Un vas de război american a fost descoperit la 72 de ani după ce a fost scufundat

USS Indianapolis, un vas de război american, descoperit la 72 de ani după ce a fost scufundat de un submarin japonez în cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie BBC News.

Nava de război USS Indianapolis a fost descoperit în Oceanul Pacific la o adâncime de 5,5 kilometri. Vasul a fost distrus în timp ce se întorcea dintr-o misiune secretă care livra părți din bomba atomică folosită ulterior la Hiroshima.

La bordul vasului se aflau 1.196 de persoane, dintre care doar 316 au fost salvate, aceasta fiind cea mai mare pierdere de vieți pe mare din istoria Marinei SUA.

Echipa ce căutare care a descoperit vasul a fost condusă de cofondatorul Microsoft, Paul Allen.

USS Indianapolis a fost distrus la 30 iulie 1945 când, undeva în Marea Filipină între Guam și Leyte, fiind lovit de o torpilă trasă dintr-un submarin japonez. În primă fază, între 800 și 900 de persoane au reușit să se salveze, dar nu au apucat să transmită semnale de ajutor, iar atunci când au fost găsiți, patru zile mai târziu, doar 316 au mai supraviețuit în apele pline de rechini.

Echipajul lui Allen a descoperit vasul la 18 august, după ce o nouă cercetare realizată de un istoric specializat în istoria navală, a indicat o regiune a Oceanului Pacific în care s-ar putea să fi fost văzut vasul cu o noapte înainte de sufundare.

În continuare, USS Indianapolis rămâne proprietatea Marinei SUA și va fi considerat un memorial de război protejat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.