Un autoturism și un set de tehnică specială, transmise Serviciului Vamal pentru lupta împotriva traficului ilicit cu țigarete

Compania JTI a transmis astăzi Serviciului Vamal un autoturism și un set de tehnică specială în scopul prevenirii și combaterii contrabandei cu țigarete.

Autoturismul și dispozitivele au fost transmise în cadrul întrevederii directorului General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie cu directorul JTI Moldova Dorin Pavaloi.

Vitalie Vrabie a menționat că Serviciul Vamal este antrenat plenar în lupta împotriva traficului ilicit cu țigarete.

”Vorbim despre o infracțiune care atentează nu doar la securitatea economică a statelor afectate de contrabanda cu țigarete, dar care poate afecta și sănătatea consumatorilor, care riscă să procure produse neverificate. Iată de ce este important să ne diversificăm instrumentele antifraudă, dezvoltând, totodată, parteneriate durabile cu mediul privat, care, prin asistența metodologică și tehnică oferită, ne ajută să descurajăm fenomenul.”, a spus directorul Vămii.

La rândul său, directorul JTI, Dorin Pavaloi a declarat că suportul JTI vine să susțină eforturile Serviciului Vamal pentru eliminarea contrabandei cu produse din tutun. Acest fenomen afectează grav atât veniturile la bugetul de stat, cât și imaginea țării noastre în afară.

„Pentru JTI lupta cu traficul ilegal de țigarete reprezintă o prioritate, iar parteneriatul pe care îl avem cu Serviciul Vamal de mai bine de 10 ani face parte din strategia globală a companiei noastre. Astfel, JTI își reiterează angajamentul de a sprijini instituția prin asistență tehnică, dezvoltare a echipele canine și prin alte programe de consolidare a capacităților instituționale de combatere a contrabandei.”

Serviciul Vamal colaborează cu JTI începând cu anul 2008, având la bază un Protocol în care sunt prevăzute principiile de cooperare între părți.

În cadrul acestui parteneriat, compania a donat Serviciului Vamal patru unități de transport, mai multe loturi  de echipamente performante de control (de ex. dronă, dispozitiv de supraveghere cu termoviziune, baroscoape, endoscoape, tehnică de calcul etc.). JTI a contribuit și la dezvoltarea echipelor canine prin donarea a nouă câini specializați în depistarea produselor de tutun de contrabandă și instruirea în cadrul Școlii de Dresaj a Autorității Vamale din Republica Cehă, precum și participarea la diverse competiții, operațiuni și exerciții comune organizate împreună cu colegii din Austria, România, Ucraina, etc.

De asemenea, autoritatea vamală a beneficiat de asistență metodologică din partea JTI, care a constat în organizarea de cursuri de instruire pentru identificarea produselor din tutun contrafăcute.

În anul 2017, numărul de țigarete reținute de către Serviciul Vamal însuma 5,6 milioane, cu circa 30% mai mult decât în anul 2016, când au fost depistate în total 4,4 milioane. Din totalul țigaretelor reținute, 3.303.840 (cca 60%)  au fost depistate de către câinii antitabac ai Vămii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.