Connect with us

Social

Un nou caz de agresiune asupra unui jurnalist trezeste ingrijorarea organizatiilor de media

Organizatii neguvernamentale in domeniul mass-media isi exprima protestul si ingrijorarea in legatura cu un nou caz de agresare a cameramanului Ghenadie Brega de la postul „Eu TV

Publicat

pe

Organizatii neguvernamentale in domeniul mass-media isi exprima protestul si ingrijorarea in legatura cu un nou caz de agresare a cameramanului Ghenadie Brega de la postul „Eu TV”.

Intr-o declaratie semnata de aceste ONG-uri, se mentioneaza ca la 9 iulie curent, Ghenadie Brega, venit la Procuratura Chisinau, a fost atacat fizic si verbal, de catre o persoana in civil iesita din sediul Procuraturii.

Berga se afla la Procuratura pentru a lua imagini cu unul dintre tinerii anchetati in cazul forumistilor acuzati ca ar fi lansat prin intermediul unor portaluri (forum.md, torrentsmd.com, desteptarea.info si unimedia.md) multiple chemari publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a R.Moldova.

Desi Ghenadie Brega l-a anuntat ca este jurnalist si ca filmeaza in mod legal, in curtea unei institutii publice, persoana in civil l-a somat in mod brutal sa plece si a lovit in cateva randuri in camera de luat vederi.

Organizatiile mass-media fac apel catre autoritati sa ia masuri pentru pedepsirea vinovatului in acest caz, precum si in alte cazuri de agresiune impotriva jurnalistilor si cer respectarea cu strictete a dreptului de acces la informatie in conformitate cu legislatia in vigoare.

Declaratia a fost semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Centrul „Acces-info”, Centrul de Investigatii Jurnalistice si Comitetul pentru Libertatea Presei.//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Social

Ministrul Apărării Eugen Sturza s-a întâlnit cu parlamentari români. Subiectele discutate

Publicat

pe

De către

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut o întrevedere cu delegația Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, din Camera Deputaților a Parlamentului României, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Agenda discuţiilor s-a axat pe subiecte referitoare la politicile de apărare şi securitate ale celor două ţări şi realizarea controlului democratic asupra Forţelor Armate, cooperarea moldo-română pe dimensiunea apărării, precum şi în cadrul UE şi NATO.

Astfel, ministrul Apărării a menţionat sprijinul acordat de România la modernizarea şi reformarea Armatei Naţionale, prin proiecte de asistenţă, instruire şi educaţie militară.

„Ne dorim să profesionalizăm Armata Naţională, s-o încadrăm cu militari pregătiţi, iar România este un exemplu în acest sens. Contăm pe expertiza şi experienţă colegilor de la Ministerul Apărării Naţionale pentru realizarea acestui obiectiv”, a spus Eugen Sturza.

De asemenea, ministrul Sturza a reiterat angajamentul ţării noastre de a-şi spori participarea în operaţiuni de menţinere a păcii şi gestionare a crizelor specificând că România deţine o vastă experienţă în acest domeniu şi ar putea contribui la pregătirea militarilor moldoveni.

Oficialii au discutat şi despre situaţia regională, soluţionarea conflictului transnistrean şi alte teme de interes comun.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, Dorel Gheorghe Căprar, a spus că România va continua să sprijine eforturile Ministerului Apărării direcţionate spre modernizarea şi profesionalizarea Armatei Naţionale. În acest sens, deputatul român a menţionat că ţara sa este dispusă să asigure expertiza necesară şi asistenţă în domeniile prioritare pentru sectorul de apărare din Republica Moldova.

De menţionat că delegația Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților a Parlamentului României se află în Republica Moldova în perioada 22-24 aprilie.

Citește mai departe

Social

10 ambulanțe noi au ajuns în țară. Urmează să fie livrate altele 59 de autovehicule

Publicat

pe

De către

Primele 10 ambulanțe noi pentru serviciul Asistenţă Medicală Urgentă au ajuns în Republica Moldova, iar până la finele lunii mai urmează să fie livrate și altele 59.

Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească, unde gradul de uzură a autosanitarelor este de peste 90%, din zonele Centru, Nord, Sud și Găgăuzia.

Unităţile de transport sanitar sunt de producție rusească și corespund tuturor standardelor internaționale în domeniu, iar aparatajul medical din dotare permite acordarea asistenţei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel. Aceasta este doar o prima etapă de modernizare a asistenței medicale de urgență prespitalicească.

În acest an, Guvernul a alocat 273 mln. lei pentru achiziționarea a încă 168 de ambulante, 35 unități de tip “C” (Ambulanțe terapie intensivă) și 133 tip “B” (Ambulanțe de prim ajutor).

