Connect with us

Externe

Un grup de cercetători a realizat invenţia viitorului: telefonul care nu foloseşte baterie

Un grup de savanţi de la Universitatea Washington a realizat un dispozitiv care ar putea sta la baza invenţiei viitorului: telefonul care nu foloseşte baterie. Acest dispozitiv, care deocamdată arată ca placa ce se află în spatele tastaturii se poate alimenta folosind energia din jur.

Altfel spus, atrage electricitatea din aer.Fără avertizări de terminare a bateriei, fără încărcătoare şi fără baterii externe, dispozitivul pune bazele telefonului viitorului, care deocamdată, este doar în faza de demonstrare a conceptului, scrie Descopera.ro.

Desigur, este cale lungă până când un astfel de telefon va fi la nivelul celor de ultimă generaţie de până acum, dar măcar nu va mai exista grija exploziilor bateriilor. De asemenea, deocamdată, poate efectua doar apeluri.

Un aspect important al lor este faptul că se bazează pe un consum minim de energie. Acest dispozitiv are nevoie de doar 3,5 microwaţi, în condiţiile în care un smartphone consumă în medie un milion de ori mai multă energie.

Telefonul foloseşte celule solare pentru a obţine energie de la lumină şi poate să recepteze semnale radio de la un emiţător localizat la circa 10 metri distanţă. De aceea, dacă nu punem aceste emiţătoare practic peste tot, telefonul nu va fi prea mobil, de aceea se caută soluţii alternative la această abordare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Rămas fără bani, un pensionar i-a cerut lui Putin să-i trimită un sicriu ca să moară

Anatoli Vertiprahov, pensionar de 72 de ani din satul Iasnaia, Teritoriul Trans-Baikal din Rusia, i-a cerut lui Vladimir Putin să pună pe cineva să-i sape un mormânt și să-i trimită un sicriu, scrie mk.ru.

Bătrânul şi-a scris rugămintea într-o scrisoare trimisă preşedintelui Putin: “Dle preşedinte, rog să-i daţi indicaţii guvernatorului regiunii să-mi sape mormântul şi să-mi cupere sicriu. Am 72 de ani. În această ţară este imposibil să trăieşti”.

Vertiprahov a scris că are o pensie de 8.516 ruble (120 euro), cu 84 ruble mai puțin decât minimul de existență regional. Dar chiar și așa bătrânul a rămas fără bani, după ce contul său a fost sechestrat de executorii judecătorești pentru datorii „la întreținere”.

Azi nu pot să cumpăr nici măcar o bucată de pâine. Nu am bani nici pentru medicamentele de care am nevoie, pentru că sunt hipertensiv”, a scris pensionarul.

Ziarul „Veciorka” a precizat că Vertiprahov a fost victimă a ”escrocilor locativi”, el fiind în prezent ajutat de vecini și cunoștințe. Mai mult, jurnaliştii, după ce au aflat despre acest caz, i-au trimis bătrânului un colet cu produse alimentare.

Citește mai departe

Externe

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut în Cascada Niagara

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut duminică în Cascada Niagara, în partea canadiană, la ora locală 16.30, informează site-ul Ouest-france.fr, preluat de Agerpres.

Copilul și-a pierdut echilibrul în timp ce se stătea așezat pe o balustradă, pozând pentru mama sa, în fața acestei atracții turistice spectaculoase, în apropiere de Horseshoe Falls, cea mai mare dintre cele trei cascade care compun Cascada Niagara, potrivit Global News, citat de Agerpres.

Deși grav rănit la cap după o cădere de aproape 30 de metri, băiatul — un turist străin — a supraviețuit, fiind stabilizat de echipele de intervenție sosite la fața locului.

Ulterior, băiatul a fost transportat cu elicopterul la Spitalul pentru Copii McMaster din Hamilton (Canada), unde starea sa a rămas gravă, însă stabilă.

Citește mai departe

Externe

Faimosul diamant roz “Le Grand Mazarin”, scos la licitație

Un diamant roz de 19,07 carate care a aparținut coroanei franceze, denumit “Le Grand Mazarin”, va fi vândut în cadrul tradiționalei licitații de bijuterii organizată de Christie’s în luna noiembrie la Geneva, a indicat miercuri cunoscuta casă de licitații, citată de AFP.

“Le Grand Mazarin, legendarul diamant roz de 19 carate, este o mărturie unică a istoriei Franței. Pe parcursul celor 250 de ani în care a făcut parte din trezoreria franceză, el a luminat bijuteriile a patru regi, patru regine, doi împărați și două împărătese, începând cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea”, a explicat președintele Christie’s pentru Europa și Asia, François Curiel, într-un comunicat

El a fost listat mai întâi printre proprietățile cardinalului italian Mazarin, diplomat și om politic, care a condus Franța în calitate de premier sub domniile lui Ludovic al XIII-lea și Ludovic al XIV-lea, a indicat celebra casă de licitații.

La moartea sa, în 1661, Cardinalul a transmis diamantul regelui Ludovic al XIV-lea, alături de alte celebre diamante care i-au aparținut.

Diamantul roz a rămas apoi timp de 225 de ani în cadrul bijuteriilor coroanei, fiind purtat de Napoleon, Ludovic al XVIII-lea, Napoleon al III-lea și împărăteasa Eugenie.

Diamantul, care provine din minele din Golconde (sudul Indiei), va fi licitat — pentru a doua oară în istoria sa — pe 14 noiembrie la Geneva, iar prețul de vânzare este așteptat să varieze între 6 și 9 milioane de dolari (între 5,1 și 7,7 milioane de euro), potrivit previziunilor Christie’s.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social40 de minute în urmă

Incident tragic. A căzut din căruţă şi a fost târât de cal mai bine de un kilometru

Incident tragic la Cinișeuți, raionul Rezina. Un locuitor al satului se deplasa cu căruța pe una din străzile localităţii, dar...

Economie3 ore în urmă

Experți francezi în vinificație: Calitatea Vinului Moldovei s-a schimbat considerabil

Vinul Moldovei a impresionat cunoscători în domeniu din Bordeaux, regiunea franceză devenită model pentru întreaga lume a vinurilor. Un massterclass...

Economie4 ore în urmă

Peste 18 mii de cetățeni din raioanele Telenești și Orhei vor beneficia de un nou tronson de drum asfaltat

Un drum local de 23 de kilometri care face legătura între raioanele Teleneşti şi Orhei va fi modernizat până la...

Important4 ore în urmă

Un spaţiu de joacă şi odihnă a fost amenajat la spitalul de copii „V.Ignatenco”

Un spaţiu de joacă şi odihnă pentru copii a fost inaugurat joi, 19 octombrie, la Spitalul Clinic Municipal de copii „Valentin...

Externe5 ore în urmă

Rămas fără bani, un pensionar i-a cerut lui Putin să-i trimită un sicriu ca să moară

Anatoli Vertiprahov, pensionar de 72 de ani din satul Iasnaia, Teritoriul Trans-Baikal din Rusia, i-a cerut lui Vladimir Putin să...

Social6 ore în urmă

Un şofer din Chişinău a scos pistolul, pentru că un alt şofer nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie

Un şofer din Chişinău a fost reţinut astăzi de inspectorii de patrulare, după ce acesta a amenințat cu arma un...

Externe7 ore în urmă

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut în Cascada Niagara

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut duminică în Cascada Niagara, în partea...

Advertisement

Opinii