Urechean face in continuare jocurile strategilor rusi, sustine Petru Bogatu

Serafim Urechean, liderul AMN, a fost fortat sa se retraga de la primarie de cercurile politice si financiare legate de Moscova, de cei care doresc schimbarea actualului curs european al Republicii Moldova in favoarea unei noi apropieri de Rusia, sustine editorialistul de la publicatia "Flux", Petru Bogatu.

Bogatu mentioneaza ca dupa infrangerea de la 6 martie, opozitia filorusa a mai suferit un esec. "Gruparea lui Urechean nu a reusit sa obtina convocarea unor alegeri anticipate si pana la urma s-a destramat, intrand in disolutie. Astfel, fostul deja primar al Chisinaului a dat de sminteala Kremlinul care urmarea destabilizarea situatiei din Republica Moldova pentru a impiedica astfel apropierea ei politica de comunitatea euroatlantica", noteaza Bogatu. Potrivit acestuia, rusii isi dadeau seama ca BMD avea foarte putine sanse sa invinga in alegeri si iata de ce lui Urechean i s-a cerut, in cazul unui esec, sa nu permita constituirea la Chisinau a unei guvernari pro-occidentale cat de cat credibile. "Insa sprijinul acordat de Rosca, Diacov si Serebrian lui Voronin a dejucat aceste planuri. Ca rezultat, Urechean a dezamagit si a iesit din carti", sustine Bogatu, mentionand ca fostul primar ramane inca in vederile rusilor, insa nu mai este considerat de ei ca fiind un lider politic de perspectiva. "Urechean a fost dat la o parte pentru ca sa fie, in sfarsit, pus in miscare scenariul imaginat de Kremlin in urma caruia Republica Moldova ar cadea intr-o stare de haos si dezordine. Strategii rusi spera ca o noua cursa pentru primaria Chisinaului le mai ofera o sansa sa dezbine fortele politice pro-occidentale, determinandu-le sa se cotonogeasca reciproc. In aceste ape tulburi, Moscova va incerca sa-si pescuiasca revansa sa in Republica Moldova. Iata de ce se poate presupune ca viitoarea campanie electorala din capitala va fi presarata cu o sumedenie de capcane politice", considera Petru Bogatu.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.