Un fost premier trage alarma: Un proiect de lege plagiază “legile” din America Latină, menite să “spele păcatele”

Fostul premier Ion Sturza atenţionează că un proiect de lege de pe agenda parlamentarilor de la Chişinău reprezintă o amnistie fiscală totală -”nelimitată în timp și în spațiu”. Potrivit lui, proiectul reprezintă un plagiat de pe „legile” din America Latină, dar și din Africa, acolo unde „hoții de la guvernare își trag câte o lege de „spălare de păcate””.

Astfel, Ion Sturza a postat pe pagina sa de Facebook un comentariu privind proiectul Legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală.

Fostul premier scrie că deşi „denumirea sună aparent inofensiv, în realitate este vorba despre „o banală amnistie TOTALĂ fiscală. Nelimitată în timp și în spațiu!”.

„Un plagiat de pe „legile” pe care le-am văzut în America Latină, făcute pentru officials, bandidos, barbudos… Acolo, dar și în Africa, din când în când, hoții de la guvernare își trag câte o lege de „spălare de păcate”…”, a scris Ion Sturza.

Acesta a precizat că proiectul prevede că tot ce a fost dobândit ilicit, mijloace bănești, bunuri mobiliare și imobiliare, mijloace de transport, capitalul în bănci etc. se consideră legal „doar prin substituirea unei fițuici la „organele” statului”.

„Închipuiți-vă, tipi gen Shor&Co vor deveni curați ca lacrima! În plus, se anulează toate restanțele și penalitățile, datorate în timp statului. Fără nicio analiză, impact, dacă sunt de origine criminală sau nu… Fără o discuție publică.

Cine va beneficia de aceasta? Un grup restrâns de escroci. Cine va pierde? Oamenii simpli și contribuabilii de bună credință. Și totul în mare secret și la mijloc de noapte…”, a comentat Ion Sturza.

Pe de altă parte, în nota de argumentare a proiectului, plasat pe site Parlamentului, se arată că proiectul va permite persoanelor fizice să declare capitalul care îl deţine, care anterior se afla în posesia altor persoane fizice sau nu era declarat deloc.

Iar anularea penalităţilor şi amenzilor aferente bugetului public va crea un stimul în dezvoltarea întreprinderilor prin reinvestirea sumelor respective în activitatea companiilor.

Potrivit autorilor, proiectul va impulsiona caracterul atractiv ca destinaţii pentru investiţii pe plan internaţional, iar liberalizarea capitalului este o oportunitate unică de a scoate din anonimat banii şi alte forme de capital şi de ale include în ciruitul economic legal.

De asemenea, aceştia susţin că proiectul prevede ca în cadrul liberalizării nu pot fi înregistrate mijloacele şi activele obţinute din surse infracţionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.