Un nou personaj! „Coordonatorul furtului miliardului ”: nu e nici Filat, nici Shor, nici Plahotniuc

Furtul miliardului de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova a avut „un coordonator”, care nu este nici fostul prim-ministru Vlad Filat, nici actualul primar de Orhei Ilan Șor şi nici prim-vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc.

Cel puţin acesta susţine fostul șef adjunct al Ser­vi­ci­u­lui Pre­ve­nire şi Com­ba­tere a Spă­lă­rii Bani­lor (SPCB) din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman.

”Acest coordonator este o persoană privată și nu cred că a venit momentul să-i dezvălui numele”, a spus Mihail Gofman, în cadrul unei emisiuni de la TV7 .

Întrebat de moderatoarea emisiunii de ce evită să-i pronunțe numele, Mihail Gorman a răspuns „pentru că este la libertate şi starea psihologică a acestuia nu este prea adecvată”.

Totuşi, pe parcursul emisiuni, fostul angajat CNA a mai declarat despre misteriosul „coordonator” că „ acesta se simte liber, nu are probleme și obligații şi nu face parte din sistemul public”. „Este businessman”, a spus Gofman.

„Dar urmează încă un secret pentru coordonatorul furtului miliardului. Căci eu nu am stat degeaba după ce am fost concediat, am adunat informaţii, am comunicat cu multe persoane din afara ţării. Aveţi un pic răbdare, va veni timpul şi veţi cunoaşte numele coordonatorului”, a adăugat Gofman.

Precizăm că Mihail Gofman, numit în presa de la Chişinău “cel mai bogat angajat al Centrului Național Anticorupție”, a fost concediat în aprilie 2014.

Aceasta după ce colegii săi din subdiviziunea de securitate internă a CNA au stabilit că acesta ar fi încălcat „principiile integrităţii morale, respectului şi loialităţii” din Codul de conduită al angajaţilor instituţiei.

Decizia a fost contestată în judecată. În instanţă, ofiţerul CNA a invocat faptul că atât membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), cât şi procurorii Anticorupţie au constatat anterior că el nu a încălcat legea.

Întrebat la emisiune despre averea sa, Mihail Gofman a declarat că aceasta se datorează în mare parte soţiei sale, care a activat în cadrul unui program american, şi a avut un salariu lunar oficial de 7 000 de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.