Un spital din Chișinău, obligat să achite despăgubiri de 200.000 de lei, în urma decesului unui copil

După 10 de ani de ședințe, cu respingerea acțiunilor, recursuri și hotărâri diametral opuse ale instanțelor de judecată, o familie va obține despăgubiri după ce copilul lor a decedat la Spitalul Municipal pentru Copii Nr.1. Instituția a fost obligată de instanță să plătească familiei despăgubiri morale de 200.000 de lei, la care s-au adăugat cheltuielile de judecată și cele de înmormântare, scrie Sănătate INFO.

Din materialele instanței rezultă că copilul a fost diagnosticat greșit și tratat neadecvat, ceea ce a dus la comă, afectarea gravă a creierului copilului și, în final, la deces.

Procesul a început a după ce familia s-a adresat la Spitalul Municipal nr.1 pentru Copii, cu micuța lor care avea febră 40 și convulsii febrile. Era 30 august, zi de sâmbătă, ora 20:40. La 29 septembrie copila s-a stins.

Magistrații menționează în hotărârea emisă că diagnosticul pus de medici și cel stabilit în urma expertizei medico-legale nu corespundeau, iar tratamentul care trebuia aplicat, în mare parte a lipsit, iar acest lucru a fost confirmat de o comisie a Ministerului Sănătății. Antibioticoterapia aplicată ar fi fost corectă, doar că prea întârziată, când nivelul de afectare era mult prea mare.

Instanța a mai stabilit, în urma consultărilor experților și comisiei Ministerului Sănătății, că copilul a fost scos din secția de reanimare a doua zi dimineață după internare și dus în secția de prematuri, unde a stat două zile și a fost supravegheat doar de un medic de gardă. Nu este clar de ce micuța a fost transferată dintr-o secție în alta, însă nu ar fi existat o decizie a unui consiliu pe acest subiect.

Copila continuă să aibă convulsii, vomă. Cu toate acestea, pacientul nu a fost văzut de un neurolog, imunolog, infecționistul pediatru, deși datele clinice și ulterior diagnosticul au confirmat că era nevoie de crearea urgentă a unui astfel de consiliu.

În consecință, doi medici reanimatologi, un medic pediatru și șeful secției de reanimare au fost sancționați.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.