Un miliardar rus născut în Moldova a plătit aproape un milion de dolari pentru cetățenia Maltei

Boris Mints, 59 de ani, singurul om de afaceri originar din Republica Moldova prezent în clasamentul Forbes 2017 al miliardarilor, cu o avere estimată la 1,35 miliarde de dolari figurează în lista persoanelor ce au cumpărat cetăţenia Maltei, scrie Mold-street.com.

La finele anului 2017, guvernul maltez a publicat în gazeta oficială o listă ce cuprinde numele tuturor persoanelor care au fost naturalizate sau înregistrate ca cetățeni între ianuarie și decembrie 2016.

Lista conține aproximativ 2.000 de nume.. Cea mai mare parte din numele din listă sunt de provenienţă arabă, asiatică și est-europeană.

Apar şi nume româneşti, dar sunt foarte puţine. De exemplu Irina Spinu. În schimb sunt multe persoane bogate din Rusia.

Publicaţia rusă RBK a indentificat în listă aproape 730 de persoane ce ar fi din Rusia.

În listă figurează şi un originar din Republica Moldova – Boris Mints, născut la Râbnița, activitatea și afacerile căruia sunt în Rusia. Potrivit Forbes el este proprietarul holdingului de investiții O1 Group (cu sediul în Cipru), care deține fonduri de pensii și active imobiliare în Rusia și alte state.

Mints are o avere estimată la 1,35 miliarde de dolari.

Programul „Cetățenie în schimbul investițiilor”, a fost lansat de Malta la sfârșitul anului 2013, dar ulterior a suferit o serie de modificări ca să corespundă cerinţelor impuse de UE. În prezent suma minimă de investiții necesară obținerii cetățeniei în Malta este de 880.000 de euro, excluzând comisioanele și onorariile.

Malta speră să atragă astfel investiţii de peste un miliard de euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.