Connect with us

Social

Un bărbat din Briceni riscă până la 10 ani închisoare. A adus prin contrabandă mărfuri în valoare de un milion de lei

Publicat

pe

Un locuitor al raionului Briceni riscă până la 10 ani de închisoare, după ce, în gospodăria acestuia, Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au depistat mai multe loturi de haine și încălțăminte de contrabandă provenite din Ucraina.

Potrivit informațiilor și materialelor operative deținute, bunurile au fost introduse în țară prin segmentul verde al frontierei de stat.

Tot potrivit acelorași date, mărfurile ar fi urmat să ajungă în piețele și centrele comerciale din orașele Edineț, Bălți și Chișinău.

Valoarea loturilor depistate la domiciliul suspectului se cifrează la aproximativ un milion de lei.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, iar suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate în schema de contrabandă. De răspundere penală sunt pasibili inclusiv comercianții care urmau să achiziționeze mărfurile.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Expert: Dosarele penale ale primarilor îneacă investițiile din localități

Publicat

pe

De către

Fondurile de care dispun autorităţile publice locale sunt limitate. O parte dintre aceste fonduri sunt repartizate de la Bugetul de Stat, o altă parte provin din impozitele şi taxele plătite de contribuabili, însă ele sunt total insuficiente pentru finanţarea programelor costisitoare de dezvoltare a infrastructurii sau de implementare a unor proiecte cu impact social.

Or, aceste proiecte investiționale sunt date peste cap din cauza dosarelor penale pornite pe numele primarilor, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan.

Din cauza luptelor politice la nivel central, deseori reprezentanții administrațiilor publice locale întâmpină dificultăți în accesarea resurselor financiare destinate investițiilor capitale (reparații capitale, apă, canalizare, termoizolarea clădirilor publice) din Fondul de Dezvoltare Regională, Fondul Ecologic, Fondul de Eficiență Energetică, care continue să fie influențat de factorul politic.

„În ultimii ani tot mai des în spațiul public se discută despre faptul că aleșii locali își schimbă apartenența politică pentru a beneficia de resurse financiare pentru comunitatea locală. Cel mai grav este însă situația când aleșii locali sunt determinați prin intermediul unor dosare penale sau contravenționale de a migra de la un partid politic la altul”, este de părere Viorel Pîrvan.

Potrivit unui studiu realizat de IDIS Viitorul împreună cu CALM citat de Viorel Pîrvan la etapa de urmărire penală se atestă un număr mare de cauze penale pornite pe abuz, neglijență și exces de putere în privința reprezentanților administrațiilor publice locale, însă doar o mică parte din ele ajung să fie examinate în instanțele de judecată.

În perioada 2015 – 2018 au fost intentate 192 de astfel de cauze penale, ce reprezintă 55% din numărul tuturor cauzelor examinate de CNA în 2015 – 2018 în privința reprezentanților APL. Din aceste 192 cauze penale, circa 9% au fost și sunt examinate în instanțele de judecată, iar cea mare parte a cauzelor penale au fost încetate sau clasate, fie s-a refuzat în pornirea urmării penale.

În concluzie, Viorel Pîrvan a spus că în dosarele contravenționale finalizate, 94% din soluții au constituit încetarea procesului contravențional, cel mai des instanțele de judecată au încetat procesul contravențional pe motiv de expirare a termenului de prescripție a răspunderii contravenționale (62%).

De notat că de cele mai multe ori cauzele contravenționale au fost finalizate (în fond și recurs) în termen de 8 luni (4), iar 50% din cauze au fost examinate de la 1 la 5 luni.

Citește mai departe

Social

Un bărbat, care a suportat infarct miocardic, transportat cu elicopter SMURD de la Cahul la Chișinău

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 53 ani, care a suportat infarct miocardic, a fost transportat în după amiaza zilei de astăzi cu un elicopter SMURD de la Cahul la Chișinău.

Pentru transportarea pacientului în stare gravă a fost solicitat echipajul aero – medical Galați.

Persoana a fost strict monitorizată pe parcursul zborului de echipajul SMURD, reușind să ajungă în siguranță la Chișinău.

Elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din capitală, de unde bolnavul a fost preluat de un echipaj medical și transportat la Institutul de Cardiologie, pentru îngrijiri ulterioare.

Potrivit datelor IGSU acesta este a șaptesprezecea operațiuni aero–medicală transfrontalieră realizată pentru cetățenii Republicii Moldova de la începutul anul 2018.

Citește mai departe

Social

O grădiniță din capitală, în stare avariată, va fi renovată în baza unui parteneriat public-privat

Publicat

pe

De către

Grădinița nr. 166 din str. Nicolae H. Costin, 63/3, sectorul Buiucani, care se află în stare avariată din anul 2006 , va fi renovată, în baza unui parteneriat public-privat. Primarul interimar  al capitalei, Ruslan Codreanu, a convocat astăzi o ședință de lucru a serviciilor municipale pe teritoriul fostei grădinițe.

Clădirea instituției de educație preșcolară a fost dată în locaţiune unei instituții private de învățământ.

Pentru a suplini numărul mare de cereri pentru încadrarea copiilor în grădinițe, autoritățile municipale au decis reconstrucția capitală a sediului în baza unui parteneriat public-privat.

Parteneriatul prevede că un agent economic îşi asumă executarea în totalitate a lucrărilor de modernizare, iar după redeschidere grădiniţa îşi va păstra statutul de instituţie publică.

În urma inspecției, Ruslan Codreanu a dispus ca serviciile municipale să desfășoare în termene restrânse lucrări de salubrizare a teritoriului fostei grădinițe, reconectarea iluminatului public și securizarea perimetrului prin amplasarea unui post de pază.

Astfel, timp 2 săptămâni, serviciile municipale abilitate vor evacua deșeurile și vor curăța vegetația de pe teritoriul grădiniței, pentru a facilita începerea lucrărilor de construcție.

Proiectul de renovare a instituției prevede reconstrucția capitală a sediului, amenajarea teritoriului, pavilioanelor și a terenului de joacă pentru copii, dar și construcția unui nou gard. Darea în exploatare a grădiniței este planificată până la finele anului 2019.

Municipalitate va finanța achiziționarea inventarului pentru blocul alimentar și a mobilierului pentru relansarea activității grădiniței pentru copii.

După reabilitarea integrală a edificiului grădiniței, vor fi formate circa 12-14 grupe, iar capacitatea instituției va fi de circa 360-380 copii.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com