Connect with us

Important

Un bărbat din Teleneşti a fost acoperit cu un morman de nisip, iar o femeie din Drochia a căzut într-o fântână. Ambii au fost salvaţi

Publicat

pe

Salvatorii au intervenit luni în recuperarea a două persoane, care au avut de suferit în urma unor accidente. Astfel, aceştia au salvat cu succes un bărbat din Teleneşti care a fost acoperit cu un morman de nisip şi o femeie din Drochia care a căzut într-o fântână.

Primul caz, în care a fost necesară intervenția specialiștilor, a avut loc în localitatea Pistruieni, raionul Telenești. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost acoperit cu un morman de nisip, după ce a intrat într-o carieră. Cazul a fost raportat serviciului 901 la ora 16. 20.

La fața locului pentru salvarea persoanei au intervenit salvatorii din raionul Telenești care în mai puțin de 10 minute au reușit să-l scoată la suprafață. Bărbatul a primit îngrijiri calificate fiind internat de urgență la spitalul raional.

Un alt caz în care a fost necesară intervenția promptă a specialiștilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI a avut loc ieri la ora 20. 15 în satul Drochia. Aici. o femeie în vârstă de 67 de ani a căzut într-o fântână cu adâncimea de 17 metri. Pompierii au reușit să recupereze femeia vie, dar în stare gravă fiind preluată ulterior de echipajul 903.

Salvatorii și pompierii amintesc că în situații de risc, oamenii pot apela pentru ajutor la Serviciul 901.

Cultură

170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă vor fi restaurate cu suportul SUA

Publicat

pe

De către

Aproximativ 170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă (1812-1917) de la  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vor fi restaurate în cadrul unui proiect finanțat de Ambasada SUA, prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Salvgardarea Culturală.

În cadrul proiectului, care se va desfășura până în primăvara anului 2019, va avea loc modernizarea proceselor de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul Bibliotecii.

În ajutorul bibliotecarilor din Biblioteca Națională vor fi oferite echipamente speciale de: curățare, dezinfecție, creare microclimă, mobilier specializat pentru expunerea documentelor de partimoniu.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a remarcat că în colecția Bibliotecii Naționale se regăsesc importante documente de patrimoniu, care odată restaurate vor constitui o sursă temeinică pentru cercetători.

Ministrul a mulțumit Ambasadei SUA la Chișinău şi ambasadorului James D. Pettit pentru susținerea acestui proiect semnificativ în vederea conservării colecției de carte rară.

La rândul său, James D. Pettit, ambasadorulSUA la Chișinău, a menționat că Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservare Culturală promovează a gamă largă de proiecte de valorificare a patrimoniului cultural al Moldovei.

Prin susținerea proiectelor de salvgardare a siturilor, colecțiilor și tradițiilor Fondul Ambasadorilor contribuie la repunerea lor în circuitul cultural și la relevanța lor pentru generațiile viitoare”, a afirmat ambasadorul.

Astfel, în cadrul proiectului, vor fi elaborate și programe de formare pentru: bibliotecari, cercetători, specialiști în conservare şi restaurare documentară, conduse de experții din străinătate. În cadrul Simpozionului Științific Internațional, care va avea loc în vara anului 2018, participanţii vor cunoaște rezultatele cercetărilor istorice şi bibliografice, inclusiv și a Hrisoavelor basarabene.

Hrisoavele basarabene reprezintă sursa primară de informaţie pentru cercetători, unele dintre acestea fiind singurele documente în limba română, ce reflectă evenimentele locale și internaționale din acea perioadă. Participanţii vor cunoaște și alte Hrisoave Basarabene ce oglindesc viața orașului Chișinău.

Citește mai departe

Important

Consilier al oraşului Codru, reţinut pentru noi capete de acuzare

Publicat

pe

De către

Procurori şi poliţişti din Chişinău  au reţinut astăzi un consilier din oraşul Codru, acesta fiind pus sub învinuire pentru dobândirea ilicită a bunurilor mai multor persoane prin înșelăciune şi abuz de încredere, precum şi abuz de serviciu, săvârșit la gestionarea activităţii a două organizații comerciale, soldată cu urmări grave.

De notat că, învinuitul este inculpat şi în alte două cauze penale, deferite anterior justiţiei pentru săvârşirea infracţiunilor de fals şi samavolnicie.

