Connect with us

Social

Un bărbat și-a cumpărat telefon de la “Calea Basarabiei”, dar a fost nevoit să se întoarcă. Ce a văzut în instrucțiune

Publicat

pe

Un bărbat a procurat un telefon mobil de model ASUS Zenfone 3 Max, din piața “Calea Basarabiei”, mun.Chișinău, dar a fost nevoit să se întoarcă. Aceasta pentru că atunci când a ajuns acasă a văzut că toate documentele, dar mai ales instrucțiunea, este în limba italiană.

Astfel, la verificarea ulterioară a actelor însoțitoare a telefonului -certificatul de garanție, instrucțiunea de utilizare, bărbatul a constatat că documentele sunt în limba italiană, fără a fi traduse în limba română.

Deoarece nu a știut cum să utilizeze telefonul mobil, el a solicitat să predea produsul vânzătorului și să-i fie restituiți 4000 lei, valoarea telefonului.

Revendicarea însă nu a fost satisfăcută, iar consumatorul a decis să depună o petiție la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Ulterior, reclamația a fost soluționată pe cale amiabilă, iar bărbatului i-au fost restituiți cei 4000 lei.

Totodată, comerciantul a fost informat despre obligațiile și drepturile vânzătorului  și  avertizat să respecte drepturile consumatorilor, neadmițând ulterior asemenea încălcări.

În perioada termenului de garanție, consumatorii sunt în drept să returneze agentului economic produsul nealimentar neconform, cerând înlocuirea sau returnarea contravalorii acestuia.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un copil de 10 ani din Ștefan Vodă a rămas fără un deget, după ce o petardă i-a explodat în mână

Publicat

pe

De către

Un copil de zece ani din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, a rămas fără un deget, după ce o petardă i-a explodat în mână. Băiatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul raional. Doctorii au încercat să-i coase degetul la loc, dar a fost prea târziu, anunță Publika TV.

Incidentul s-a întâmplat ieri, în timp ce copilul se juca împreună cu frații.

“De la bubuitura asta eu m-am trezit și când m-am uitat, de la degetul lui curgea sânge tare. Am luat și l-am apucat cu mâna strâns să oprească sângele și am sunat la salvare. Degetul l-am găsit pe urmă, sub masă”, a spus Gheorghe Cucoş, tatăl copilului.

Copilul a povestit că a aprins petarda din greșeală, iar aceasta i-a explodat în mână: “M-am speriat că nu am un deget. M-am dus la tata”.

Medicii spun că nu au mai reușit să-l ajute pe băiat.

“Acum e stabil, e foarte bine, e activ copilul. Undeva într-o zi, două, o să fie externat”, a precizat Mihail Malachi, vicedirectorul Spitalului Raional Ștefan Vodă citat de Publika TV.

Citește mai departe

Social

Viceprimarul Ruslan Codreanu: Din 2018 părinții vor ști exact pe ce se cheltuie banii în grădinițe

Publicat

pe

De către

Din 19 inaurie 2018 vom ști câți bani sunt alocați pentru fiecare gradiniță din municipiul Chișinău. Inițiativa viceprimarului Ruslan Codreanu vine să facă transparentă în modalitatea care sunt gestionați banii de conducerea direcțiilor municipale responsabile și de administrațiile grădinițelor. Informația va fi disponibilă pe site-ul http://www.chisinauedu.md și https://egradinita.md .

“Începând cu ianuarie 2018, am cerut direcțiilor responsabile din Primărie să publice bugetele aprobate pentru fiecare grădiniță din municipiul Chișinău. Totodată am solicitat ca toate grădinițele să își publice trimestrial cheltuielile făcute. Sunt sigur că astfel  vom reuși să responsabilizăm conducerea Direcțiilor Educație, Tineret și Sport de sector (DETS), dar și administrațiile grădinițelor să cheltuie banii în folosul copiilor”,  a declarat  Ruslan Codreanu.

