Connect with us

Publicat

pe

Un zid imens de gheaţă care se întinde pe mai bine de doisprezece kilometri s-a format pe Lacul Chanka (Khanka), o întindere de apă situată la graniţa dintre China şi Rusia, relatează marţi Xinhua.

Având o înălţime de circa douăzeci de metri, zidul din provincia Heilongjiang situată în nord-estul Chinei este alcătuit din bucăţi de gheaţă acumulate în urma vânturilor puternice, potrivit Agerpres.

„La început avea între trei şi patru metri înălţime. Acum, însă, are douăzeci de metri înălţime”, a declarat Sun Yunge, un reprezentant al departamentului de comunicare din cadrul autorităţii locale a oraşului chinez Mishan situat în regiunea Lacului Chanka.

Xu Zhong, directorul staţiei meteorologice din zona Lacului Chanka, a declarat că fenomenul poate fi observat rar deoarece formarea sa necesită temperaturi scăzute persistente, vânturi puternice, ape curgătoare sub suprafaţa lacului şi bucăţi de gheaţă.

Vizitatorii au supranumit acest fenomen Marele Zid de Gheaţă.

Lacul Chanka, cea mai mare întindere de apă dulce din nord-estul Chinei – 90 de kilometri lungime şi o suprafaţă totală de peste 4.000 de kilometri pătraţi – este celebru pentru biodiversitatea sa şi ecosistemul complex. Lacul constituie un habitat important pentru păsările migratoare din regiunea Asia-Pacific

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Un râu din România s-a colorat în roșu. Specialiștii susțin că nu e vorba de poluare

Publicat

pe

De către

Imagini spectaculoase, luni după-amiază, în Baia Mare. Râul Săsar, care traversează orașul, s-a colorat în roșu, spre surprinderea trecătorilor care au imortalizat momentul. Deși localnicii susțin că apele râului sunt poluate și că s-au plâns autorităților în acest sens, cerând îndreptarea situației, specialiștii spun că fenomenul este cu totul altceva.

Este vorba desprfe mâlul de la baza unei galerii a fostei mine Baia Sprie, care a fost închisă în anul 2007 şi se afla în subordinea Companiei Remin Baia Mare. Acesta a ajuns în apa râului Săsar ca urmare a precipitațiilor din ultimele zile. În urma probelor de laborator prelevate s-a stabilit că nu a fost vorba de poluare.

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, Stelian Ivaşcu, a declarat la Radio Cluj că  apele râului Săsar, care traversează municipiul Baia Mare, au fost poluate luni după-amiază cu mâl provenit cel mai probabil din prăbuşirea tavanului unei mine închise.

Râul Săsar a fost puternic poluat cu ape industriale rezultate din minerit şi metalurgie timp de peste 50 de ani iar odată cu oprirea activităţilor industriale, apa râului, dar şi ecosistemul au intrat într-o refacere lentă. Revenirea raţelor sălbatice pe râul Săsar în urmă cu trei ani a fost interpretată de specialiştii în domeniul mediului ca un fenomen pozitiv, demonstrând că flora şi fauna râului se reactivează.

Citește mai departe

Externe

Asasinat în stil mafiot, la Sofia. Un influent om de afaceri a fost împușcat în fața sediului companiei sale

Publicat

pe

De către

Un bogat om de afaceri bulgar a fost împuşcat mortal în faţa sediului companiei sale, în capitală, Sofia, la o săptămână după ce Bulgaria a preluat preşedinţia semestrială a UE, scrie The Associated Press, citat de News.ro.

Potrivit poliţiei, Petăr Hristov, în vârstă de 49 de ani, a fost împuşcat în timp ce se urca în maşină, luni.

Focuri de armă au fost trase dintr-o maşină aflată în apropiere, potrivit unor martori. Hristov a fost condus la un spital, însă a murit din cauza rănilor o jumătate de oră mai târziu.

”Cel mai proabil în spatele crimei sunt interese de afaceri”, a declarat pentru presă şeful Poliţiei naţionale bulgare Hristo Terziiski.

