Un judecător, lipsit de imunitate. Magistratul va fi tras la răspundere, pentru că a dispus încetarea unui proces penal

Un judecător de la Judecătoria Militară va fi tras la răspundere penală pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei unei sentinţe contrare legii, soldată cu urmări grave. Procurorul General, Eduard Harunjen, a primit marţi, 11 aprilie, acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale.

În fapt, în toamna anului 2016, examinîând o procedură de revizuire a procesului penal în privinţa unei persoane, condamnate în anul 2000 pentru atitudine neglijentă faţă de serviciu şi pentru care fusese anterior amnistiat, respectivul magistrat a dispus, în mod eronat, încetarea procesului penal.

De notat că, revizuirea hotărârii de încetare a procesului penal a avut loc contrar limitelor legale a termenelor de prescripţie a incriminării, care expirase încă acum 9 ani.

În consecinţă, potrivit acestei sentinţe, persoana dată ar putea fi exonerată de plata despăgubirilor, puse în sarcina sa conform hotărîrii judecătoreşti civile, care a fost executată parţial.

Odată cu eliberarea acordului de către CSM, Procurorul General urmează să pornească în privinţa judecătorului urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Potrivit Procurorului General, Eduard Harunjen, în paralel, în conformitate cu prevederile procesual-penale, Procuratura Generală examinează şi acţiunile pretins ilegale ale procurorilor care au iniţiat procedura de revizuire şi au participat la judecarea acesteia în instanţa de judecată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.