Connect with us

Social

Un bărbat din Bubuieci a consumat alcool cu un individ, care i-a cerut puţin maşina. Acum poliţiştii îl caută pe individ

Publicat

pe

Poliţiştii capitalei cauză un individ, după ce acesta a fost prins în stare de ebrietate avansată la volan. Bărbatul, care nu a prezentat niciun act de identitate sau permisul de conducere, a oferit în schimb date de identitate eronate agenţilor de patrulare.  Ulterior, oamenii legii au constatat proprietarul maşinii, care a declarat că nici el nu îl cunoaşte cu certitudine pe individ, întrucât s-ar fi cunoscut pentru prima dată în ajun la o cafenea.

Astfel, în dimineaţa zilei de 5 septembrie, un echipaj mobil al INP a stopat un automobil de model “Vaz” pe strada Voluntarilor, la volanul căruia se afla un tânăr. Acesta a fost supus alcootesterului ”Drager”, stabilindu-se o concentraţie de alcool în aerul expirat de 0,66 mg/l.

La solicitarea agenţilor de patrulare, individul n-a prezentat niciun act de identitate sau permisul de conducere, prezentându-se ca originar din satul Mihailovca al raionului Cimişlia. Automobilul a fost reţinut la parcarea specială, iar toate materialele au fost transmise conform competenţei poliţiştilor sectorului Ciocana.

Astfel, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, forţele de ordine au constatat că, bănuitul a oferit date de identitate eronate agenţilor de patrulare.

Ulterior, poliţiştii au identificat proprietarul automobilului de model “Vaz”, care s-a dovedit a fi locuitor al comunei Bubuieci. Acesta ar fi declarat în cadrul audierilor că nu cunoaşte cu certitudine identitatea individului, întrucât s-ar fi cunoscut pentru prima dată la o cafenea, unde ar fi servit băuturi alcoolice. Iar faptul că acesta se afla la volanul automobilului, proprietarul ar fi explicat că, individul ar fi solicitat să meargă la un prieten din apropiere.

Astfel, s-a dispus iniţierea unei cauze penale pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, care prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de 15 000 lei  17 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.

Cetăţenii care l-au recunoscut, sunt rugaţi să comunice datele la numerele de contact: 0 790 69 408 / 0 691 50 993.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Opinii

Poporul gândește // „Politicienii vor să nu gândim, să nu punem întrebări și să nu protestăm”

Publicat

pe

De către

Pensii mari, viață decentă, salarii atractive și oameni mulțumiți – acesta este portretul R. Moldova pe care-l vedem la știrile posturilor TV afiliate unor partide politice de la conducere. Însă, Parascovia Strișca, una dintre avocatele campaniei „Poporul gândește”, susține că astfel de „minunății” vezi doar la televizor, dar nu și în realitate. (mai mult…)

Citește mai departe

Social

Principatul Monaco oferă 100 de mii de euro pentru reabilitarea Grădinii Botanice

Publicat

pe

De către

Fundaţia Principelui Albert al II-lea de Monaco va acorda țării noastre un grant de 100 de mii de euro pentru reabilitarea Grădinii Botanice, a anunțat premierul Pavel Filip, în ședința de astăzi a Guvernului.

„Am purtat aceste discuții cu Prințul Albert în luna mai anul trecut, când a fost la Chișinău, imediat după ninsorile din aprilie. Chiar dacă nu am stat pe loc până acum, eu cred că această contribuție este una foarte bună și potrivită”, a spus Pavel Filip.

Ajutorul de 100 de mii de euro va fi oferit în tranșe, iar pe lângă acesta, Republica Moldova va primi alte 240 de mii de euro pentru conservarea și sporirea fertilității solului din Parcul Național Orhei.

În context, prim-ministrul Pavel Filip a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să asigure gestionarea eficientă și transparentă a banilor.

După intemperiile din 20-21 aprilie 2017, circa 80% din arborii și arbuștii din Grădina Botanică au fost distruși.

Atunci, Grădina Botanică din Chișinău şi-a închis porţile pentru vizitatori pentru o perioadă nedeterminată de timp. „Grădina Botanică (Institut) a AȘM, trece prin clipe de tragedie ecologică și constată o pierdere de cca 80 % din arboriii și arbuștiii decorativi ce fac parte a Colecțiilor și Expozițiilor sale. O mare parte din Genofondul Instituției este distrus”, se arăta atunci într-un mesaj al administraţiei.

Citește mai departe

Social

Salariile angajaților din administrația publică locală se vor majora cu până la 50%. Detalii

Publicat

pe

De către

Persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul autorităților publice locale, precum și ceilalți angajați ai APL vor primi salarii mai mari. Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă ce prevede modificări și completări la legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar.

Astfel, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții raioanelor, pretorii și vicepretorii vor primi lunar suplimente în mărime de până la 50 la sută din salariul lor de funcție. Prin urmare, dacă în prezent salariul mediu pentru funcțiile de conducere din APL este de 6135 de lei, în urma majorării acesta va ajunge până la 9200 de lei.

Cu 1190 de lei vor crește și salariile personalului care asigură deservirea tehnică și buna funcționare a autorităților publice locale. În urma acordării plăților de stimulare, în mărime de până la 15% din salariul de funcție, aceștia vor primi până la 3580 de lei lunar.

Cuantumul plăților de stimulare va fi stabilit de conducerea APL, în funcție de mijloacele disponibile în acest sens în bugetele autorităților publice locale. În anul curent, mijloacele pentru implementarea proiectului vor fi direcționate din contul resurselor prevăzute în bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare ale APL.

Suma necesară lunar pentru acordarea plăților stimulatorii la limita maximă se cifrează la 5,5 milioane de lei.

Proiectul urmărește creșterea nivelului de venituri al angajaţilor din sectorul bugetar, sporirea atractivității funcției publice, atragerea şi menţinerea tinerilor specialişti, precum și prevenirea corupţiei în organele administraţiei publice.

Citește mai departe