Connect with us

Important

Un armean și un rus au încercat să iasă ilegal din R.Moldova. Au fost prinși în apele râului Prut

Polițiștii de frontieră au reținut doi cetățeni străini, un armean și un rus, care încercau să iasă ilegal din R. Moldova. Aceștia au fost prinși în apele râului Prut.

Cazul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când polițiştii de frontieră de la Leușeni au fost informați de către populația locală despre faptul că doi bărbați străini se interesau cum să traverseze frontiera, prin ocolirea punctului de trecere.

În mod operativ, au fost intensificate măsurile de control și supraveghere a graniței moldo-române, grupa de intervenție din cadrul Sectorului acționând conform competențelor în zona de responsabilitate.

Drept urmare, în apele Prutului au fost depistate două persoane, iar pe mal bunurile personale, haine de schimb și obiecte igienă.

Întrucât cei doi bărbați nu au putut justifica prezența în zona de frontieră, au fost conduși la sediul Sectorului, pentru continuarea cercetărilor.

Verificările adiționale au scos la iveală că este vorba despre un cetățean al Armeniei de 29 de ani și un cetățean al Federației Ruse de 49 de ani. Bărbații s-au abținut de a da declarații vizavi de intențiile acestora privind trecerea frauduloasă a graniței, prin înot râul Prut.

Acum cei doi cetățeni străini, reținuți pentru 72 de ore, sunt cercetați pentru tentativa trecerii ilegale a frontierei de stat.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Curtea Constituțională a dat undă verde pentru Limba Română în Constituție

Curtea Constituțională a avizat proiectul de modificare a sintagmei „limba moldovenească” din art 13 din Constituție.

Curtea Constituțională (CC) a declarat astăzi constituțională inițiativa legislativă a celor 34 de deputați care propun redenumirea limbii din Constituție în limba română.

Astfel, potrivit magistraților Înaltei Curți, acest proiect este unul tehnic și vine să implementeze hotărârea CC din 5 decembrie 2013, prin care a stabilit că Declarația de Independență face corp comun cu textul Constituției și prevederile acesteia prevalează asupra textului Constituției.

. „Având în vedere cele menționate, CC reține că proiectul de lege, fiind elaborat în scopul executării hotărârii din 5 decembrie 2013 nu conține inexactități și urmează a fi prezentată Parlamentului pentru adoptare”, a  declarat președintele CC, Tudor Panțîru.

Deputatul Tudor Deliu, unul din autorii proiectului a declarat că proiectul de modificare a art.13 va fi înaintat în Parlament și supus procedurilor parlamentare

“Hotărârea din 2013 trebuie să fie executată. Astăzi a fost făcut un prim pas privind restabilirea adevărului istoric. Credem că cei care astăzi reprezinta poporul vor vota pentru acest proiect. Avem nevoie de 68 de voturi”, a spus Tudor Deliu, deputatul din fracțiunea PLDM.

Citește mai departe

Important

Serviciul Nord al Biroului Migrație și Azil – cu sediu renovat și dotat cu echipament performant// FOTO

Serviciul regional Nord al Biroului Migrație și Azil al MAI, dispune de astăzi de un sediu renovat, modernizat și dotat cu echipament performant necesar pentru activitatea zilnică.

Sediul renovat va asigura activitatea Biroului în regiune prin extinderea capacităților de acordare a serviciilor la Ghișeul unic de documentare a străinilor. De asemenea, va susține mecanismele de integrare a străinilor care se află în țară și incluziunea lor socială.

Totodată, acest proiect va contribui la consolidarea capacităților de combatere a migrației ilegale, depistarea, identificare și îndepărtarea străinilor care au încălcat regimul de ședere pe teritoriul țării noastre.

