Connect with us

Social

Un document falsificat, descoperit la o cetățeană a Camerunului pe Aeroportul Chișinău

Publicat

pe

O cetățeană a Camerunului este documentată de polițiștii de frontieră pentru deținerea, dar și intenția de a pune în uz, în unul din statele UE, o autorizare provizorie de sejur a Republicii Franceze falsificată. Deși persoana s-a legitimat cu actele de călătorie în regulă, la toneta de înregistrare a pasagerilor s-a descoperit documentul contrafăcut.

Cazul a avut loc pe 9 august,când în fluxul de călători ai cursei aeriene Chișinău-Milano a fost identificată cetățeana cameruneză de 32 de ani, care a încercat să-și justifice scopul călătoriei, la solicitarea reprezentanților companiei aeriene, cu un document vizibil falsificat.

Polițiștii de frontieră au fost sesizați pe caz și în urma unei verificări minuțioase, cu tehnica specială, au confirmat falsul documentului. Din primele cercetări s-a precizat că aflarea tinerei pe teritoriul Republicii Moldova este legală, având o viză electronică, eliberată cu scop turistic. Persoana a ezitat să ofere detalii privind posesia documentului contrafăcut.

Polițiștii de frontieră din Aeroportul Internațional Chișinău desfășoară un șir de măsuri de investigație și urmărire penală pentru elucidarea tuturor aspectelor infracțiunii. Cetățenei Camerunului nu i s-a autorizat trecerea frontierei de stat.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Decanul Facultății de drept a USM și un avocat au fost REȚINUȚI

Publicat

pe

De către

Decanul Facultății de drept a USM și un avocat au fost reținuți astăzi într-o cauză penală pornită pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă. Aceștia au fost escortați la sediul CNA pentru audieri.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul decanului Facultății de drept, precum și la oficiul și domiciliul unui conducător al tezelor de doctorat, într-o cauză penală pornită pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă.

Conform materialelor cauzei, un doctor habilitat în drept și conducător de doctorat, care este și avocat ar fi oferit decanului Facultății de drept a USM, în luna august, în mai multe tranșe, mijloace bănești ce nu i se cuvin.

Membrul Comisiei de doctorat ar fi acționat în interesul a doi studenți doctoranzi, dar și în interes propriu, deoarece urma să fie evaluat satisfăcător de către Consiliul Științific, dar și remunerat pentru desfășurarea calitativă a activității de conducător de doctorat.

Decanul facultății, în schimbul banilor, urma să faciliteze susținerea tezelor de doctorat de către cei doi doctoranzi.

În urma descinderilor efectuate pe parcursul zilei de astăzi, procurorii și ofițerii anticorupție au ridicat mijloace tehnice, purtători de informație și mai multe teze de doctorat.

Citește mai departe

Social

Un moldovean „întâmplător” a prezentat un document falsificat la hotar. Ce le-a spus polițiștilor de frontieră

Publicat

pe

De către

Un moldovean a prezentat un document falsificat la hotar. Bărbatul le-a declarat polițiștilor de frontieră că a găsit cartea de identitate românească pe malul unui lac și a oferit-o „întâmplător” în timpul controlului de frontieră.

Cazul a avut loc pe 8 octombrie, când pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat un mijloc de transport de model Mercedes ML cu numerele de înmatriculare lituaniene.

Ajuns în punctul de trecere Costești, conducătorul auto a prezentat documentele necesare pentru autorizarea trecerii. Între timp, tânărul și-a dat seama că oferise un act suplimentar și a solicitat să-i fie restituit

Inspectorul Poliției de Frontieră, examinându-l vizual, a observat unii indici neclari asupra cărții de identitate care ar fi eliberată de către autoritățile române pe numele unei alte persoane.

În timpul verificărilor suplimentare a fost confirmat faptul că asupra documentului lipsește unele semne de protecție.

Interogat, moldoveanul în vârstă de 32 ani a comunicat că l-a găsit pe malul unui lac în timp ce a mers la pescuit și l-a ridicat de jos fără să bănuiască ceva.

Acum, polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD efectuiază în continuare cercetări pe marginea acestui caz pentru a identifica posesorul cărții de identitate și a stabili toate circumstanțele.

Citește mai departe

Social

Cu sprijinul UE, la Șerpeni a fost inaugurat unul dintre cele mai moderne complexe sportive din țară

Publicat

pe

De către

Unul dintre cele mai moderne complexe sportive din țară a fost inaugurat în satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. Edificiul are capacitatea să găzduiască competiții regionale și a fost construit cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

La Șerpeni, un sat cu peste 3,5 mii de locuitori, sportul e la el acasă. În sat sunt secții de fotbal, volei, baschet, atletică ușoară și lupte libere. Până nu demult, în lipsa unui spațiu, echipele își făceau rând la sala de sport a școlii.

Acum, datorită finanțării europene de peste 180.000 euro, satul se mândrește cu un complex ce poate găzdui chiar și competiții regionale.

„Comunitățile rurale de pe ambele maluri se confruntă cu aceleași provocări, una dintre ele fiind modul de a asigura atractivitatea mai multor zone periferice? O parte din răspuns poate fi găsită în acest complex sportiv. Oamenii din sat trebuie să simtă aceleași schimbări ca și cei din zonele urbane. În următorul program de CBM, care va începe în 2019, UE va continua să sprijine modernizarea infrastructurii socio-economice”, a declarat Marco Gemmer, șef al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.

„Acesta este un alt proiect care câștigă inimile și mințile oamenilor, construind punți de încredere și stabilind platforme pentru consolidarea relațiilor de cooperare între ambele maluri”, a menționat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

La inaugurarea complexului au venit și sportivi din stânga Nistrului. „Asistăm la edificarea unui nou „pod al încrederii” între ambele maluri”, a remarcat Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Primăria a alocat 43.960 mii de euro pentru construcția edificiului. „Sătenii au susținut inițiativa de la bun început. Au organizat o clacă și au pregătit terenul pentru muncitori. Complexul este ridicat pe fundamentul unei clădiri vechi, în care creșteau copaci”, a povestit primara localității, Elena Nicolaev.

Complexul sportiv din Șerpeni este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com