Un volum valoros – Quo Vadis, Moldova?

 
Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale “Viitorul” (Chisinau) in parteneriat cu Centrul pentru Studii de Integrare Europeana al Institutului pentru Relatii Internationale si Stiinte Politice din cadrul Universitatii din Vilnius au lansat la Chisinau, pe 12 septembrie – volumul “Quo Vadis, Moldova?”.
 
Cartea contine zece analize in limbile engleza si rusa semnate de experti nationali. Sunt abordate intr-un mod pertinent si accesibil aspecte ce tin de conflictul transnistrean (Vlad Spanu), relatiile Moldovei cu Rusia, Ucraina si Romania (Igor Volnitchi), neutralitatea Moldovei (Ion Marandici), perspectivele vagi ale relatiei UE-Moldova (Liliana Vitu), calea catre independenta a Moldovei (Igor Munteanu), situatia actuala si viitorul economiei moldovenesti (Veaceslav Ionita), pozitia Moldovei intre Est si Vest (Iulian Chifu), identitatea, democratia si spatiul public moldovenesc (Dan Dungaciu), spatiul cultural (Vitalie Ciobanu) si noile initiative in regiune (Oazu Nantoi).
 
“Quo Vadis, Moldova?” reprezinta o evaluare obiectiva a situatiei Moldovei in 2006, insa cuprinde si recomandari de imbunatatire a politicilor guvernamentale. Publicata la Lvov (Ucraina), de catre editura Multi-M, cartea reprezinta rezultatul concret si de succes al cooperarii academice moldo-lituaniene. Margarita Seselgyte, director de cercetare la Institutul pentru Relatii Internationale si Stiinte Politice (IRISP) din Vilnius a mentionat ca IRISP a mai sustinut financiar editarea unui volum similar despre Ucraina. Ea a mai anuntat ca se preconizeaza deschiderea unei filiale IRISP in Moldova. Adjuncta ambasadorului Lituaniei in Moldova, Loretta Zakariavicene a spus ca volumul ii va fi util pentru cunoasterea obiectiva a realitatilor din Moldova. Autorii prezenti la lansare au subliniat in discursurile lor importanta “Quo Vadis, Moldova?” pentru crearea unei imagini mai clare a Republicii Moldova peste hotare. In incheiere directorul IDIS “Viitorul”, Igor Munteanu a comunicat celor prezenti ca a transmis aceasta carte si oficialilor din guvern in speranta ca recomandarile expertilor vor fi luate in seama.
 
La lansare au participat numerosi diplomati, cercetatori, studenti, precum si public interesat de aparitia acestei noi publicatii academice intr-o tara unde asemenea noutati livresti sunt extreme de rare.
 
“Quo Vadis Moldova?” nu este disponibila in librarii, insa poate fi accesata gratuit online.
 
Pentru a afla raspunsul la intrebarea din titlul volumului accesati varianta engleza a publicatiei apasa aici.
 
Pentru varianta rusa apasa aici.

// Europa.md

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.