Astfel,  în 1991 acesta a fost condamnat de către judecată, fiindu-i aplicată pedeapsă cu muncă corecțională pe un termen de 2 ani cu reținerea din salariu 20%.

În 2007 a fost condamnat pentru cauzarea de daune materiale prin înșălăciune și pentru falsificarea documentelor, fiindu-i aplicată pedeapsa cu muncă neremunerată pe un termen de 240 ore.

De asemenea, a fost cercetat în 2009 pentru practicarea ilegală a activității de întreprinzător, cauza penală fiind clasată în urma„amnistiei”.

În 2015 a fost condamnat pentru violență săvârșită asupra unei persoane cu funcții de răspundere, fiindu-i aplicată pedeapsa cu muncă neremunerată pe un termen de 200 ore.

Persoana, dacă va fi găsită vinovată, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani.

Citește mai departe

Important

Chișinăul va fi, în anul 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va deveni, în 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol, urmând să gazduiască ediția a III-a a Conferinței Globale a Turismului Vinicol, a anunţat astăzi la o conferinţă de presă directorul general al Agenției Turismului, Stanislav Rusu.

Candidatura R.Moldova a fost selectată în luna august de Organizația Mondială a Turismului pe lângă ONU, la această poziţie înaintându-şi candidaturile Spania și Africa de Sud.

Decizia găzduirii acestui eveniment este considerată cu certitudine o victorie pentru imaginea țării noastre ca destinație turistică, care va rezulta cu  poziționarea Republica Moldova în top-ul mondial al destinațiilor turistice vinicole”,  a declarat Stanislav Rusu.

Oficialul a spus că la eveniment sunt așteptaţi aproximativ 250-300 de participanți profesioniști din peste 70 de țări ale lumii. Cheltuielile de transport și cazare vor fi suportate de participanți. R.Moldova va suporta doar cheltuieli interne, de organizare.

Prima ediție  a acestei conferințe a avut loc în 2016 în Georgia, Regiunea Cahetia, a doua ediție, din anul curent, va fi în Argentina, reg. Mendoza, iar a treia ediție, din anul viitor, se va desfășura în Republica Moldova.

De asemenea, în cadrul Conferinței de presă a avut loc lansarea oficială a primului spot video publicitar al turismului vinicol sub genericul: “Let’s rise a glass of wine in Moldova”.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Cultură2 ore în urmă

170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă vor fi restaurate cu suportul SUA

Aproximativ 170 de hrisoave basarabene din perioada ţaristă (1812-1917) de la  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova vor fi restaurate în...

Important2 ore în urmă

Consilier al oraşului Codru, reţinut pentru noi capete de acuzare

Procurori şi poliţişti din Chişinău  au reţinut astăzi un consilier din oraşul Codru, acesta fiind pus sub învinuire pentru dobândirea...

Important2 ore în urmă

Chișinăul va fi, în anul 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol

Republica Moldova va deveni, în 2018, Capitala Mondială a Turismului Vinicol, urmând să gazduiască ediția a III-a a Conferinței Globale...

Economie3 ore în urmă

Pe piețele internaționale sunt solicitate merele roşii, iar producătorii din R.Moldova trebuie să se adapteze la cererea pieței

„Merele de culoare roșie sunt tot mai solicitate de consumatori de pe piețele internaționale, iar producătorii agricoli trebuie să se...

Important3 ore în urmă

Doi bărbaţi din Bălţi, reţinuţi de CNA. Ar fi pretins 800 de euro pentru a salva un tânăr de la armată

Doi bărbați din Bălți au fost reținuți astăzi de ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii anticorupție. Aceștia sunt bănuiți...

Social4 ore în urmă

Agenția Medicamentului a dispus ieftinirea a 251 de medicamente în medie cu 11%

Prețul a 251 de denumiri de medicamente a fost scăzut în medie cu 11%. Aceasta după ce Agenția Medicamentului și...

Economie4 ore în urmă

Ultima tranșă din creditul de 150 de milioane oferit de România a ajuns la Ministerul Finanțelor de la Chișinău

România a transferat țării noastre ultima tranșă, în mărime de 40 de milioane de euro, din creditul de 150 de...

Advertisement

Opinii