Un partid politic despre războiul din Ucraina: Rusia este stat agresor

PLR îndeamnă conducerea Republicii Moldova să-şi definească foarte clar atitudinea faţă de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi să-şi asume un discurs politic şi diplomatic corect şi adecvat situaţiei. De asemenea, PLR îndeamnă autorităţile executive ale statului să întrunească Consiliul de Securitate.

Atitudinea față de situaţia tesnionantă din Ucraina a fost exprimată în cadrul unei conferinţe de presă de copreședinta PLR Ana Guțu, deputatul Valeriu Saharneanu,viceministrul Mediului Dorin Dusciac și coordonatorul Organizației de Tineret a PLR, Maxim Guțu.

Astfel, Partidul Liberal Reformator pledează pentru încetarea imediată a operaţiunilor militare ale  Rusiei, sistarea alimentării de către aceasta a separatiştilor pro-ruşi cu armament de război, cu resurse logistice şi mercenari.

„Republica Moldova trebuie  să-şi asume un discurs politic şi diplomatic corect şi adecvat situaţiei ca atare: Rusia este stat agresor, a invadat teritoriul Ucrainei şi, din această cauză, trebuie nu doar să fie sancţionată economic, ci să poarte răspundere penală pentru crime de război”, a menţionat deputatul Ana Guţu.

Totodată, PLR  constată cu îngrijorare o înviorare artificială a unor grupări separatiste pro-ruse în diferite regiuni ale Republicii Moldova. În aceste condiţii liberal-reformatorii îndeamnă autorităţile executive ale statului să întrunească Consiliul de Securitate pentru a evalua eventuale pericole  pentru Republica Moldova

Partidul Liberal Reformator, de asemenea, consideră de mare actualitate regândirea statutului de neutralitate a Republicii Moldova şi resetarea politicilor stabilite anterior a parteneriatelor strategice.Deputatul Valeriu Saharneanu a precizat că o eventuală anulare a statului de neutralitate, „ar pune la adăpost” populaţia Republici Moldova şi ar garanta imediat şi ireversibil securitatea naţională.

Tot astăzi, Tineretul Liberal Reformator își propune să organizeze un flashmob de solidarizare cu Ucraina, în contextul agresiunii din partea Federației Ruse.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.