Un turc, căutat pentru omor, a încercat să plece din RM în Irak, cu un paşaport fals. Ce detaliu l-a trădat

Polițiştii de frontieră au zădărnicit planurile unui cetățean al Turciei, dat în căutare internațională pentru comiterea unui omor, în timp ce intenționa să plece din Republica Moldova în Irak cu un pașaport fals. În prezent, străinul este plasat în arest preventiv la Penitenciarul nr.13 din capitală.

Astfel, la începutul lunii curente, prin sala VIP a punctului de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, s-a prezentat pentru deplasarea în Irak, cu ruta charter, un bărbat de 21 de ani. La controlul de frontieră, tânărul s-a legitimat cu un pașaport, eliberat de autoritățile din Irak.

Totuşi, în timpul procesării datelor din pașaport, polițistul de frontieră a observat la persoana vizată un comportament vizibil agitat, fapt ce a dus la suplimentarea verificării documentului.

Urmare a cercetării minuțioase a pașaportului au fost confirmate bănuielile angajatului Poliției de Frontieră, actul era contrafăcut. Mai mult, pentru ca să nu poată fi identificat, străinul a recurs la deteriorarea amprentelor digitale, prin mușcarea cu dinții.

La scurt timp, s-a reușit de stabilit identitatea tânărului, fiind vorba despre un cetățean al Turciei.

Conform informației deținute, în 2015 persoana dată a înjunghiat fatal un bărbat într-un centru comercial din Turcia, și a încercat în același an să intre în Republica Moldova cu un paşaport fals.

Și în cazul precedent, a fost prins de polițiștii de frontieră, însă pentru a nu fi atras la răspundere, cetățeanul turc a încercat să mituiască angajatul Poliției de Frontieră, cu o sumă de cinci mii de euro. Fapta sa a fost sesizată la Procuratura anticorupție, în urma căruia tânărul a fost reţinut şi condamnat la doi ani de pușcărie. El şi-a ispăşit pedeapsa într-o închisoare din R. Moldova.

Toate informațiile acumulate despre activitatea ilicită a cetățeanului Turciei au fost puse la dispoziția autorităților de ocrotire a normelor de drept din Turcia, pentru a iniția procedura de extrădare și luarea măsurilor legale ce se impun în privința străinului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.