Una din cele mai mari bănci din Moldova, scoasă la vânzare?

Una din cele mai mari bănci din Moldova ar putea fi scoasă la vânzare. Este vorba despre Eximbank, al cărui singur acționar este grupul italian Veneto Banca, care a cumpărat instituţia în anul 2006, de la controversatul om de afaceri Boris Birştein. Cel puţin aşa reiese dintr-un articol publicat în Corriere del Veneto,

„În ordine de prioritate se caută cumpărători pentru activitățile din România, Moldova, Albania și Croația pentru ca înstrăinarea acțiunilor să aibă în condiții corecte sau pentru a studia planuri care ar reduce riscurile pentru bancă din Montebelluna”, se arată în articolul publicat în Corriere del Veneto citat de Logos-press.

Potrivit Mold-street, informația nu a fost comentată de administrația băncii, iar pe pagina web a institutiei și pe cea a Veneto Banca lipsește informația despre aceste intenții.

Anunțul vine după ce la finele anului trecut Veneto Banca a ajuns într-o situație financiară gravă și putea repeta soarta altor patru bănci regionale din Italia, se specifică într-un articol de pe anticorupție.md.

Astfel, în ultimii trei ani banca a acumulat pierderi de aproape 2 miliarde de euro, iar valoarea creditelor depreciate a ajuns la cinci miliarde de euro. Banca a emis obligațiuni convertibile în valoare de peste 300 de milioane de euro achiziționate de numeroşi clienți, care apoi au fost transformate în acțiuni. Dar cei care în 2013 au plătit pentru o acţiune 40 euro, astăzi pot obţine doar 7,30 de euro (preț de retragere stabilit de Consiliul de Administraţie). Rezultă o pierdere de circa 3,3 miliarde de euro pentru aproximativ 88.000 de oameni, inclusiv pentru guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia.

Presa din Italia a scris că la gaura de la Veneto Banca a contribuit şi Eximbank din Moldova. Astfel, s-a depistat un pachet de împrumuturi de 35 milioane de euro acordate subsidiarei din Moldova, folosite de aceasta pentru a acoperi găurile formate în bilanţurile băncii ca urmare a unor credite alocate unor companii şi care nu mai pot fi recuperate.

Pentru a evita soarta altor patru bănci regionale din Italia, care au ajuns în faliment, dar şi pentru a se putea racorda la cerinţele impuse de Banca Centrală Europeană, la finele lunii decembrie 2015, acţionarii Veneto Banca au acceptat un plan de restructurare a băncii şi transformarea acesteia din Cooperativă în Societate pe Acţiuni. Prin această operaţiune Veneto Banca speră să atragă circa un miliard de euro pentru majorarea capitalului.

“Decizia de a vinde activităţile din Europa de Est, inclusiv Moldova, a venit însă mai rapid. Deja la finele lunii ianuarie 2016 Veneto Banca a decis să pună în vânzare activităţile din România, Moldova, Albania şi Croaţia şi a anunţat că a angajat un expert pentru a găsi cumpărători”., se mai arată în sursa citată.

eximbank_adevarul_ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.