Un raport ONU-OSCE arata ca numarul de copii moldoveni traficati in Rusia este in crestere

Tot mai multi copii din Republica Moldova sunt traficati in Federatia Rusa, se arata in raportul "Traficul de fiinte umane in Europa de Sud-est – 2004. Aspectul prevenirii", elaborat de ONU si OSCE.

 

Potrivit Agentiei "INFOTAG", raportul, care este al treilea si ultimul din seria respectiva, a fost publicat de UNICEF, oficiul inaltului Comisar pentru Drepturile Omului si Oficiul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului.

 

Reprezentanta UNICEF in Republica Moldova, Giovanna Barberis, a mentionat, in cadrul unei conferinte de presa, ca majoritatea copiilor care au fost traficati

au crescut in familii unde era prezenta violenta domestica. "UNICEF nu concepe traficul de copii ca o problema izolata. Pentru a evita asemenea cazuri trebuie se puna accentul pe educatia parintilor, dar si a copiilor", a spus Barberis.

 

Exista tot mai multe dovezi ale traficului de copii in Rusia. Copiii sint victimizati in doua moduri – prin maltratare si tratament crud, si prin implicarea fortata in practici de cersit si prostitutie. Pentru ca frontiera de vest a Republicii Moldova este mai bine controlata, se atesta un trafic mai intens prin Ucraina si Rusia si unul mai scazut – prin Rominia.

 

Potrivit raportului, multe dintre victimele traficului de fiinte umane care au beneficiat de asistenta in Republica Moldova au trecut anterior prin experienta violentei in familie. Numarul de persoane traficate care se reintorc in Republica Moldova, in special din regiunea Balcanilor Occidentali, descreste treptat, totodata, inregistrindu-se o crestere a numarului femeilor repatriate din Turcia si Rusia.

 

Raportul relateaza despre eforturile Guvernelor, ale ONG-urilor internationale si locale din opt state ale Europei de Sud-Est, inclusiv Moldova, pentru prevenirea traficului de fiinte umane, sporirea gradului de constientizare a problemei si acordarea de asistenta victimelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.