Connect with us

Diverse

Un consilier al Angelei Merkel a fost decorat de către Candu cu Medalia Democrației

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Andrian Candu a felicitat-o pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pentru victoria obținută la alegerile de duminică. Oficialul a efectuat o scurtă vizită de lucru în Germania, fiind însoțit de vicepreședintele Legislativului Iurie Leancă.
Cei doi s-a întâlnit cu demnitari și funcționari din Cancelaria Federală și  Ministerul de Externe al Republicii Federale Germană, unde au discutat situația social-politică din Moldova și din regiune, teme de securitate și acțiunile guvernării privind cele mai importante reforme.
”Cu această ocazie am și transmis și felicitări celor care au câștigat alegerile parlamentare în Germania și doamnei Merkel, în mod special”, a declarat Andrian Candu, marți, după ședința PDM. Președintele Parlamentului a mai spus că vizita în Germania a mai avut un scop.
”La Berlin avem un prieten bun care s-a implicat foarte mult în tot ce înseamnă interesul european al Republicii Moldova. Este vorba despre consilierul pe politică externă și de securitate a doamnei Angela Merkel, Christoph Heusgen. El s-a implicat foarte mult și a venit cu suport mare pentru Republica Moldova, inclusiv la semnarea Acordului de Asociere și obținerea regimului liberalizat de vize. În semn de recunoștință și exprimarea aprecierii pentru ceea ce a făcut el pentru Republica Moldova, l-am decorat cu medalia Parlamentului, Medalia Democrației”, a spus Andrian Candu.
Citește mai departe

Diverse

Ioniță: Procesul de creditare a economiei a afectat grav criza bancară din 2014

Publicat

pe

De către

Procesul de creditare a economiei, afectat grav de criza bancară din 2014, se redresează în acest an.

Concluzia aparține expertului economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță. Economistul atrage atenția, însă, că, procesul dat se datorează pieței nebancare și că volumul împrumuturilor oferite de organizațiile de microfinanțare aproape că s-a dublat – de la 3,4 miliarde de lei în 2013 până la 6,7 miliarde de lei în 2017.

”Drept consecință, în 2017 vom înregistra o ușoară creștere, cu 0,6 miliarde de lei, a volumului total de credite oferite economiei, însă această creștere pentru prima dată se datorează nu sectorului bancar, dar celui non-bancar”, scrie Veaceslav Ioniță pe blog.

Economistul salută aceste transformări, care, în opinia lui, vor duce la creșterea calității creditării. ”De fapt, asistăm la două procese: clienții migrează de la bănci spre non-bancar și banii migrează din bănci în non-bancar.

Tendința poate însemna un început al restructurării pieței financiare, unde băncile comerciale se vor concentra pe clienții mari și proiectele de anvergură, iar non-bancarul pe clienții mici, ceea ce va crește calitatea creditării.

Băncile comerciale vor prefera să ofere două – trei credite de 100-200 milioane de lei unei companii de microcreditare în locul miilor de microcredite la sute de agenți economici”, explică Ioniță. Potrivit lui, calitatea creditelor în sectorul non-bancar este de 5-6 ori mai bună decât în sectorul bancar, cota creditelor neperformante în sectorul non-bancar este 2,5-3,5% comparativ 16% din sectorul bancar.

Citește mai departe

Diverse

Morari explică că dosarul lui Shor nu poate cădea sub incidența amnistiei

Publicat

pe

De către

Șeful Procuraturii Anticorupție a contrazis versiunea jurnaliștilor de la RISE Moldova, potrivit căreia Ilan Shor ar putea cădea sub incidența legii amnistiei. Viorel Morari a explicat pentru deschide.md că acest lucru este imposibil din mai multe motive categorice.

Astfel, Ilan Shor a fost condamnat de prima instanță în baza a două articole. Unul dintre acestea nu cade sub incidența legii amnistiei. Iar doilea articol, deși ar putea fi invocat, teoretic, pentru amnistiere, nu poate fi aplicat la modul practic. Și asta pentru că prejudiciul cauzat de Shor nu a fost reparat. Un alt motiv este că Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel recalificarea unui articol în baza căruia a fost condamnat Shor – din escrocherie în cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere.

