Un stol de lebede s-a aciuat pe lacul de acumulare Ghidighici, pentru prima dată în ultimii ani, anunţă ministrul Mediului Valeriu Munteanu. Potrivit lui, având în vedere temperaturile scăzute, ninsorile şi gerul prognozat, angajaţii Agenția “Apele Moldovei” monitorizează evoluţia acestui stol de lebede, asigurându-le zilnic cu hrana necesară.

Valeriu Munteanu a menţionat că, pe parcursul anului trecut, la inițiativa Ministerul Mediului, au fost realizate câteva lucrări esențiale pentru crearea condițiilor favorabile repopulării și dinamizării activității faunei în ecosistemul acvatic al bazinului lacului Ghidighici.

Astfel, în urma lucrărilor de demolare a digului din lunca bazinului acvatic Ghidighici pentru readucerea râului Bâc în cursul lui natural, oglinda lacului de acumulare s-a extins pe o suprafaţa considerabilă — 30 ha. Drept urmare, ecosistemul acvatic s-a îmbunătăţit, iar zona respectivă a devenit asemeni unei rezervaţii naturale, unde s-au adăpostit mai multe păsări sălbatice.

“Din toate colţurile republicii vin mesaje asemănătoare — tot mai multe păsări migratoare (lebede, raţe, pelicani) aleg să se oprească pe teritoriul nostru, după ce a fost interzisă, pe parcursul ultimilor doi ani, vânătoarea la păsările migratoare”, a precizat ministrul Mediului.

El a menţionat că liniştea de care se bucură în absenţa vânătorii, contribuie eficient la creşterea populaţiei de păsări şi, implicit, îmbunătăţirea întregii faune sălbatice.