Connect with us

Social

Un moldovean, prins când transporta spre Prut trei colete cu ţigări. Ce a făcut când a văzut poliţiştii de frontieră

Publicat

pe

Polițiştii de frontieră de la Lipcani au prins în flagrant delict un tânăr moldovean, care transporta spre râul Prut trei colete cu țigări de contrabandă. Tânărul a fost monitorizat cu dispozitivele speciale pe timp de noapte, iar când au intervenit poliţiştii de frontieră acesta a lăsat coletele şi a luat-o la fugă.

Cazul a avut loc în seara zilei de ieri, 23 noiembrie, când polițiștii de frontieră au declanșat mai multe acțiuni pe linia prevenirii și combaterii transportului ilicit de bunuri la frontiera ”verde”.

Astfel, la ieșirea din satul Șireuți, echipa Poliției de Frontieră a observat, cu ajutorul dispozitivelor speciale pe timp de noapte, un bărbat care se deplasa spre râul Prut.

Acesta transporta trei colete voluminoase. O perioadă de timp acțiunile acestuia au fost monitorizate, ca ulterior polițiștii de frontieră să intervină pentru reținerea în flagrant. Deși persoana a încercat să fugă, abandonând coletele, echipa a acționat operativ și nu departe de locul infracțiunii aceasta a fost prinsă.

Din cercetările primare s-a stabilit că bărbatul este locuitor al oraşului Lipcani, r-nul Briceni, în vârstă de 29 de ani. În cadrul audierilor, acesta a recunoscut intențiile sale de a transmite un lot de țigări unor necunoscuți din România.

În cele trei colete s-au depistat 2 500 de pachete de țigări, marca Ritm. Întreaga cantitate de țigări a fost ridicată și depozitată la sediul SPF Lipcani, până la elucidarea circumstanțelor.

La ora actuală, polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD documentează cazul sub toate aspectele legale, ca la final să fie luată măsura de sancționare a persoanei pentru fapta comisă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Cifra săptămânii: 50 de mii de lei pentru familiile celor decedați în urma exploziei din capitală

Publicat

pe

De către

Guvernul va acorda câte 50 de mii de lei familiilor celor  care au decedat în urma exploziei produse ieri seara, în capitală.

Deflagrația din sectorul Râșcani al capitalei s-a produs într-un apartament aflat la etajul al șaisprezecelea al clădirii de pe bulevardul Moscovei 11/5. Au fost afectate apartamentele de la etajele 13, 14, 15, 16, 17, 18. Salvatorii și pompierii au depistat două cadavre, inclusiv trupul neînsuflețit al unui minor. Un alt bărbat de 77 de ani a decedat în spital.

Potrivit ultimelor date oficiale, au fost finalizate lucrările de stabilizare și fortificare a apartamentelor avariate din scara blocului 6  de la etajele 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 și 13.  Pompierii urmează să continue lucrările pe parcursul serii de 7 octombrie. Echipele de intervenție vor efectua lucrări de deblocare a plitelor de beton pentru a preveni pericolul de prăbușirea a construcțiilor avariate. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la fața locului sunt antrenate 11 unități de tehnică specială. Pe bulevardul Moscovei 11/5 din capitală funcționează celula de criză.

Citește mai departe

Social

Casa surprizelor: 5000 de moldoveni, înscriși pe o singură adresă

Publicat

pe

De către

Circa 5000 de moldoveni sunt înscriși pe aceiași adresă din România. Pentru ei au fost deschise două secții de votare, însă, nimeni nu s-a prezentat încă la referendumul pentru familia tradițională, relatează Mediafax.

„Ieri (sâmbătă) nu a venit nimeni, nici azi până la această oră. Toate raportările au fost zero. Chiar am primit două telefoane de la Call Center pentru că au crezut că am greşit ceva. Am confirmat că raportarea este corectă. Pe listă sunt cetăţeni care locuiesc la aceeaşi stradă şi la acelaşi imobil, adică la aceeaşi casă”, a declarat pentru jurnaliștii Mediafax, preşedinta secţiei de votare nr. 382, Ionica Anton.

