Un troleibuz din capitală s-a transformat într-o farmacie juridică. Avocați și juriști au acordat consultații gratuite

Mai mulți avocați, juriști, executori judecătorești, dar și membri ai Uniunii Juriștilor din Estonia, care se află într-o vizită în Republica Moldova, au acordat astăzi consultații gratuite. Aceasta în cadrul proiectului social ”Farmacia Juridică în Moldova” care a fost lansat în Chișinău.

Evenimentul a avut loc într-un troleibuz, care a circulat pe un itinerar stabilit.

Scopul proiectului este de a ridica nivelul de cultură juridică a cetățenilor, dar și de a promova serviciile pro bono în Republica Moldova. În cadrul proiectului a fost lansată o platformă juridică specializată, unde cetățenii vor putea găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări juridice.

Astfel, zeci de cetățeni au intrat în troleibuz și au primit consultații pro bono. Aceștia au primit răspunsuri la întrebări care s-au referit la domenii precum: dreptul asupra proprietății, donații, dreptul familie, taxe și impozite etc.

Inițiativa de lansare a proiectului social în Republica Moldova aparține Uniunii Juriștilor din Estonia, în cooperare cu Departamentul de Cooperare a Ministerul de Externe al Republicii Estonia, Primăria municipiului Chișinău și BAA ”EFRIM ROȘCA & ASOCIAȚII”(ERA).

”Este evidentă necesitatea funcționării unei farmacii juridice și în Republica Moldova. Sunt foarte bucuros că juriștii care fac parte din proiectul nostru au fost de acord să presteze servicii gratuite. Suntem siguri că datorită eforturilor partenerilor noștri, Republica Moldova poate deveni mai modernă și europeană. Ne dorim prelungirea proiectului și vă asigurăm de întreg suportul nostru”, a declarat Meelis Pirn, președintele Uniunii Juriștilor din Estonia.

Coordonatorul proiectului în Republica Moldova, Victor Guzun, a declarat că ”Farmacia juridică”, lansată astăzi la Chișinău, dar și evenimentele organizate la Cahul, Comrat, Cimișlia și Ungheni au demonstrat că cetățenii au nevoie de consultanță juridică și sunt interesați ca acest tip de acțiuni să funcționeze.

”În scurt timp va fi funcțională platforma online de consultanță juridică gratuită pe care vor fi găsite răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, dar și un forum pe care cetățenii vor putea adresa întrebări specialiștilor calificați, selectați de proiectul nostru. Le mulțumesc tuturor partenerilor proiectului: administrațiilor locale și regionale din Chișinău, Comrat, Cahul și Cimișlia”, a declarat Victor Guzun, coordonatorul proiectului în Republica Moldova.

În același timp, unul dintre avocații care a acordat asistență juridică, Vlad Roșca, partener la Casa de Avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”, a precizat că juriștii ar trebui să se implice mai mult în astfel de acțiuni.

”Proiectul se încadrează perfect în politica ERA privind serviciile juridice pro bono. Pe lângă oferirea de consultații pentru cetățenii care s-au adresat, ne-am dorit să sensibilizăm colegii din profesiile juridice să ofere mai des asistență cu titlu gratuit. Avocații sunt parte a societății și trebuie să arătăm responsabilitatea noastră socială”, a declarat Vlad Roșca, avocat partener, Casa de avocatură ”Efrim, Roșca și Asociații”.

Proiectul ”Farmacia juridică” funcționează cu succes în Estonia, fiind lansat de Uniunea Juriștilor din Estonia. În fiecare lună, în șase regiuni din Estonia, avocați, notari, executori judecătorești și consilieri juridici oferă consultații pro bono cetățenilor.

În luna octombrie a anului trecut, o echipă formată din juriști, notari, avocați și executori judecătorești din Republica Moldova au întreprins o vizită de studiu în Estonia, pentru a învăța cele mai bune practici, referitoare la sistemul de justiție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.