Connect with us

Reintegrare

Un pacificator rus s-a împuşcat la postul de la Hidrocentrala Dubăsari

Publicat

pe

Un militar al forțelor de menținere a păcii din partea Federației Ruse s-a împușcat mortal cu arma din dotare. Incidentul a avut loc aseară, la postul de menținere a păcii nr.7 amplasat în preajma Hidrocentralei Dubăsari, scrie Deschide.md.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Potrivit informațiilor preliminare, militarul în vârstă de 23 de ani ar fi recurs la acest gest, după ce pe parcursul zilei de ieri a fost telefonat de soție care l-a anunțat că divorțează de el.

Militarul s-a împușcat în cap și a murit pe loc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

De trei ani, Promo-LEX nu are acces liber în stânga Nistrului

Publicat

pe

De către

De trei ani Promo-LEX, organizația care reprezintă la Curtea Europeană cel mai mare număr de beneficiari din regiunea transnistreană, nu are acces liber în stânga Nistrului.

Astăzi, Promo-LEX a venit cu o declarație în care reamintește Guvernelor Moldovei și Rusiei despre necesitatea unor eforturi privind asigurarea condițiilor optime pentru activitatea apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Astfel, Asociația Promo-LEX solicită Guvernului Republicii Moldova precum și Guvernului Federației Ruse să îndeplinească obligațiile internaționale asumate, ca urmare a recomandărilor structurilor ONU și APCE și să investigheze sub toate aspectele a cazului de intimidare a membrilor Asociației Promo-LEX.

De asemenea, asociația insistă asupra includerii pe agenda ședințelor în formatul „5+2” a chestiunii privind acțiunile KGB la adresa Asociației Promo-LEX.

8 din 13 hotărâri pronunțate de CtEDO pe regiunea transnistreană sunt reprezentate de Promo-LEX. În toate cele 13 hotărâri – Federația Rusă a fost găsită vinovată, iar în 2 cazuri dintre acestea – Republica Moldova.

La 17 aprilie 2015, KGB-ul din or. Tiraspol a dispus inițierea urmăririi penale în privința membrilor Asociației Promo-LEX – acestora le-a fost interzis accesul în regiune.

Au urmat numeroase apeluri ale unor organizații și rețele internaționale, care au condamnat practica de intimidare și obstrucționare a activității Asociației Promo-LEX și au cerut actorilor relevanți intervenția pentru asigurarea condițiilor optime pentru activitatea Asociației Promo-LEX în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

Citește mai departe

Reintegrare

Delegația transnistreană în CUC insistă pe consolidarea structurilor sale de forță în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

Delegația transnistreană în CUC continuă să sfideze angajamentele asumate și insistă pe consolidarea structurilor sale de forță în Zona de Securitate.

Asrfel, în cadrul unei ședințe neordinare de astăzi a CUC, au continuat discuțiile privind problemele legate de redeschiderea circulației pe podul peste r. Nistru din preajma s. Gura Bâcului și Bâcioc.

Delegația Republicii Moldova a reiterat propunerea privind asigurarea circulației libere și în siguranță pe acest pod doar de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și de către efectivele comune ale Inspectoratului Național de Patrulare și așa-numita ”miliție rutieră”.

În cadrul dezbaterilor, exponenții transnistreni repetat au confirmat faptul că au recurs la fortificarea infrastructurii postului structurilor sale de forță din preajma s. Bâcioc, chiar în ajunul zilei, când urma să fie redeschisă circulația pe acest pod.

Astfel, în perioada pregătirilor pentru redeschiderea podului, reprezentanții Tiraspolului, fără coordonare prealabilă cu Comisia Unificată de Control, au majorat  efectivul de ”grăniceri”, ”vameşi” și al ”serviciului migrațional”.

Aceste acțiuni unilaterale vin în dezacord cu înţelegerile convenite anterior în cadrul CUC şi reprezintă o dovadă certă a faptului că partea transnistreană refuză să respecte regimul Zonei de Securitate și angajamentele asumate.

În lipsa consensului ședința a fost transferată pentru următoarea întrunire a CUC care va avea loc pe data de 19 aprilie.

Citește mai departe

Reintegrare

CUC a aprobat un nou șef militar superior al forțelor de pacificare din partea Federației Ruse

Publicat

pe

De către

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit într-o şedinţă pe 29 martie, în orașul Bender, unde la propunerea lui Ilia Uvarov, copreședinte al Comisiei din partea Federației Ruse, l-a aprobat în funcția de șef militar superior al forțelor de menținere a păcii din partea Federației Ruse pe colonelul Oleg Leuhin.

Acesta l-a substituit pe colonelul Serghei Râbakov, care și-a încheiat deplasarea de serviciu.

Ulterior, potrivit agendei de lucru, a fost audiat și aprobat raportul săptămânal privind situaţia în Zona de Securitate pe perioada 22–27 martie 2018, prezentat de  Comandamentul Militar Întrunit.

De asemenea, componentele CUC au continuat discuțiile pentru identificarea soluției cu privire la redeschiderea circulației pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc.

În acest sens, Delegația Republicii Moldova a propus includerea în proiectul procesului-verbal al ședinței a unui angajament, prin care părțile să-și asume obligația de a nu recurge la orice acțiuni, necoordonate în cadrul CUC, de modificare a infrastructurii, efectivului numeric și componenței structurilor de forță și organelor de drept în perimetrul Zonei de Securitate.

Discuțiile asupra propunerii delegației moldovenești au conturat soluții viabile  întru depășirea problemei existente, care au fost agreate, în mare parte, de componentele Comisiei, mai cu seamă de delegația Federației Ruse.

La propunerea părții transnistrene, care a solicitat timp pentru consultări suplimentare, luarea unei decizii a fost transferată pentru următoarea ședință care va avea loc la data de 5 aprilie curent.

Citește mai departe