Un cub de gheaţă de circa 1,5 metri înălţime, postat în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Un cub de gheaţă de circa 1,5 metri înălţime, pe care sunt gravate cele mai frecvente frici ale oamenilor, a fost postat astăzi,18 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Cubul va fi lăsat să se topească, astfel marcând simbolic eliberarea de fricile îngheţate în interiorul fiecăruia dintre noi şi începutul dialogului între persoane diverse, ce au istorii de viaţă şi identităţi diferite.

Cubul se va topi în totalitate timp de 12 ore. Accesul la instalaţie va fi liber, astfel încât toţi doritorii îşi vor putea face fotografii şi video la cubul de gheaţă.

Performance-ul urban „Topim gheața discriminării” este organizat în cadrul campaniei sociale „Fără frică”, ce are ca scop să pună în discuţie standardele duble existente în Moldova în ce priveşte drepturile persoanelor LGBT şi ale celorlalţi membri ai societăţii.

Toate drepturile sunt egale, iar diversitatea ne îmbogăţeşte ca societate.

„Fără frică” este o campanie socială iniţiată în 2016 de Centrul de Informaţii GENDERDOC-M, ce are ca scop sensibilizarea oamenilor privind respectarea drepturilor persoanelor LGBT în Republica Moldova, prin iniţierea discuţiilor despre frici – sentimente ce sunt comune pentru toţi.

Frica este un sentiment ce apare din cauza lipsei de informaţie şi ca mecanism de apărare împotriva celor ce sunt diferiţi. Eliberarea de frică aduce libertate, iar libertatea ne permite să fim noi înşine, să fim mai puternici, atât ca persoane, cât şi ca societate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.