Un pensionar din raionul Glodeni stie cum trebuie pastrat vinul de casa mai multe decenii

Un pensionar din satul Cajba, raionul Glodeni, reuseste sa-si pastreze vinul in conditii casnice o perioada de peste 25 de ani, transmite Agentia DECA-press.
Vasile Nogai, are 62 de ani, fiind de profesie mecanizator. El spune ca provine dintr-o dinastie de vinificatori, care faceau pe timpuri, pentru consumul propriu, peste 10 tone de vin natural, fara adaosuri.

Timp de mai multi ani la rand, barbatul este considerat ca fiind cel mai bun vinificator din raion, iar in unii ani vinul sau a fost calificat de experti ca fiind cel mai bun in regiunea de nord a republicii. Desi are in proprietate peste o mie cinci sute de butuci de vita de vie de soiuri vechi, sadite acum 65 de ani, pensionarul ingrijeste singur de podgorii, dormind in timpul culesului doar cate doua ore in zi.

„Unii tarani culeg mai intai toti strugurii din vie, dupa care incep sa-i faramiteze, turnand vinul in butoaie dupa ce a fermentat cateva zile. Eu insa culeg mai intai cei mai copti struguri, ii faramitez in aceiasi zi si dupa ce ii las doar 24 de ore sa fermenteze in butoi de stejar il inchid ermetic in recipiente din sticla. In fiecare an vinul meu are alt gust si alta aroma, pentru ca in fiecare an inventez un experiment nou”, povesteste Vasile Nogai, divulgand doar cateva dintre secretele sale, privind tehnologia producerii vinului.

Vinificatorul din Cajba isi pastreaza in beci productia doar pe timpul verii, pana in primavara vinul sau este pastrat in camara la temperaturi ce variaza intre 5 si -5 grade Celsius, incalzind in timpul iernii aerul din incapere cu ajutorul aragazului. Asa a reusit sa pastreze in recipiente din sticla vin produs inca in anul 1980, iar vinul pastrat din 1995 a fost calificat in acest de catre expertii regionali drept cel mai bun „vin vechi” din regiunea Baltiului.

„Nu am venituri din pasiunea mea pentru vinuri. Acum doi ani, am vandut la Moldexpo cateva sticle de vin vechi la pretul de 180 de lei, dar in rest nu prea gasesc cumparatori care sa inteleaga pretul vinului. Desi am inregistrat o gospodarie taraneasca, nu am reusit pana acum sa fac un contract cu vre-un restaurant din tara”, spune Vasile Nogai, mentionand ca in Republica Moldova lipseste o piata de desfacere a vinului de casa. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.