Un român, un moldovean şi un leton, arestaţi în Taiwan. Au spart 51 de bancomate

Poliția taiwaneză a arestat duminică seara trei principali membri ai unei bande criminale internaționale, responsabilă de furtul a 83 de milioane de dolari taiwanezi (aproximativ 2,6 milioane de dolari SUA), proveniți din spargerea  51 de bancomate a băncii First Bank  din trei orașe din Taiwan.

Potrivit Taipei Times, cei trei arestaţi sunt letonul Andrejs Peregudovs, românul Mihail Colibaba şi moldoveanul Nicolae Pencov, care au reuşit împreună cu alţi 12 membri ai reţelei din cinci ţări, să spargă pe 9 şi 10 iulie, 51 de bancomate de la mai multe sucursale ale First Bank în Taipei, New Taipei și Taichung.

Poliția a recuperat 50 milioane de dolari taiwanezi, ascunşi în trei valize la un hotel din zona Dazhi, Taipei, unde Colibaba și Pencov erau cazaţi.

Oamenii legii au declarat că letonul Peregudovs ar fi rămas pe insulă după plecarea bandei, pentru a trimite în străinătate sumele obținute prin spălare de bani, cumpărare de diamante și utilizarea unor canale ilegale de schimb valutar. El a ascuns 50 milioane de dolari taiwanezi într-un un dulap de la gara Taipei pe 13 iulie, de unde românul și moldoveanul i-au luat sâmbătă

Directorul Agenției naționale de poliție General Chen Kuo-en a declarat că poliţia şi alte structuri au demonstrat că în Taiwan nu este atât de ușor de comis jafuri. ” Taiwan nu este un paradis pentru infractori străini”, a declarat el.

În acelaşi timp, șeful poliției criminale din Taipei, Lee Wen-chang a anunţat că din grupare mai făceau parte cel puțin 10 cetățeni străini, inclusiv șase ruși și trei români care au fugit din Taiwan la scurt timp după jaf. Alți suspecți au fost din Estonia și Australia.

Lee a declarat ca anchetatorii de poliție au monitorizat suspecții începând cu 13 iulie. Totodată, generalul nu exclude posibilitatea că şi restul de 30 milioane dolari sunt încă în Taiwan.

infractor

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.