Procurorul pune punct discuțiilor pe tema posibilei amnistieri a lui Shor și afirmă că sentința dată acestuia nu este definitivă. ”Noi ne dăm astăzi cu părerea ”cu ochii închiși”, a spus Viorel Morari pentru deschide.md.
Într-o investigație publicată astăzi de RISE Moldova se arată că printre persoanele care ar putea nimeri sub incidența legii amnistiei ar putea fi și primarul de Orhei, Ilan Shor.
Shor a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni în dosarul fraudei bancare. Asta chiar dacă procurorii au cerut pentru el 19 ani de închisoare.

Citește mai departe

Diverse

Precizări de la FISC: Statul a scutit de plata impozitelor moldovenii care își vând locuințele în care au viză de reședință

Publicat

pe

De către

Statul a scutit de plata impozitelor moldovenii care își vând locuințele în care au viză de reședință, dar și tranzacțiile imobiliare de tip donație și moștenire. Anunțul a fost făcut de către Serviciul Fiscal, în cadrul unei mese rotunde organizate de Uniunea Agențiilor Imobiliare (UAI), structură ce întrunește peste 20 de companii imobiliare.

La acel eveniment, Șefa Direcției impozite directe de la Serviciul Fiscal de Stat, Parascovia Cibotarenco, a precizat că facilitățile au intrat în vigoare la începutul anului, puțini sunt, însă, cei care cunosc modificările Codului Fiscal. Prin urmare, oamenii evită să declare prețul real al tranzacțiilor. De scutirea impozitelor beneficiază toți cei care au viză de reședință de minim trei ani în locuința vândută.

Parascovia Cibotarenco a mai precizat că statul a renunțat și la taxe în cazul tranzacțiilor de donare și moștenire a locuințelor. La rândul lor, reprezentanții agențiilor imobiliare au anunțat că vor veni cu propuneri pentru modificarea legislației, ca tranzacțiile imobiliare să devină mai transparente. ”Reducerea impozitelor în urma tranzacțiilor imobiliare ar fi o soluție care, într-un final, va spori încasările la buget, întrucât numărul celor care ascund veniturile reale va fi cu mult mai mic”, explică Andrian Toderașcu, președintele Uniunii Agențiilor Imobiliare.

 Potrivit legislației, tranzacțiile imobilare sunt impozitate cu 7% – 18% din valoarea spațiului comercializat. Anume din acest motiv, în contractele de vânzare-cumpărare, de cele mai multe ori, este indicat prețul cadastral, acesta fiind unul cu mult sub prețul de piață.
Citește mai departe

Ultimile Știri

Important1 minut în urmă

Candu i-a cerut lui Dodon să promulge legile revotate de Parlament. Ce a declarat şeful statului

Legile revotate de Parlament, săptămâna trecută, au fost semnate și transmise astăzi președintelui Igor Dodon pentru a fi promulgate, a...

Cultură2 ore în urmă

170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă vor fi restaurate cu suportul SUA

Aproximativ 170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă (1812-1917) de la  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vor fi restaurate în...

Important2 ore în urmă

Consilier al oraşului Codru, reţinut pentru noi capete de acuzare

Procurori şi poliţişti din Chişinău  au reţinut astăzi un consilier din oraşul Codru, acesta fiind pus sub învinuire pentru dobândirea...

Important3 ore în urmă

Chișinăul va fi, în anul 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol

Republica Moldova va deveni, în 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol, urmând să gazduiască ediția a III-a a Conferinței Globale...

Economie3 ore în urmă

Pe piețele internaționale sunt solicitate merele roşii, iar producătorii din R.Moldova trebuie să se adapteze la cererea pieței

„Merele de culoare roșie sunt tot mai solicitate de consumatori de pe piețele internaționale, iar producătorii agricoli trebuie să se...

Important3 ore în urmă

Doi bărbaţi din Bălţi, reţinuţi de CNA. Ar fi pretins 800 de euro pentru a salva un tânăr de la armată

Doi bărbați din Bălți au fost reținuți astăzi de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuiți...

Social4 ore în urmă

Agenția Medicamentului a dispus ieftinirea a 251 de medicamente în medie cu 11%

Prețul a 251 de denumiri de medicamente a fost scăzut în medie cu 11%. Aceasta după ce Agenția Medicamentului și...

Advertisement

Opinii