Un moldovean printre coregrafii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci

Radu Poclitaru, originar din Republica Moldova, este unul din coregrafii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Într-un interviu oferit pentru publicația Izvestia, acesta povestește despre cum a ajuns acolo, cum a ales dansatorii pentru scena montată de el, dar și de ce a decis să nu participe la ceremonia de închidere a JO.

“Mi-a telefonat regizorul ceremoniei de deschidere Andrei Boltenco, el este și regizorul canalului “Pervâi Canal”. Ne-am întâlnit, mi-a spus ce se cere de la mine și am căzut de acord”, spune acesta. Totodată, el a precizat că nu este coregraful întregii ceremonii, ci doar responsabil de un fragment intitulat “Rusia Imperială” care includea apariția ţarului Petru I, marşul soldaţilor, construcţia oraşului Sankt-Peterburg, primul bal al Nataşei Rostova, sfârşitul epocei imperiale şi tranziţia la epoca dictaturii proletare.

Radu povestește că munca nu a fost deloc ușoară și că a necesitat multă responsabilitate. Totodată, el spune că a fost cel care a ales candidații pentru rolurile din piesă. “Eu am selectat dansatorii conform două criterii: în primul rând, trebuie să fie actori geniali, iar în al doilea rând să fie oameni cu care să fie comod de muncit. Când în termen restrânși trebuie să faci un lucru mare, cel mai bine este să ai în echipa ta oameni care gândesc la fel, a adăugat el.

La fel, Radu a mai spus că a fost unicul coregraf care a desfășurat repetiția generală în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice. Cât privește participarea lui la închiderea Jocurilor, acesta a spus că s-a vorbit, dar că acest lucru nu va avea loc și el se declară chiar bucuros din simplu fapt că îi place să lucreze în timp.

Coregraful Radu Poclitaru este originar din Chişinău. Tatăl său, Vitalie Poclitaru, a fost un cunoscut balerin. În 2001-2002, Radu a condus trupa de balet de la Opera Naţională din Republica Moldova, după care a plecat la Teatrul Balşoi din Moscova, unde a montat Romeo şi Julieta de Prokofiev, în 2003 , şi o versiune coregrafică a Salonului nr. 6 de Cehov.  De atunci, a montat în cele mai mari teatre din CSI, bucurându-se de un mare succes.

Sursa foto: Izvestia

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.