Connect with us

Justiție

Un bărbat, învinuit pentru ”managementul” activității organizației criminale ”Borman”

Publicat

pe

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat astăzi că a expediat în instanța de judecată cauza penală privind învinuirea unuia dintre organizatorii activității de recrutare a membrilor într-o organizație criminală.

Acesta este învinuit de crearea fondurilor bănești pentru susținerea financiară a acesteia, circulația ilegală și comercializarea drogurilor de tip hașiș, precum și trecerea peste frontiera Republicii Moldova a mijloacelor bănești prin nedeclarare, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Bărbatul, în vârstă de 27 de ani, îşi desfăşura activitatea criminală atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în afara ei, prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare (Viber, Skype, WhatsApp etc), executând indicațiile liderului organizației.

Astfel, împreună cu tatăl său, acesta avea rolul de organizare și racolare a persoanelor care urmau să se ocupe de scoaterea prin contrabandă a banilor de pe teritoriul Republicii Moldova și deplasarea în Spania, unde era procurat hașiș în proporții deosebit de mari de la alți membrii ai grupării (cetățeni ai Republicii Moldova, Spaniei, Federației Ruse ș.a.).

Drogurile încărcate și camuflate în diferite mijloace de transport erau transportate prin contrabandă în Federația Rusă, unde alți membrii ai grupării criminale le depozitau și le repartizau spre realizare.

În perioada decembrie 2013 – ianuarie 2017, figurantul, însoțit alți membri ai organizației, a procurat și transportat 96,5 kg de hașiș, precum și a trecut prin nedeclarare peste frontiera vamală a RM mijloace bănești în sumă de 100 000 de euro.

Dacă vinovăția în faptele imputabile va fi dovedită în procesul de judecată, învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea până la 25 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Un bărbat din Ialoveni, condamnat la 19 ani închisoare. A obligat o femeie cu doi copii să cerșească timp de șase ani în Rusia

Publicat

pe

De către

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a condamnat un bărbat din Ialoveni, în vârstă de 48 de ani, la 19 ani închisoare, cu ispășire în penitenciar de tip închis, pentru trafic de persoane, trafic de copii și organizarea cerșetoriei.

Inculpatului i s-a incriminat că, în anul 2009, în timp ce se afla pe teritoriul Republicii Moldova a profitat de situaţia precară materială a unei femei cu doi copii minori și abuzând de poziția ei de vulnerabilitate, a recrutat-o și i-a organizat transportarea în orașul Kazan din Federația Rusă.

În acest scop, inculpatul a achitat procedura de perfectare a paşaportului pe numele femeii și împreună s-au deplasat în Federația Rusă, unde victimei i s-au confiscat actele de identitate, fiind adăpostită într-un apartament închiriat.

Timp de 6 ani aceasta, împreună cu copiii născuți în anii 2004 și 2006, dar și mama ei venită în ospeție, prin aplicarea violenţei fizice, psihice şi ameninţări au fost impuse să practice cerșetoria.

Totodată, în timpul cât mama se afla la cerșit, inculpatul a abuzat sexual, în repetate rânduri, fetița victimei în vârstă de 6 ani.

La fel, inculpatul a fost pedepsit și pentru faptul că a organizat cerșetoria a altor 4 persoane mature în Federația Rusă, obținând din aceasta foloase materiale.

Cauza a fost investigată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Sentinţa cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Citește mai departe

Justiție

150 de mii de lei pentru deplasări fictive: Şef de Direcţie din cadrul MAI, trimis în judecată pentru abuz de serviciu

Publicat

pe

De către

Şeful Direcţiei Comunicaţii Operative a Serviciului Tehnologii Informaţionale al Ministerului Afacerilor Interne va compărea pe banca acuzaţilor pentru abuz de serviciu.

Procuratura Anticorupţie a încheiat urmărirea penală şi a transmis dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

Potrivit celor constate, fiind desemnat, în baza Dispoziţiei MAI, în calitate de coordonator al Proiectului „Cross Border Infrastructure” al Programului Operaţional Comun RO-UA-MD 2007-2013, inculpatul a gestionat resurse financiare publice contrar destinaţiei, reţinând, în baza documentelor fictive, câştiguri materiale din contul mijloacelor bugetare ale Ministerului Afacerilor Interne.

În concret, ca rezultat al deplasărilor de serviciu efectuate în intervalul februarie 2014 – martie 2015, în cadrul proiectului menţionat, inculpatul a primit, din contabilitatea MAI, mijloace băneşti pentru deplasări (diurne, cazare, cheltuieli de transport, etc.) în mărime de 103 491 lei.

Pentru restituirea cheltuielilor de deplasare suportate (transport), şeful de Direcţie a prezentat în contabilitatea MAI – 19 seturi de acte fictive, inclusiv biletele de avion electronice şi confirmări de achitare a acestora, care în realitate nu au fost procurate şi valorificate, deplasările fiind efectuate cu transport terestru, inclusiv cu folosirea automobilului de serviciu, în baza ordinelor de deplasare ale MAI, cu destinaţia Bucureşi, România.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, cunoscând că subalternii săi nu au efectuat, în cadrul implementării Proiectului „Cross Border Infrastructure”, deplasări în interes de serviciu, inculpatul a organizat şi contrasemnat Ordinele de deplasare a şapte subalterni, prin care a consemnat data plecării şi sosirii acestora din deplasare, confirmând „raţionalitatea cheltuielilor”.

