Un istoric de artă din Cluj vrea să înființeze un muzeu cu materiale de la proteste

Un istoric de artă din Cluj-Napoca vrea să înfiinţeze ”Muzeul Între Bare”, unde intenționează să expună materiale de la protestele privind OUG nr. 13 din România. Deocamdată, omul de artă colecționează pancarte, afişe și materiale video, pe care le depozitează în propria locuinţă, scrie mediafax.ro. 

”Muzeul Între Bare este unul care se face din donaţii, numele a venit de la sine. Adunăm pancartele şi afişele folosite la protestele faţă de OUG 13, am fost în timpul protestelor la oameni şi i-am rugat să îmi dea. Unii mi le-au dat atunci, alţii mi-au promis că le vor dona muzeului după proteste. Cel mai important lucru pentru noi este, în prezent, să conservăm aceste materiale vizuale”, a declarat Szekely Sebestyen.

Istoricul de artă a participat la proteste la Cluj-Napoca, la Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Tecuci.

”Cum îşi va îndeplini muzeul funcţia educativă rămâne de văzut, pentru că un muzeu nu funcţionează doar prin expoziţii, ci pot exista şi expoziţii virtuale, poate fi şi o arhivă, un depozit deschis unde oamenii pot vedea aceste lucruri. Va trebui, după proteste, găsită modalitatea de prezentare a materialelor şi să identificăm un spaţiu, o galerie”, a spus Szekely pentru mediafax.

”Muzeul Între Bare” mai colectează şi materialele digitale, virtuale, folosite în cadrul protestelor în condiţiile în care o caracteristică a acestor proteste este că se desfăşoară şi în mediul online.

Szekely Sebestyen a absolvit Istoria Artei la Cluj-Napoca în anul 2000 şi a avut mai multe stagii de specializare la Florenţa, New York şi Budapesta. A lucrat o perioadă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, după care a înfiinţat două galerii de artă în municipiu.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.