Un singur număr pentru toate serviciile de urgență

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112. Astfel, cetățenii vor putea cere ajutor de urgență la poliţie, asistență medicală, pompieri și salvatori sau intervenţia în cazul avarierii reţelei de gaz la un singur număr.

Noul serviciu îşi propune să asigure populația cu un nivel sporit de siguranţă şi protecţie pe întreg teritoriul țării. Oamenii vor putea cere ajutor în orice situaţie neprevăzută, indiferent de locul în care se află, la un singur număr de telefon. Utilizarea numărului 112 va permite alertarea şi implicarea simultană a serviciilor de urgenţă.

Apelul va fi gratuit atât de pe telefonul mobil, cât şi de pe cel fix. Numerele de telefoane ale serviciilor existente vor funcționa în paralel și vor fi redirecționate la 112. În cadrul noului serviciu va fi creat și un instrument de colectare şi păstrare a datelor privind reacţia la apelurile de urgenţă. Astfel, se urmărește scopul de a reduce numărul apelurilor false şi abuzive, precum și fraudele sau mușamalizarea datelor privind nivelul de intervenţie a serviciilor de urgenţă.

Pentru prima dată, numărul unic de urgenţă a fost aplicat în Suedia în 1991. În prezent, numărul 112 este folosit în toate ţările Uniunii Europene. Experienţa internaţională demonstrează că aplicarea numărului unic 112 a permis reducerea timpului de chestionare a apelului la 15-25 secunde, fapt ce a dus la reducerea considerabilă a pierderilor de vieţi omeneşti și a celor materiale în situaţiile de urgenţă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.