Unul dintre cele mai ample studii demografice la nivel internațional va fi realizat în R.Moldova

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Svetlana Cebotari, și reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Rita Columbia, au semnat un Acord de colaborare pentru desfășurarea Programului “Generații și Gender” în Republica Moldova.

Programul se va desfășura în perioada 2018-2020 și prevede mai multe activități de analiză și cercetare a proceselor demografice din țară, inclusiv colectarea datelor despre populație și elaborarea scenariilor de politici publice eficiente în sectorul demografic.

O componentă importantă a programului ține de realizarea studiului “Generații și Gender” pe un eșantion de 10,000 de persoane, care va studia schimbările în structura familiei, relațiile dintre generații, numărul dorit de copii și barierele care influențează decizia cuplurilor de a avea sau nu copii.

„Rezultatele acestui studiu ne vor ghida în realizarea celor mai eficiente politici, care să răspundă la dinamica şi numărul populaţiei, ținând cont de situația socio-economică și familială a cetățenilor”, a menționat ministrul Svetlana Cebotari.

„Colectarea datelor de calitate este esențială pentru a înțelege mai bine structura familiilor actuale și barierele ce stau în calea cuplurilor de a planifica și naște numărul dorit de copii. UNFPA Moldova va acorda asistență tehnică și expertiză în vederea realizării acestui studiu de proporții”, a declarat Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova.

Studiul “Generații și Gender” a fost desfășurat până în prezent în 24 de țări și reprezintă un instrument global de monitorizare a schimbările demografice și răspuns la procesele de îmbătrânire, ratei joase de fertilitate, schimbărilor în structura familiei, relațiilor între generații și altele. Studiul se desfășoară la fiecare trei ani, timp de nouă ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.