Un servicu inedit pentru femeile gravide si mamele cu nou-nascuti aflate in dificultate

La 25 februarie 2005, la Chisinau a fost inaugurat primul Centru Maternal din Republica Moldova, o initiativa comuna a Ministerul Sanatatii si Reprezentantei UNICEF. Centrul MATERNA este un serviciu alternativ de prevenire a abandonului copiilor la nastere si in primii ani de viata prin acordarea de servicii sociale complexe gravidelor si mamelor cu nou-nascuti care nu sunt sustinute de familie sau partener si ar putea fi fortate de circumstante sa abandoneze copilul.

Crearea acestuia se plaseaza in contextul mai larg de colaborare intre UNICEF si Guvernul Republicii Moldova in domeniul protectiei drepturilor copilului si in special tine de implementarea Programului Guvernamental Copiii Orfani, aprobat prin hotararea Guvernului Republicii Moldova Nr.1321 din 9 octombrie 2002

Actiunea a fost planificata drept raspuns la fenomenul abandonului copiilor de varsta frageda. In medie anual in Moldova sunt abandonati in institutiile medicale si cele de ingrijire rezidentiala subordonate ministerelor sanatatii, educatiei, muncii si protectiei sociale, circa 400 copii de varste mici intre 0-6 ani. Acestea sunt datele preliminare ale unui studiu realizat cu sprijinul UNICEF. Tinerele mame, aflate in dificultate si lipsite de sprijin din partea familiei si a comunitatii, recurg la abandonul copilului in maternitati, spitale si institutiile rezidentiale.

„Din pacate societatea noastra nu ofera suficiente parghii de sprijin tinerelor mame. In plus la problemele materiale, o tanara ramasa fara sustinerea partenerului se confrunta si cu prejudecatile sociale. Ea va fi de multe ori ignorata si neglijata de catre propria familie. Astfel, o tanara poate ramane singura in fata problemelor chiar in timpul graviditatii sau imediat dupa nastere, cand ar trebuie sa se gandeasca la copil si la binele lui. De multe ori in aceasta situatie ea abandoneaza temporar sau definitiv copilul”, a declarat Doamna Domnica Ganu, reprezentantul Secretariatului permanent al Consiliului national pentru protectia drepturilor copilului.

Centrul MATERNA ofera acestei categorii de mame cu copii mici o gama larga de servicii, scopul principal al acestui model de protectie sociala fiind prevenirea abandonului copiilor de varsta frageda si respectarea dreptului suprem al copilului – celui de a creste in familie, mediul cel mai potrivit pentru viata si dezvoltarea unui copil.

Fiind primul centru de acest fel, MATERNA ofera:

  • acomodare temporara si ingrijire pentru mama si copil
  • asistenta psiho-sociala
  • asistenta medicala si juridica
  • sprijin in vederea restabilirii legaturilor familiale
  • asistenta mamelor in vederea continuarii studiilor, orientarii
  • profesionale, angajarii in campul muncii.

Potrivit Doamnei Maria Tarus, Seful Directiei Asistenta medicala a mamei si a copilului, din cadrul Ministerului Sanatatii, „In cadrul proiectului vor fi pregatiti specialistii din maternitati si spitale, pentru depistarea precoce a tinerelor mame si prevenirea abandonului copiilor la acest nivel. Vor fi instruiti de asemenea specialistii, care vor acorda consiliere mamelor, vor colabora cu familiile acestora si cu autoritatile publice locale.

Echipa de profesionisti a Centrului MATERNA va avea un rol important in crearea unei retele nationale de referire a tinerelor mame aflate in dificultate, in vederea prevenirii abandonului copiilor la nastere”.

In cadrul planului de cooperare pentru 2005 intre Ministerul Sanatatii si UNICEF este prevazuta sustinerea in continuare a implementarii Programului guvernamental Copiii orfani – prin crearea unui centru maternal la Balti. Acest centru va fi infiintat pe langa Centrul de plasament temporar din Balti subordonat Ministerului Sanatatii.

Centrul MATERNA a fost inaugurat in cadrul Centrului de plasament si reabilitare pentru copii de varsta frageda (telefoanele de contact – 737027 / 725052).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.