Un criminal de război croat a băut o sticluță cu otravă când și-a auzit verdictul. Procesul de la Haga, suspendat

Fostul comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, ‘a murit într-un spital din Haga după ce a băut otravă’ în sala de judecată a Tribunalului Penal Internațional de la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie (TPI), a anunțat agenția oficială croată Hina, relatează Reuters.

Incidentul s-a produs după ce TPI a decis menținerea sentințelor pronunțate anterior împotriva lui Jadranko Prlic, fost ministru al apărării al croaților bosniaci, și a altor cinci foști lideri croați din Bosnia, între care și Praljak. Judecătorul care prezida ședința a chemat doctorul și a ordonat suspendarea lucrărilor.

Praljak, fost comandant al forțelor croate din Bosnia acum în vârstă de 72 de ani, a strigat “Praljak nu este criminal. Resping verdictul vostru” — verdict care a confirmat condamnarea sa la 20 de ani de închisoare.

Imediat după aceea, acesta a scos din buzunar un recipient și i-a înghițit conținutul, în fața camerelor de filmare. Avocatul său a declarat că Praljak a luat otravă, iar judecătorul Carmel Agius a suspendat ședința. La intrarea în tribunal a sosit rapid o ambulanță, iar zona a fost survolată de un elicopter.

Praljak este acuzat că, din postura de comandant militar senior, a ordonat direct masacrul populației bosniace de religie musulmană în aproximativ 30 de localități din Bosnia și Herțegovina.

De asemenea, Slobodan Praljak este acuzat și de coordonarea operațiunii de bombardare a podului vechi din Mostar, construit în secolul XVI-lea, în noiembrie 1993.

Praljak a servit ca general în armata croată și în Consiliul de Apărare al Republicii Croate Herțeg-Bosnia, o entitate nerecunoscută din Bosnia și Herțegovina care a existat între 1991 și 1994. Entitatea a fost înființată cu scopul de a rupe din teritoriul Bosniei și Herțegovinei și a se uni apoi cu Croația.

https://www.youtube.com/watch?v=AdQsDopZfS4

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.