Hristov era proprietarul unei întreprinderi mari de lactate, dar activa şi în construcţii, în domeniul imobiliar şi turism. Asasinatul a fost comis la doar o săptămână după ce Bulgaria a preluat preşedinţa semestrială a UE, la care această ţară a aderat în 2007.

Citește mai departe

Externe

Antarctica a fost acoperită de o pădure în urmă cu 280 milioane de ani

Publicat

pe

De către

Antarctica, așa cum o știm acum, este un pustiu uriaș acoperit de gheață compactă și groasă, dar în urmă cu 280 de milioane de ani, aici s-a aflat o pădure, scrie CNN. Oamenii de știință au descoperit recent că pe teritoriul actualei Antarctici s-a aflat o vastă pădure care era, însă, diferită de cele pe care le știm noi astăzi.

Geologul Erik Gulbranson și o echipă de oameni de știință au descoperit fosile din cea mai veche pădure polară de pe Terra, aceasta existând înainte chiar de epoca primilor dinozauri.

În urmă cu 280 de milioane de ani, Antarctica făcea parte din Gondwana, supercontinentul din emisfera sudică, care încorporea Africa de Sud, America de Sud, Arabia, India și Australia.

Potrivit lui Gulbranson, partea cea mai sudică a continentului ar fi fost acoperită cu ferigi care ajungeau la înălțimi de până la 40 de metri.

„Găsirea fosilelor copacilor este deosebit de provocatoare, deoarece acestea se amestecă în roci și sunt dificil de identificat”, spune Gulbranson.

Gulbranson, profesor la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, a căutat fosile antarctice timp de șapte ani alături de o echipă de oameni de știință specializați și alpinisti. Ei au descoperit fosilele a 13 copaci și diverse alte frunze de fosile din timpul verii Antarcticii. „A fost o descoperire minunată și complet neașteptată”, spune Gulbranson.

Gulbranson explică faptul că 280 milioane de ani sunt doar o estimare brută, iar pădurea polară ar putea fi cu 20 de milioane de ani mai în vârstă sau mai tânără.

„Pădurea pe care am descoperit-o anul trecut a fost îngropată de cenușă vulcanică, și probabil de aceea s-a păstrat atât de bine”, explică Gulbranson.

Surrsa: Libertatea

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Externe1 minut în urmă

Un zid imens de gheaţă, care se întinde pe mai bine de 12 kilometri, s-a format la graniţa dintre China şi Rusia// VIDEO

Vizitatorii au supranumit acest fenomen Marele Zid de Gheaţă.

Social1 oră în urmă

Trei permise de conducere falsificate, ridicate de polițiștii de frontieră de la doi cetățeni români și un ucrainean

Trei permise de conducere falsificate au fost depistate de polițiștii de frontieră, fiind ridicate de la doi cetățeni români și...

Politică2 ore în urmă

Miniștrii desemnați vor depune jurământul de învestire la 10 ianuarie. Decretele vor fi semnate de Andrian Candu

Miniștrii desemnați vor depune miercuri, 10 ianuarie 2018,  jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de șeful Legislativului, Andrian...

Economie3 ore în urmă

Noi prețuri la carburanți! Benzina mai scumpă cu 68 de bani, iar motorina cu 60 de bani

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 26 decembrie, prețurile plafon la benzină şi motorină. Prețul plafon la...

Justiție5 ore în urmă

Încă 13 poliţişti, trimişi în judecată în „cazul Braguţa”

La două luni de la deferirea justiţiei a 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a...

Economie5 ore în urmă

Cele mai deteriorate drumuri de acces spre posturile de frontieră vor fi reabilitate

Cele mai deteriorate drumuri de acces spre posturile de frontieră vor fi reabilitate. Aceasta după ce inițiativa conducerii Serviciului Vamal...

Politică6 ore în urmă

În 2017, Igor Dodon NU a promulgat 23 de acte legislative. 15 au fost reexaminate de Parlament

În 2017, președintele Igor Dodon a refuzat promulgarea a 23 de acte legislative. Dintre acestea, 15 au fost reexaminate de...

Advertisement

Opinii