Unioniştii au aprins scântei în Parlamentul Republicii Moldova!

Marea Adunare Naţională, acţiunea unionistă organizată duminică, 5 iulie, în centrul capitalei a provocat dispute aprinse în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel astăzi socialiștii au cerut audierea conducerii SIS, a Ministerului Afacerilor Externe și a Procuraturii Generale cu privire la mitingul din 5 iulie, unde, potrivit lor, s-a scandat  lichidarea statalităţii R.Moldova.

Propunerea a fost supusă votului, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Astfel, deputatul socialist, Vlad Bătrâncea, a solicitat audierea șefilor celor trei instituții, pe motiv că la această acţiune publică autorizată “mai mulți cetățeni străini au solicitat lichidarea Moldovei”. “Considerăm că este un pericol imens pentru dezvoltarea de mai departe a Moldovei. Iar prin faptul că cele trei instituţii nu au luat măsuri de contrarare, aceste organe în mod tacit au susinut acțiunile anticonstituționale”, a declarat Bătrâncea.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Liberal, Mihai Ghimpu, a menţionat că atunci „când este vorba de drepturile omului nimeni nu poate interveni”. „Oricine are dreptul să își expună părerea numai nu cu „Katiușa” și automatul. Este clar că pentru voi mama este Kremlinul, iar tata Putin.. Voi apărați interesele nu a moldovenilor dar a Kremlinului”, a dat replica președintele PL, Mihai Ghimpu.

„Clar lucru că cu Ghimpu e „bezpalezna” (n.r. inutil ) să discuți. Problema este mult mai serioasă. Nici un fel de problemă cu mitingurile. Acei care doresc să facă mitinguri, dar să facă cum trebuie. Peste 1000 de cetățeni din România exportă revoluție. Aduc senatori, intrigi”. a urmat declaraţia preşedintelui PCRM Vladimir Voronin.

La rândul său, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că „există două curente care amenință statalitatea- cel radical dreapta unionist, și cel radical de stânga care propune intrarea în Uniunea Vamală”.

„Dreptul – nici o problemă. Serviciile speciale trebuie să își facă meseria. Eu sunt de acord cu faptul că nici un sistem democratic nu permite cetățenilor din alte țări să solicite lichidarea statalităţii. Am avut asemenea indivizi și serviciile au reacționat prompt. Trebuie să lăsăm Serviciile speciale să își facă datoria”, a mai adăugat acesta.

Şi liderul iberal-democraților Vlad Filat a precizat că instituțiile statului trebuie să-și îndeplinească atribuțiile în așa fel în cât drepturile cetățenilor să nu fie încălcate.

„Fiecare partid, având anumite interese, transmit anumite mesaje. Putem spune că instituțiile statului și-au făcut datoria. Trebuie să încurajam instituțiile statului să-și facă datoria. Să facem în așa fel încât dreptul cetățenilor să nu fie incălcat”, a declarat Vlad Filat.

Reamintim că duminică 5 iulie, în PMAN a fost organizată Marea Adunare Naţională unde mii de cetăţeni cu viziuni pro-româneşti au scandat “Unirea” şi “Jos hotarul de pe Prut”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.