Connect with us

Externe

Un bibliotecar din România a străbătut Dunărea înot de la izvoare până la vărsare în 89 de zile

Înotătorul Avram Iancu, un bibliotecar din Petroşani, care şi-a propus să traverseze Dunărea înot de la izvoare până la Marea Neagră fără costum de neopren, a stabilit un nou record mondial. Aceasta după ce a ajuns, sâmbătă, la Sulina, punctul final al cursei, parcurgând peste 2800 de kilometri.

Astfel, înotătorul de 41 de ani, a devenit primul om care a parcurs înot Dunărea fără costum de neopren. Înaintea sa, sunt doi înotători din Slovenia şi Canada care au parcurs distanţa, fiind îmbrăcaţi în costum de neopren şi având labe de înot.

Avram Iancu a pornit înot pe data de 20 iunie, din Germania, având ca destinaţie Sulina – gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. El a parcurs aproximativ 50 de kilometri în fiecare zi, înotând câte 10 ore zilnic, fără a folosi costum de neopren.

Petroşeneanul Avram Iancu are numeroase recorduri. El este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască. Performanţa a fost realizată în august 2016, după 18 ore de înot. Cu un an înainte, în iunie 2015, Avram Iancu a înotat în Dunăre, din dreptul localităţii brăilene Gropeni până la Galaţi. Atunci a parcurs aproximativ 42 de kilometri în 10 ore.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Aeroportul din Odessa și metroul din Kiev, ținta unor atacuri cibernetice

Atacuri cibernetice au lovit marți aeroportul internațional din Odessa și sistemul de metrou din Kiev, în timp ce compania de stat Computer Emergency Response Team (CERT) a confirmat aceste atacuri și a cerut ca rețelele de transport să fie în stare de alertă, relatează Reuters, citat de Agerpres.

“Cerem proprietarilor sistemelor de telecomunicații, altor surse de informații, infrastructurii din transporturi în primul rând precum și utilizatorilor de internet obișnuiți să se conformeze cerințelor mai stricte de securitate cibernetică”, se arată într-un comunicat difuzat de Computer Emergency Response Team.

La rândul său, Poliția cibernetică din Ucraina și Ministerul Infrastructurii au menționat că atacurile de marți nu par să fie un atac cibernetic în masă asupra țării. Banca Centrală a anunțat de asemenea că sistemul bancar funcționează normal.

Aeroportul din Odessa a anunțat întărirea măsurilor de securitate, în timp ce metroul din Kiev a semnalat de asemenea un atac cibernetic asupra sistemului de plăți.

Ucraina, care consideră că Rusia se află în spatele unor atacuri care au loc în mod constant asupra sistemelor sale informatice, încearcă să elaboreze o strategie națională pentru a asigura securitatea instituțiilor de stat și a companiilor importante. Moscova neagă orice implicare în atacurile cibernetice consemnate în statul vecin.

Citește mai departe

Externe

Au stat decenii cu o comoară în colţ. Angajații unei primării au rămas fără cuvinte când au auzit despre ce este vorba

Timp de câteva decenii, o primărie din SUA nu a știut că bustul lui Napoleon Bonaparte, așezat în colțul sălii de ședințe, purta semnătura marelui sculptor francez Auguste Rodin. Bustul, care valorează cel puțin 4 milioane de dolari, nu avea niciun act de proveniență, scrie CNN citat de Digi24.ro.

Descoperirea că un Rodin neprețuit se afla în clădirea primăriei din New Jersey a venit abia în 2014, când Fundația Hartley Dodge, care întreține lucrările de artă ale instituției, a angajat-o pe un post temporar la arhivă pe o tânără de 22 de ani, Mallory Mortillaro.

În timp ce arhivista făcea o listă cu obiectele de artă din clădire, bustul lui Bonaparte i-a atras atenția. Mortillaro a început să pipăie baza bustului și a simțit ceva ca o inscripție, a explicat președintele Fundației Hartley Dodge, Nicolas Platt, adăugând: „Era semnătura sculptorului”.

Deoarece Fundația Harltey Dodge nu avea niciun document care să ateste proveniența sculpturii și nu știa nici când ajunsese expusă în clădirea primăriei, Mallory Mortillaro s-a văzut nevoită să înceapă o investigație detectivistică pentru a determina autenticitatea bustului.

