Connect with us

Justiție

Un bărbat din Nisporeni, condamnat la 8 ani închisoare. A obligat o femeie cu un copil să cerșească timp de 7 ani în Rusia

Publicat

pe

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a pronunţat sentinţa prin care un bărbat din Nisporeni, în vârstă de 52 de ani, recunoscut vinovat de trafic de persoane pentru cerșetorie, a fost condamnat la 8 ani închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

Inculpatului i s-a incriminat că, în anul 2008, în timp ce se afla pe teritoriul Republicii Moldova a profitat de situaţia precară materială şi familială a unei femei cu un copil minor și abuzând de poziția ei de vulnerabilitate, a recrutat-o și i-a organizat transportarea în orașul Nijnii Novgorod din Federația Rusă.

În acest scop, inculpatul a achitat procedura de perfectare a paşaportului pe numele femeii și a organizat deplasarea acesteia în Federația Rusă, unde victimei i s-au confiscat actele de identitate, fiind adăpostită într-un apartament închiriat.

Timp de 7 ani aceasta, împreună cu copilul, prin aplicarea violenţei fizice, psihice şi ameninţări au fost obligați să practice cerșetoria.

Cauza a fost investigată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, care au și reprezentat acuzarea în instanța de judecată.

Sentinţa cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Justiție

Neclaritățile din obligația de declarare la vamă a cheltuielilor de transport la importul de marfă au fost anulate de CCM

Publicat

pe

De către

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un text din Regulamentul cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit textului aflat în conflict cu Constituția, în cazul în care transportul mărfii este asigurat cu mijlocul de transport propriu al cumpărătorului, cheltuielile de transport până la locul de introducere se vor calcula de către declarant potrivit mărimii cheltuielilor de transport practicate pentru aceleași moduri de transport și se vor include în valoarea în vamă.

Curtea a notat faptul că declaranții la punctele de trecere vamală care sunt și proprietari de nave maritime pot suporta mai puține cheltuieli la transportarea mărfurilor care le aparțin, în comparație cu prețul impus de transportatorii profesioniști, costul transportului fiind mai mic.

El poate fi mai mic și decât costul suportat de alți întreprinzători, care dețin mijloace de transport de același tip.

„Curtea a reținut că dispozițiile contestate permit interpretări diferite. Din acest motiv, persoanele în discuție nu pot deduce, în mod rezonabil, care este baza de calcul a cheltuielilor de transport a mărfii și, prin urmare, acțiunile care ar putea angaja răspunderea lor”.

Prin urmare, Curtea a constatat că „textul contestat este formulat de o manieră imprecisă și neclară și le conferă autorităților care le aplică o marjă largă de discreție. Prin urmare, acesta nu îndeplinește standardul calității legii”.

De notat că sesizarea a fost trimisă la CCM de Judecătoria Chișinău, în baza unei excepții de neconstituționalitate ridicată de către un SRL într-un proces împotriva Serviciului Vamal.

Având în proprietatea sa o navă maritimă de transport a mărfurilor, societatea reclamantă a considerat că ar fi încălcată Constituția, atunci când i s-a impus o amendă de peste 1.000.000 lei pentru modul în care a declarat mărimea cheltuielilor de transport.

Citește mai departe

Justiție

Trei polițiști din Strășeni, trimiși în judecată. Au primit 1000 euro de la un bărbat bănuit de huliganism

Publicat

pe

De către

Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată un dosar penal în privința a doi ofițeri de urmărire penală și a unui ofițer de sector din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni, fiind învinuiți de corupere pasivă și corupere activă.

Aceasta, după ce unul din ofițerii de urmărire penală, prin intermediul colegului său – ofiţer de urmărire penală și a ofiţerului operativ de sector, a pretins și a acceptat de la denunțător, figurant pe un dosar pe care îl avea în exercitare, bănuit de huliganism, 1000 euro, pentru a înceta urmărirea penală pe cauza respectivă.

Drept urmare, ofițerul a scos de sub urmărire penală bănuitul, invocând lipsa elementelor infracţiunii de huliganism, a clasat cauza penală și a pornit o procedură contravenţională separată în privinţa acestuia.

Învinuit de corupere pasivă, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 u.c. şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de la 5 la 10 ani.

Celorlalți doi ofițeri le este incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere activă, manifestată prin promisiunea şi oferirea de bunuri, ce nu i se cuvin, ofițerului de urmărire penală în vederea emiterii unui raport cu propunerea de încetare a urmăririi penale şi scoatere de sub urmărire penală a bănuitului de huliganism.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 u.c.

De menționat că, inculpații și-au recunoscut pe deplin vinovăția și au cooperat cu organul de urmărire penală.

Citește mai departe

Justiție

Un avocat din Cahul, trimis în judecată. A fost prins în timp ce primea 1000 euro de la soțul unei inculpate

Publicat

pe

De către

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că transmis în judecată dosarul în privința unui avocat din Cahul, căruia îi este incriminată  infracțiunea de trafic de influență.

La data de 4 aprilie, acesta a fost prins în flagrant delict de ofițerii CNA și procurorii anticorupție în timp ce primea 1000 de euro mită de la soțul unei inculpate. Apărătorul a pretins și primit banii sub pretextul că poate determina procurorii de caz să nu atace hotărârea instanţei de fond, cu privire la achitarea soţiei declarantului, dar şi decizia de condamnare cu suspendare condiționată, emisă în privința denunțătorului.

Anterior, avocatul ar fi primit 2000 de euro de la cei doi soți cercetați penal pentru cultivarea plantelor ce conțin droguri, astfel încât, cauza penală de învinuire să nu fie expediată în judecată.

Inculpatul și-a recunoscut vina, iar dacă acesta va fi găsit vinovat de trafic de influență, el riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 200 000 de lei.

De menționat este faptul că, avocatul este figurant și pe un alt dosar penal, în care este învinuit de escrocherie şi fals în acte publice, fiind reținut acum câteva zile de către procurorii anticorupție și ofițerii CNA Direcția Sud și plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Acestuia îi este incriminată punerea în aplicare a unei scheme de deposedare de apartamente a unor locuitori din Cahul, în complicitate cu alte persoane.

Citește mai departe