Odată cu reînnoirea parcului de ambulanțe a asistenței medicale de urgență va creşte capacitatea de intervenţie a Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă și va spori calitatea și rapiditatea serviciilor medicale acordate pacienților.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească oferă servicii medicale de urgență celor 3.550.852 de locuitori ai Republicii Moldova, în mod gratuit și în regim non stop.

În anul 2017, serviciul a acordat asistenţă de urgenţă la circa 868.411 mii bolnavi.

Citește mai departe

Social

Un student din Ștefan Vodă și-a deschis afacere, pe bani europeni. Sătenii îi bat la poartă când au nevoie să facă lucrări mecanizate

Publicat

pe

De către

La Tudora, Ștefan Vodă, nu întâlnești om care să nu îl cunoască pe Dorin Țapu. Tânărul este proprietarul unui tractor performant, procurat pe bani europeni, cu care cultivă zeci de hectare de teren în fiecare primăvară și toamnă. Sătenii îi bat la poartă ori de câte ori au nevoie să facă lucrări mecanizate în câmp sau livadă.

A câștigat concursul fiind licean

Dorin era licean când a câștigat un grant în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Ca să obțină banii – circa 14 mii de euro, a trecut printr-un concurs în care a trebuit să argumenteze ideea de afacere și să demonstreze că va putea menține și dezvolta business-ul pe care intenționa să îl deschidă. Nu a stat prea mult de gânduri atunci când a trebuit să înainteze propunerea de proiect.

Satul Tudora este vestit în regiune pentru livezile de piersici și nectarine, iar cererea pentru servicii mecanizate – arat, boronit, stropit, a existat dintotdeauna.

„Eu mă gândeam demult la o afacere în acest domeniu pentru că oamenii chiar aveau nevoie de așa servicii. La țară, oamenii muncesc mult în câmp și atunci când lucrările sunt mecanizate, randamentul e mult mai mare”, spune Dorin.

Cu banii câștigați de la Uniunea Europeană a cumpărat un tractor performant și a pus bazele unei firme care numără trei angajați.

Pe tot parcursul lansării și dezvoltării afacerii a fost susținut și ajutat de un mentor angajat în cadrul proiectului, dar și de tatăl său, Ghenadie Țapu. De când a aflat că feciorul său a câștigat un grant, bărbatul a revenit de peste hotare unde muncea de câțiva ani, iar acum este unul dintre angajații firmei.

Rândul e stabilit cu luni înainte

 Dacă la început a trebuit să lupte pentru fiecare client, acum rândul la serviciile firmei lui Dorin e stabilit cu câteva luni înainte. Asta deoarece are cea mai performantă tehnică din sat.

În timp ce Dorin programează activitatea firmei și e responsabil de comunicarea cu potențialii clienți, tatăl său, Ghenadie Țapu, muncește pe tractor, alături de un alt angajat al firmei, un mecanizator cu zeci de ani de experiență.

„Mă bucur că am posibilitatea să muncesc alături de fecior și să îl ajut să își realizeze planurile pe care le are. Săptămâna aceasta am stropit mai mulți pomi și am cultivat o livadă tânără și frumoasă”, spune Ghenadie Țapu.

Lansată acum doi ani, afacerea lui Dorin Țapu a reușit să devină profitabilă, astfel încât acum, tânărul se gândește să o extindă și să cumpere utilaje și tehnică nouă cu care să poată presta o gamă și mai largă de servicii nu doar pentru oamenii din sat, dar și pentru cei din localitățile vecine.

Totodată, se gândește să construiască, împreună cu familia, un frigider mare unde să păstreze fructe – piersici și nectarine pentru vânzare.

„Acum oamenii vând producția pe la porți sau în centrul raional. Cred că ar fi o idee bună, dacă i-am ajuta să o ducă la capitală sau chiar să o exporte în alte țări”, spune Dorin Țapu.

O altă afacere la care se gândesc e legată de producerea biomasei. Își propun că cumpere utilaje speciale cu care să procesele toate resturile vegetale care se adună în vii și livezi, astfel ca ulterior acestea să fie transformate în peleți.

Peste 70 de tineri au beneficiat de ajutor în crearea unor afaceri

 Din toamna trecută Dorin este student la Universitatea Tehnică a Moldovei și îmbină gestionarea afacerii cu studiile la facultate. Chiar și așa reușește să se implice destul de mult în mersul lucrurilor și vine în sat în toate vacanțele și zilele de odihnă.

Dorin Țapu este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, realizat de PNUD, contribuie la consolidarea întrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și autorităților locale în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și infrastructurii sociale.

Citește mai departe