Conform viceprimarului este important de gestionat eficient și transparent banii din bugetul de stat care sunt alocați pentru grădinițe.

“Vreau să fie clar. 87% din bugetul municipal pe învățământ, sunt resurse transferate din bugetul de stat. Noi trebuie să dăm cetățenilor sentimentul clar că banii nu sunt ai Primăriei, aceștia sunt banii oamenilor, pentru oameni. Direcțiile educație, tineret și sport de sector doar administrează resursele financiare. Și vreau să o facă transparent și cu onestitate”, a adăugat Codreanu.

Grație modelului de raportare elaborat de viceprimarul Chișinăului, din acest an părinții vor ști exact câți bani se cheltuie pentru alimentația copiilor și pentru produsele sanitare, câți pentru cheltuielile aministrative (achizitii, reparatți, salarii).

Citește mai departe

Social

Un tânăr din Râșcani, reținut de CNA. Ar fi cerut 650 euro de la o familie pentru a grăbi procedura de acordare a cetățeniei române

Publicat

pe

De către

Un tânăr din raionul Râșcani a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acesta este bănuit de trafic de influență, exprimat prin extorcare de mijloace bănești ce nu i se cuvin.

Potrivit materialelor anchetei, tânărul ar fi pretins și primit de la o familie din Bălți 650 de euro, sub pretextul că poate influenţa angajați din cadrul Consulatului României și Autorității Naționale pentru Cetățenie, astfel încât aceștia să grăbească procesul de acordare a cetățeniei române.

Dat fiind faptul că bărbatul nu s-a ținut de promisiune, cei doi soți au sesizat DGT Nord a CNA. La scurt timp după efectuarea măsurilor speciale de investigație şi procesual-penale în vederea acumulării materialului probatortânărul a fost recunoscut în calitate de bănuit și reținut pentru 72 de ore.

Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru trafic de influență și, dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de până la 200 000 de lei.

Cazul este cercetat de CNA sub conducerea Procuraturii Anticorupție. În prezent, se desfăşoară şi alte acţiuni de documentarea, în vederea identificării întregului cerc de suspecţi.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

Un bărbat și-a cumpărat telefon de la “Calea Basarabiei”, dar a fost nevoit să se întoarcă. Ce a văzut în instrucțiune

Un bărbat a procurat un telefon mobil de model ASUS Zenfone 3 Max, din piața “Calea Basarabiei”, mun.Chișinău, dar a...

Social8 ore în urmă

Un copil de 10 ani din Ștefan Vodă a rămas fără un deget, după ce o petardă i-a explodat în mână

Un copil de zece ani din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, a rămas fără un deget, după ce o petardă...

Social11 ore în urmă

Viceprimarul Ruslan Codreanu: Din 2018 părinții vor ști exact pe ce se cheltuie banii în grădinițe

Din 19 inaurie 2018 vom ști câți bani sunt alocați pentru fiecare gradiniță din municipiul Chișinău. Inițiativa viceprimarului Ruslan Codreanu...

Politică12 ore în urmă

Andrian Candu: Curtea Constituțională a oferit o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon

”Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit, astăzi, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele...

Social12 ore în urmă

Un tânăr din Râșcani, reținut de CNA. Ar fi cerut 650 euro de la o familie pentru a grăbi procedura de acordare a cetățeniei române

Un tânăr din raionul Râșcani a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Acesta este bănuit de trafic de influență,...

Social12 ore în urmă

Studiu despre moldoveni: Suntem gata să lucrăm mai mult, dar să ne îmbrăcăm cum vrem

Magenta Consulting a publicat, la sfârșit de an, un studiu despre aspecte interesante ce definesc firea moldovenilor. “Suntem printre primii...

Politică12 ore în urmă

Igor Dodon după decizia CC: Partea bună este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor

Președintele Igor Dodon a criticat dur decizia Curții Constituționale ce permite suspendarea temporară a acestuia din funcție pentru a numi...

Advertisement

Opinii