„Nu ştiu dacă îmi pot explica. Târziu am realizat că am doar o stradă şi un număr. Am vorbit cu colegii şi am ajuns la concluzia că sunt persoane care au obţinut o viză pentru cetăţenia europeană şi muncesc afară, nu aici. Nu sunt nume româneşti, ar putea fi moldoveni”, mai susţine Anton.

Imobilul în care au domiciliul miile de persoane se află lângă Colegiul Naţional „Matei Basarab” din București, unde sunt amplasate secţiile de votare.

Amintim că în acest weekend, 6 și 7 octombrie, are loc Referendumul național pentru revizuirea Constituției României. Cetățenii României trebuie să răspundă cu „Da” sau „Nu” la următoarea întrebare: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. 

163,712 milioane de lei românești au fost alocate pentru organizarea referendumului pentru familia tradițională. Inițiat de o coaliție numită „pentru familie”, referendumul de revizuire a Constituției statului român își propune să înlocuiască cuvântul „soți” din art. 48 cu sintagma „un bărbat și o femeie”. Acum art. 48, alineatul 1 spune că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Astfel, dacă majoritatea participanților la referendum va vota pozitiv, noul articol din Constituție va stipula că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.  Este important de accentuat că această modificare nu va produce efecte juridice, întrucât, chiar și cu textul actual, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă, existând deja un articol clar în Codul Civil, care spune că „prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.

Citește mai departe

Social

Explozia din capitală: A fost descoperită o butelie de gaz cu robinetul deschis. Sub dărâmături ar mai putea fi persoane

Publicat

pe

De către

Deflagrația din sectorul Râșcani al capitalei s-a produs într-un apartament aflat la etajul al șaisprezecelea al clădirii de pe bulevardul Moscovei 11/5. Au fost afectate apartamentele de la etajele 13, 14, 15, 16, 17, 18. Salvatorii au găsit la etajul al paisprezecelea corpurile neînsuflețite al unui bărbat și al unui copil.

Informația a fost prezentată astăzi de șeful IGSU Mihail Harabagiu la Comisia Situații Excepționale, convocată în această dimineață de premierul Pavel Filip.

El a declarat că deocamdată nu se cunoaşte cu certitudine în care apartament a avut loc explozia, dar o butelie de gaz, cu robinetul deschis, a fost descoperită la etajul 16.

Totodată, potrivit Inspectoratului General al Poliției, sub dărâmături ar mai putea fi și alte persoane, întrucât există persoane date dispărute.

Responsabilii de la Primăria Chișinău susțin că în scara blocului locuiau în jur de 200 de persoane. O parte dintre cei evacuați au mers la rude și prieteni. 20 de persoane au fost cazate la Spitalul Sfânta Treime din capitală.

„Prioritatea numărul 1 este suportul medical celor care au fost răniți și o altă prioritate este să acordăm locuri de trai provizorii celor care au rămas fără locuință. Eu îmi aduc aminte vizita la spitalul de la Calea Ferată. Poate acolo nu este un spital de urgență, însă avem secții de reabilitare, unde sunt toate condițiile pentru a oferi și hrană la timp, și toate celelalte servicii de care are nevoie o familie”, a declarat premierul Pavel Filip la ședință.

De asemenea, șeful Guvernului a cerut o evaluare a stării clădirii.

Ulterior, Pavel Filip împreună cu alți responsabili au mers la locul tragicului incident. „Trebuie să vedem foarte atent cum intervenim în continuare astfel încât să nu punem în pericol viața salvatorilor, să vedem dacă mai sunt persoane sub dărâmături și cât mai rapid să restabilim clădirea”, a spus el.

Totodată, Pavel Filip a anunțat că familiile persoanelor decedate vor primi câte 50 de mii de lei.

Reamintim că trei persoane și-au pierdut viața în urma exploziei ce a avut loc sâmbătă seara în sectorul Râșcani al capitalei. Salvatorii și pompierii au depistat două cadavre, inclusiv trupul neînsuflețit al unui minor. Un alt bărbat de 77 de ani a decedat în spital.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com