Un (ne)președinte și un (ne)principe s-au întâlnit la Chișinău

E vară, e cald, greierii cântă. Sîrbu mai „scoate vreo perlă” pe undeva, Candu mai bolborosește câte ceva – într-un cuvânt, e plictiseală.

A fost, de fapt. Până s-a trezit Garantul a Tot și Nimic și, inexplicabil pentru toți, a raportat cu mândrie despre întâlnirea cu o figură importantă.

https://www.facebook.com/dodon.igor/posts/2570230833002906

Citat: Am avut o întrevedere cu principele Ordinului creștin al Cavalerilor de Malta, dl. Thornbiorn Paterno Castello di Carcaci din Italia care se află în țara noastră cu o vizită de familiarizare.”citat închis.

În redacția noastră lucrează oameni curioși, dar proști. S-au agățat de cuvântul „principe”. Cum, principe? Care principe? Ei bine, în loc să-și spună că „acești jurnaliști neghiobi probabil că i-au tradus greșit titlul” și s-o lase baltă, s-au apucat să caute pe Google informații despre Ordinul Cavalerilor de Malta. Așa, până aici totul corespunde. Există un asemenea Ordin. Iar titlul conducătorului acestuia într-adevăr sună așa „Principe și Marele Maestru Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto”… Hei, hei! Stați așa! Cum așa, Giacomo? Parcă era Thornbiorn!

Nedumeriți, membrii redacției s-au apucat să caute pe site-ul Ordinului Maltez și la compartimentul „Conducere” găsesc – Giacomo. Care deloc nu seamănă.

Membrii redacției au rămas confuzi. S-au certat între ei… și au hotărât – poate că este vorba de un fost conducător? Sau e vorba de vreun Principe de Onoare. Ei bine – nu a fost să fie. Acum membrii redacției cunosc toți principii Ordinului, chiar și pe cei din timpul Cruciadelor, și printre ei nu se găsește niciun Thornbiorn. Ne-am gândit că poate e vorba de vreun membru ordinar care s-a dat drept principe sau e vorba de vreun „Mare Manager de Curățenie al Ordinului”. Ei bine – nu. Pe site-ul Ordinului Maltez nu am găsit nimic în acest sens.

Ne-am zis că dacă nu găsim pe site-ul ordinului, pe Google la sigur găsim informații. Membrii redacției și-au reconfirmat încă o dată statutul de neghiobi și au cerut de la Google informații despre „Thornbiorn Paterno Castello”. Nu, noi înțelegem că este vorba de Thornbiorn Cutărescu, însă la introducerea titlului integral, Google nu găsea nimic. Și brusc, membrii redacției au început să țopăie de bucurie. Google a găsit ce trebuia.

Avocata Poporului Aurelia Grigoriu a mers la Congresul Cavalerilor și s-a întâlnit acolo cu principele nostru. L-a și invitat la un forum în Azerbaijan. Exact ca Președintele nostru. Totuși avem o școală puternică de bune maniere în Moldova. Dacă te întâlnește cu Principele, neapărat trebuie să-l inviți la un Forum.

„Cum așa?” – s-au întrebat nedumerit membrii redacției – „Doi principi?!” Și s-a apucat să caute informații despre principele Thornbiorn pe site-urile italiene. L-au găsit destul de repede. Acesta are mai multe site-uri care, având un design foarte prost, povestesc despre faptul că Altețea Sa e într-atât de măreț, încât adevăratul Principe al Ordinului Cavalerilor de Malta e un muritor de rând pe lângă el.

Titlul integral pe care și-l atribuie sună așa: „Don Thorbjorn Francesco Giuseppe Nicola Roberto Paternò Castello dei Duchi di Carcaci dei Principi d’Emanuel” – ceea ce ar însemna că vița sa nobilă se duce adânc în istorie. El mai spune că e și rege al diferitor regiuni și țări, cum ar fi Emilia, Sicilia, Valencia, Sardinia, Malta și altele. Veridicitatea titlurilor Alteții Sale le confirmă niște referințe la unele hotărâri judecătorești și aceste minunate poze – fără filtre și redactare în photoshop.

Să nu vă gândiți că el minte. El într-adevăr este Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor de Malta, doar că a propriului său Ordin – https://www.orderofmaltaosj.org/.

Pe site-ul său putem găsi mai multe scrisori adresate de către Alteța Sa Ordinului Maltez în care scrie că aceștia în zadar îl consideră un impostor și îl acționează în instanță. Și că el va câștiga ușor orice litigiu, pentru că judecata atestă că organizația sa este una privată, iar membrii acesteia se pot deghiza cum doresc și pot împărți distincții oricui. Doar că aceste distincții nu sunt recunoscute de nimeni, nu țin de stat.

De exemplu, iată ce spunea Sfântul Scaun de la Vatican despre acest ordin maltez: „Sfântul Scaun nu recunoaște Ordinele nou-create sau cele înființate în baza documentelor medievale ale Ordinului. Recunoaște doar Ordinul Suveran Militar de Malta, Ordinul Suveran Ospitalier al Sfântului Ioan din Ierusalim (din Rhodos și Malta), dar și Ordinul Sfântului Mormânt din Ierusalim”. Sfântul Scaun mai adaugă că: „pentru a evita eventualele confuzii, care pot apărea din cauza emiterii ilegale a documentelor și a utilizării incorecte a locurilor sfinte, precum și pentru a evita continuarea abuzurilor care pot provoca daune oamenilor de bună credință, Sfântul Scaun confirmă că nu oferă nicio valoare adăugată diplomelor de cavaler și distincțiilor legate de ele, emise și oferite de către asociații nerecunoscute, dar și că utilizarea bisericilor și capelelor pentru aceste ceremonii nu reprezintă o decizie rațională”.

Adevăratul Ordin, la fel, a îndemnat lumea să se păzească de impostori, care pretind a reprezenta Ordinul Cavalerilor de Malta și a comunicat că primește un număr foarte mare de plângeri legate de distincții false de cavaleri, ordine și char pașapoarte.

Membrii redacției în niciun caz nu insinuează că Președintele (n.red.: Igor Dodon) ar fi invitat un deghizat pentru a-și face PR. La fel cum nu-l acuză pe acel deghizat că ar fi impostor, însă consideră că aceste neclarități trebuie rezolvate. Să-și scoată Crucea Malteză de la piept sau să facă rost de o distincție adevărată. Sau măcar să-și refacă site-ul, pentru că arată mult prea prost.

Sursa: Сами знаете кто

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.