Connect with us

Social

Un nou caz de agresiune asupra unui jurnalist trezeste ingrijorarea organizatiilor de media

Organizatii neguvernamentale in domeniul mass-media isi exprima protestul si ingrijorarea in legatura cu un nou caz de agresare a cameramanului Ghenadie Brega de la postul „Eu TV

Publicat

pe

Organizatii neguvernamentale in domeniul mass-media isi exprima protestul si ingrijorarea in legatura cu un nou caz de agresare a cameramanului Ghenadie Brega de la postul „Eu TV”.

Intr-o declaratie semnata de aceste ONG-uri, se mentioneaza ca la 9 iulie curent, Ghenadie Brega, venit la Procuratura Chisinau, a fost atacat fizic si verbal, de catre o persoana in civil iesita din sediul Procuraturii.

Berga se afla la Procuratura pentru a lua imagini cu unul dintre tinerii anchetati in cazul forumistilor acuzati ca ar fi lansat prin intermediul unor portaluri (forum.md, torrentsmd.com, desteptarea.info si unimedia.md) multiple chemari publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a R.Moldova.

Desi Ghenadie Brega l-a anuntat ca este jurnalist si ca filmeaza in mod legal, in curtea unei institutii publice, persoana in civil l-a somat in mod brutal sa plece si a lovit in cateva randuri in camera de luat vederi.

Organizatiile mass-media fac apel catre autoritati sa ia masuri pentru pedepsirea vinovatului in acest caz, precum si in alte cazuri de agresiune impotriva jurnalistilor si cer respectarea cu strictete a dreptului de acces la informatie in conformitate cu legislatia in vigoare.

Declaratia a fost semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul „Acces-info”, Centrul de Investigatii Jurnalistice si Comitetul pentru Libertatea Presei.//REPORTER.MD

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Peste 16 000 de țigarete nedeclarate, reținute pe aeroportul din Chișinău într-o singură zi

Publicat

pe

De către

Peste 16 000 de țigarete nedeclarate, reținute pe aeroportul din Chișinău într-o singură zi.Angajații postului vamal Aeroportul Internațional Chișinău au prevenit ieri trei tentative de scoatere ilegală din țară a produselor din tutun nedeclarate.

În total, au fost reținute 16 200 de țigarete de diverse mărci, cu timbru de acciz al RM.

Primul caz a fost înregistrat în cadrul scanării bagajelor de cală ale pasagerilor cursei spre Londra. Imaginile prelevate au indicat prezența unor obiecte suspecte în una dintre valize, motiv pentru care s-a recurs la controlul fizic al acesteia.

În urma verificărilor, au fost descoperite 6 000 de țigarete nedeclarate.

Alte două loturi de produse din tutun ar fi urmat să ajungă în Dublin. Cele 10 200 de țigarete nedeclarate au fost depistate, de asemenea, în cadrul scanării.

Întreaga cantitate de țigarete a fost reținută, iar persoanele au fost amendate cu câte 3 000 de lei fiecare.

Citește mai departe

Social

RISE: Cum o grupare a cules date din cimitir și a creat o identitate falsă. Aceasta a fost inclusă în Registrul de Stat al Alegătorilor

Publicat

pe

De către

A – vine de la Alla. L – de la Lerman. Alla Lerman s-a născut pe 11 septembrie 1977. Peste doi ani și două luni a decedat.

Mult mai târziu, o grupare de crimă organizată a cules datele ei din cimitir și a creat o identitate falsă. Astfel, în bazele de date oficiale din Republica Moldova a apărut un nou cetățean care, în realitate, nu mai există.

Se numește la fel – Alla Lerman.

Identitatea falsă a fost inclusă în Registrul de Stat al Alegătorilor de către autorități.

RISE Moldova a efectuat un experiment jurnalistic prin care arată cum un cetățean inexistent are statut de alegător și drept de vot la alegerile parlamentare din iarnă.

