Un nou mecanism de determinare a dizabilității

Procesul de determinare a gradului de dizabilitate urmează a fi îmbunătățit, prin asigurarea corectitudinii, imparțialității și transparenței acestuia. Aceasta după ce Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă și Instrucţiunea privind determinarea gradului de dizabilitate.

Astfel, Regulamentul aprobat prevede formarea structurilor teritoriale ale Consiliului în fiecare raion/municipiu și sector al municipiului Chișinău, care vor asigura la nivel local pregătirea și transmiterea dosarelor pentru determinarea gradului de dizabilitate, fără ca persoanele să se deplaseze în alte unități administrativ-teritoriale.

Totodată, nu va mai fi obligatorie prezența cetățenilor la procedura de determinare a gradului de dizabilitate, ceea ce va elimina cheltuielile legate de deplasare și riscurile de corupție.

Setul de documente va putea fi depus și online sau de către reprezentantul desemnat, acesta urmând să fie examinat de către echipe speciale, compuse din experți în determinarea gradului de dizabilitate.

În total, vor activa 15 echipe, dintre care 12 pentru determinarea gradului de dizabilitate la adulți și trei – la copii. De asemenea, în vederea examinării corectitudinii determinării gradelor de dizabilitate și a sesizărilor din partea autorităților și cetățenilor, vor fi create trei servicii de control.

Imparțialitatea în procesul determinării gradului de dizabilitate va fi asigurată prin distribuirea aleatorie a dosarelor echipelor speciale și serviciilor de control. Aplicarea circuitului electronic al dosarelor se va efectua prin intermediul Sistemului informațional automatizat ”Asistență Socială” (SIAAS).

Premierul Pavel Filip a ținut să accentueze faptul că procesul de determinare a dizabilității nu va mai fi axat doar pe partea medicală, ci și pe aspectul psiho-social. „Fiecare își poate găsi domeniul său de activitate, fiecare poate fi de folos societății”, a spus prim-ministrul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.