca si a Ucrainei sau Georgiei, de altfel. Gradul lor de independenta energetica este de doua-trei ori mai mic decit al tarilor din UE si chiar al candidatilor certi la integrarea europeana. Si nici nu-i de mirare. Statele din GUAM consuma multi carburanti si produc putine marfuri.

Pentru a atenua dependenta economica de fosta metropola ele trebuie nu numai sa caute si alte surse energetice decit cele traditionale rusesti, ci si sa-si eficientizeze economia. Sa sa scada pretul de cost al productiei, sa creasca PIB-ul, sa adune bani etc. Asa cum procedeaza, de exemplu, Rominia, al carui grad de independenta energetica este evaluat in prezent la 72 la suta, fiind chiar mai mare decit cel al Uniunii Europene.

Atita doar ca fara un ajutor din afara Republica Moldova n-are cum sa se descotoroseasca de rusi. insasi dependenta energetica de Moscova face economia noastra nationala nelucrativa, limitind fatal posibilitatile ei de revigorare. Se creeaza, astfel, un cerc vicios. Pentru a iesi din el, si Moldova, dar si celelalte state din GUAM, au nevoie de sprijinul Occidentului. Numai ca, oricit ar parea de paradoxal, si Occidentul are nevoie de fostele republici sovietice. Vorba e ca dependenta energetica a SUA si UE fata de Rusia tot creste, fapt care da mari dureri de cap comunitatii euroatlantice. Deocamdata, ce-i drept, puzderia de bani de care dispun democratiile avansate echilibreaza raporturile cu Moscova. Totusi, cresterea importurilor de carburanti din est accentueaza pe zi ce trece pericolul unui dictat, ca sa nu zic santaj economic rusesc. in aceste imprejurari, si SUA, si UE sunt interesate in diversificarea surselor energetice internationale. Se impun alternative. Se cauta noi coridoare de transport. Cu alte cuvinte, Occidentul se confrunta cu o problema majora care nu poate fi solutionata fara a avea aliati in fostele teritorii sovietice. Mai cu seama in spatiul european al imperiului prabusit.

Altfel spus, interesul este reciproc. GUAM are nevoie de Occident pentru a se dezbara de dependenta economica fata de Rusia. Iar comunitatea euroatlantica tocmai de aceea a si fondat GUAM pentru a avea un aliat sigur in efortul sau continuu de estompare a socului constant produs de presiunile energetice rusesti. / P. Bogatu // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.