Datele fetiței au fost furate în anul 2001 și utilizate pentru a crea o identitate falsă Annei Voiciulis, cetățeană a Republicii Moldova care atunci avea în jur de 20 de ani.

Conform documentelor consultate de reporterii RISE Moldova, în anii 2000-2005 Anna Voiciulis și concubinul ei de naționalitate ucrainean, Ghenadie Haritonov, au organizat ilegal un coridor de emigrare în Germania pentru cetățeni din Republica Moldova și Ucraina.

Emigranții moldoveni și ucraineni plăteau bani grei, iar la schimb primeau identități noi, cu date de identificare furate de la evreii decedați pe teritoriul Republicii Moldova. Asta ca să poată obține mai ușor vize pentru a călători în Germania.

Acest „coridor de emigrare” a fost descoperit de serviciul de securitate din cadrul Ambasadei Germaniei la Chișinău, după ce, concubinul ucrainean al Annei Voiciulis a depus dosarul pentru o nouă viză.

Reporterii RISE Moldova au pornit pe urmele identității false – Alla Lerman.

Mai întâi au verificat în Registrul de Stat al Populației dacă există vreo persoană cu numele Alla Lerman. Rezultatul afișat – zero persoane. În același registru au căutat și după codul unic personal al identității false, însă rezultatul a fost același. Zero.

Următoarea căutare au făcut-o în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA). Pe pagina electronică a Comisiei Electorale Centrale (CEC), la rubrica „Verifică-te în RSA”, au introdus codul personal al Allei Lerman. Rezultatul a fost surprinzător, confirmând, calitatea ei de alegător.

Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale: Nu-mi vine să cred acest lucru pentru că, practic, în fiecare noapte se face update (actualizare – n.r.) la sistemul informațional, adică se aduce în concordanță cu datele din Registrul de Stat al Populației. […] În principiu, sistemul a fost construit în așa mod ca funcționarii electorali să nu poată voluntar pe cine vor ei să includă sau pe cine doreasc ei să excludă. […] Este conflict de sistem ceea ce spuneți dvs.. Update-ul trebuie să fie făcut o dată la 24 de ore, pe parcurs de noapte, și orice schimbări din Registrul Populației trebuie oglindite în Registrul Alegătorilor.

După discuția cu Iurie Ciocan, acesta a revenit cu o precizare: „Am avut acum un schimb de păreri cu tehnicienii de la CEC. În principiu, sistema, din start, așa cum am gândit-o noi, are un „buffer de conflict” – așa numit, unde se adună situațiile incerte. Acum, la nivel de țară, el spune că, sunt câteva sute de chestiuni, adică conflicte: de exemplu Cecan / Ciocan. […] Situații unde sistema sesizează că ceva nu se leagă cu bazele de date din Registru. Sunt anumite iregularități pe baze de date și fiecare conflict are o anumită explicație. Și eu vă sun acum ca să ieșiți la legătură cu doamna președintă Russu…”, a sugerat Ciocan.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Citește mai departe

Social

Două cărți din secolul al XIX-lea, depistate la Leușeni într-un microbuz ce se întorcea din Danemarca

Publicat

pe

De către

Două cărți vechi de peste 100 de ani au fost depistate duminică de vameșii de la Leușeni într-un microbuz care se întorcea din Danemarca. Bunurile, care datează din anii 1875 și respectiv, 1895, erau ascunse sub unul dintre scaunele pasagerilor.

Ulterior, în cadrul cercetărilor, s-a stabilit și posesorul acestora – o tânără de 25 de ani, domiciliată în orașul Căușeni.

Ambele exemplare urmează a fi transmise Muzeului Național de Istorie a Moldovei pentru efectuarea expertizei.

În cazul în care, expertiza va stabili că acestea reprezintă valori culturale, va fi inițiat un dosar penal.

Potrivit prevederilor legale, trecerea peste frontiera vamală a valorilor culturale, tăinuite de la controlul vamal, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 8 ani.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com