Ungureanu cere democratie in tarile din jurul Marii Negre

Romania face eforturi pentru democratizarea spatiului Marii Negre, intentionand sa implementeze o solutie pentru conflictele existente in regiune, a subliniat la Viena ministrul Afacerilor Externe Mihai-Razvan Ungureanu, relateaza Rompres. "Siguranta vine prin realizarea obiectivelor prevazute. Avem nevoie de democratie in tarile din jurul Marii Negre", a afirmat Mihai-Razvan Ungureanu, aflat intr-o vizita oficiala in Austria la invitatia omologului austriac, Ursula Plassnik. Programul vizitei a cuprins primiri la Presedintele Republicii Austria, Heinz Fischer, convorbiri cu ministrul de externe austriac, Ursula Plassnik si intalniri cu lideri parlamentari. Agenda discutiilor a acoperit tematica bilaterala, problematica integrarii si constructiei institutionale europene precum si proiecte de cooperare regionala. La Academia Diplomatica din Viena ministrul Afacerilor Externe a sustinut o prelegere cu tema "Romania ca membru UE: implicatii regionale".

Seful diplomatiei romane s-a declarat increzator in legatura cu aderarea Romaniei la UE in 2007. El a declarat ca, la 13 aprilie, asteapta un vot pozitiv in Parlamentul European.

Ar fi obligatia tarilor de granita sa constituie "vecinatati strategice, astfel incat granitele sa nu fie amenintate", a afirmat Ungureanu. Romania va fi, dupa intrarea in UE, atat granita exterioara a UE cat si a NATO, fapt ce explica de ce se impletesc interesele europene si transatlantice. UE ar trebui sa consolideze politica de vecinatate in tarile din spatiul Marii Negre.

Referindu-se la regiunea transnistreana autoproclamata republica, Ungureanu s-a pronuntat pentru o internationalizare a eforturilor de mediere in care Romania, UE si NATO sa coopereze pentru solutionarea conflictului. El s-a referit, in acelasi context, la conflictele asemanatoare din regiune, cum ar fi Abhazia si Osetia de Sud. Rusia ar trebui sa se implice intr-un dialog privind securitatea si sa inteleaga ca ar fi necesara solutionarea asa-numitelor "conflicte inghetate".

In acelasi context, ministrul roman a apreciat Consiliul NATO-Rusia drept cel mai important organism. (D.E.)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.