„Am apelat la tot soiul de academicieni. Însă norocul mi-a ieșit în cale abia când am contactat Muzeul Rodin”, a mărturisit tânăra arhivistă.

Mai târziu, Mallory a primit un e-mail de la un fost expert al Muzeului Rodin din Paris, Jerome Le Blay, anunțând că acesta avea să zboare de urgență spre New Jersey.

Concluzia francezului: primăria din Madison se afla în posesia unui piese sculpturale a lui Auguste Rodin căreia lumea artei îi pierduse complet urma de câteva decenii.

Bustul lui Napoleon fusese comandat în 1904 și achiziționat patru ani mai târziu de către un industriaș pe nume Thomas Fortune Ryan. Apoi, a fost depozitată mulți ani la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, înainte de a fi cumpărată în 1933, la o licitație, de către Ethel Geraldine Rockefeller Dodge. Bustul a fost instalat în clădire în 1942.

Citește mai departe

Externe

Motivul straniu invocat de atacatorul care a înjunghiat-o pe jurnalista postului Eho Moscovî

Bărbatul care a înjunghiat-o pe jurnalista Tatiana Felgenhauer în clădirea postului de radio Eho Moscovî a oferit o explicație bizară privind motivul atacului. Astfel, atacatorul a declarat că a cunoscut victima telepatic timp de 5 ani”.

Bărbatul a fost identificat sub numele de Boris Grits.

„Am fost motivat de faptul că ea m-a hărțuit sexual timp de două luni. Folosind mijloace telepatice de contact, m-a agresat sexual”, a explicat Boris Grits, potrivit radio Eho Moscovî.

După ce bărbatul a fost arestat, mai multe surse au precizat că atacatorul va fi evaluat psihiatric, acesta comportându-se „ciudat”, a relatat agenția RIA Novosti.

Serviciul de presă al poliției din Moscova a explicat că atacatorul deține pașaport străin, informează agenția Interfax.

Alte surse media din Rusia susțin că atacatorul ar fi fost însoțit de un alt bărbat și că ar fi pătruns în clădirea postului de radio după ce a pulverizat o substanță necunoscută, neutralizând astfel paznicii.

Tatiana Felgenhauer, redactor-șef adjunct al postului Ecoul Moscovei, a fost transportată de urgență la spital cu o rană deschisă la gât, iar starea ei de sănătate este stabilă.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe8 ore în urmă

Aeroportul din Odessa și metroul din Kiev, ținta unor atacuri cibernetice

Atacuri cibernetice au lovit marți aeroportul internațional din Odessa și sistemul de metrou din Kiev, în timp ce compania de...

Social10 ore în urmă

Studenții britanici, interesați de realitățile din Republica Moldova

Speakerul Andrian Candu s-a întâlnit, astăzi, cu un grup de studenți britanici, veniți în vizită în Republica Moldova. Tinerii sunt...

Social12 ore în urmă

Expert-Grup anunță selectarea școlilor beneficiare ale inițiativei „Școala Mea” pentru anul 2018

Centrul Analitic Independent Expert-Grup anunță concurs de selectare a 20 școli în calitate de beneficiari/parteneri pentru ultimul an de implementare...

Politică13 ore în urmă

Cea de-a V-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM–UE se va desfășura la Strasbourg

Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa  la cea de-a V-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova –Uniunea Europeană,...

Politică13 ore în urmă

Andrian Candu l-a prezentat pe noul ministru al Apărării Eugen Sturza corpului de comandă al instituţiei

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Andrian Candu, l-a prezentat astăzi, pe noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, corpului de comandă al instituţiei. În cadrul ceremoniei desfăşurate...

Politică13 ore în urmă

Dodon după învestirea lui Sturza: Guvernarea va cădea în groapa pe care o sapă altora

Președintele Igor Dodon a venit astăzi cu o reacţie după învestirea noului ministru al Apărării, în care menţionează că actul...

Social14 ore în urmă

Un cuplu, reţinut de Poliţie: racola persoane, le transporta în locurile aglomerate şi le obliga să cerşească

Un bărbat de 58 de ani și soția acestuia de 35 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au fost reţinuţi...

Advertisement

Opinii