Aceste acţiuni au dus la eliberarea nejustificată, din contabilitatea Ministerului Afacerilor Interne, a încă 53 850 lei. Suma respectivă, potrivit probelor, a fost utilizată de către inculpat fie la efectuarea unor reparaţii pentru comfortul personal şi al angajaţilor, fie pentru a beneficia de adaosuri necuvenite la salariul de bază pentru subalterni, de la care a primit o parte din bani.

În total, potrivit estimărilor, prin acţiunile ilicite ale sefului de Direcţie, bugetul MAI a fost prejudiciat cu 157 341 lei.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă amendă penală de cel mult 57500 lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

De asemenea, instanţa de judecată poate obliga inculpatul la achitarea cheltuielilor judiciare în valoare de peste 30488 lei.

Citește mai departe

Justiție

Un medic de la Institutul Oncologic, trimis în judecată. Ar fi pretins de la un bolnav 7000 lei pentru o intervenţie chirurgicală

Publicat

pe

De către

Un medic de la Institutul Oncologic va fi  trimis în judecată, după ce ar fi pretins de la un bolnav 7000 lei pentru a-l interna şi a-i asigura o intervenţie chirurgicală urgentă. Procuratura Anticorupţie a expediat în judecată cauza penală de învinuire medicului urolog – oncolog , în acţiunile căruia procurorii au reţinut primirea unei recompense ilicite, prin extorcare de bani, pentru prestarea unor servicii medicale.

Potrivit probatoriului acumulat, în cursul lunii ianuarie curent, medicul ar fi pretins, prin intimidare, de la un bolnav internat în respectiva instituţie medicală 7000 de lei pentru a-l interna şi a-i asigura o intervenţie chirurgicală urgentă.

La externare, medicul a insistat asupra achitării banilor pentru operaţie, dar şi pentru eliberarea documentelor necesare ce confirmă intervenţia chirurgicală, prescrierea în continuare a tratamentului medical şi monitorizarea lui până la însănătoşire.

Pentru că nu ar fi avut toţi banii, pacientul i-a transmis medicului, în două tranşe, suma de 4000 de lei, doctorul atenţionîndu-l că doar după achitarea sumei integrale îşi va onora obligaţiunile legate de prescrierea tratamentului şi monitorizarea stării sănătăţii.

Medicul a fost reţinut pe 13 februarie curent, în biroul său de serviciu, imediat după primirea celei de-a doua tranşe de bani.

La demersul Procuraturii Anticorupţie, administraţia Institutului Oncologic l-a suspendat pe medic provizoriu din funcţie. Ulterior, acesta a contestat în instanţă ordinul prin care a fost suspendat, magistraţii restabilindu-l în funcţie.

În prezent, acesta are interdicţia de a părăsi ţara, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu amendă de cel mult 37500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 ore la 180 ore.

De asemenea, acesta va fi obligat să recupereze cheltuieli judiciare în sumă de 5216 de lei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Justiție22 de minute în urmă

Un bărbat, învinuit pentru ”managementul” activității organizației criminale ”Borman”

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat astăzi că a expediat în instanța de judecată cauza penală...

Social31 de minute în urmă

Accident tragic în apropiere de satul Nihoreni, raionul Râșcani. Șoferul, descarcerat de salvatori

Accident tragic pe traseul R -7 în apropiere de satul Nihoreni, raionul Râșcani. Salvatorii au fost alertați în această noapte...

Social46 de minute în urmă

RISE Moldova: Vila de lux a ministrului de Interne Alexandru Jizdan// VIDEO

Vila de lux a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, rămâne ascunsă în spatele socrilor săi, deși recunoaște că locuiește în...

Politică56 de minute în urmă

Silvia Radu: Vă spun cu toată sinceritatea că vreau să candidez

Primarul interimar al municipiului Chișinău Silvia Radu a anunțat astăzi că vrea să candideze la funcția de primar general al...

Social3 ore în urmă

Atenție! Accesul transportului privat pe teritoriile cimitirelor din capitală va fi interzis

Primăria Chişinău a informat astăzi că, în preajma sărbătorii Paştele Blajinilor, va fi interzis accesul transportului privat pe teritoriile cimitirelor...

Reportaje5 ore în urmă

Anticamera ciubotarului din spatele Guvernului

„Biroul” lui Valeriu Smochin se află în spatele Guvernului. Aici, înconjurat de o colecție diversă de obiecte și calapoade, au...

Externe1 zi în urmă

Atac chimic în Siria. Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte luni la cererea Rusiei şi a SUA

Membrii Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se vor reuni luni la cererea Rusiei şi a Statelor Unite, după ce...

Advertisement

Opinii