Lucrările de renovare ale sediului au avut loc grație finanțării oferite de către Uniunea Europeană în cadrul Suportului Bugetar, cu aproximativ 6 mln. lei și a contribuției în valoare de 1 mln. 450 mii lei, din partea Ambasadei SUA în R. Moldova.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a acordat asistență în elaborarea design-ului modern, confecționarea mobilierului și procurarea unui set de calculatoare în valoare de circa 900 mii lei.

Activitățile de consolidare a capacităților serviciilor MAI în teritoriu, țin de un program vast de reformare a Ministerului, care au menirea de a oferi susținere populației din regiune, precum și a străinilor, care își creează o impresie despre Republica Moldova, reieșind din modalitatea în care sunt ajutați și deserviți de angajații noștri”, a menţionat ministrul de Interne Alexandru Jizdan.

Ambasadorul SUA James Pettit.a adus felicitări conducerii BMA și MAI cu rezultatele obținute în urma acestor proiecte comune, menționând despre faptul că aceste realizări sunt benefice pentru cetățeni.

„Această unitate renovată va ajuta Biroul pentru Migrație și Azil să-și îndeplinească sarcinile de bază. Străinii care vin în Moldova, în căutarea unei vieți mai bune vor ști că Moldova reflectă aceleași valori occidentale care ne unesc pe toți”, a spus ambasadorul SUA, James Pettit.

La rândul său, reprezentanta PNUD, Dafina Gercheva a menționat că inaugurarea Biroului este o mare realizare, dar aceasta este abia începutul.Organizația Națiunilor Unite din Moldova va continua să sprijine Biroul pentru Migrație și Azil în eforturile sale de integrare a imigranților și refugiaților în societate, prin consolidarea capacităților și instruirea personalului și a conducerii, sprijinirea unei coordonări mai bune între ministerele de resort și a implicării comunitare”.

Prim-secretarul Delegației UE, Marco Gemmera vorbit despre importanța acestei instituții pentru oameni, instituție care, oferind servicii de calitate va deveni gazda și casă pentru ei.

Citește mai departe

Important

Trei poliţişti şi patru deţinuţi trimişi în judecată în „cazul Braguţa”

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi, care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, vor compărea pe banca acuzaţilor.

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Braguţa, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

În acţiunile codeţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţământul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Braguţa.

În prezent, codeţinuţii sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 pînă la 15 ani închisoare.

De notat că, Procuratura Generală continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa altor 10 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, bănuiţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei, numărul acestora, potrivit procurorilor, nefiind exhaustiv.

De asemenea, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Amintim că, Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Procuratura va informa periodic despre evoluţia investgaţiilor pe acest caz.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe7 ore în urmă

Liderul catalan Carles Puigdemont anunță că NU se întoarce în Spania, dar NU vrea azil în Belgia

Preşedintele destituit al Cataloniei Carles Puigdemont a declarat marţi, într-o conferintă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că a...

Externe7 ore în urmă

Dmitri Rogozin comentează de la Moscova decizia Curții Constituționale a Moldovei

Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin, declarat persona non grata pe teritoriul R.Moldova, a comentat de la Moscova   decizia Curții Constituționale a...

Justiție9 ore în urmă

Guvernul vine cu un proiect ce-şi propune reducerea presiunii asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor de forță

Ministrul Justiției Vladimir Cebotari a informat astăzi, în cadrul unui briefing după şedinţa PDM, că instituţia pe care o conduce...

Politică10 ore în urmă

Igor Dodon pleacă în Italia. Va avea o întrevedere cu Papa Francisc

Preşedintele Igor Dodon a anunţat astăzi că va întreprinde o vizită de lucru la Roma, în perioada 4 – 6...

Diverse11 ore în urmă

Un deținut din Penitenciarul nr.13, găsit mort în celulă. Bărbatul fusese transferat din Federația Rusă

În dimineața zilei de azi, în timpul verificării de rutină a celulelor, angajații Penitenciarului nr.13-Chișinău au găsit un deținut decedat....

Politică11 ore în urmă

La Taraclia a fost inaugurat Consulatul Republicii Bulgaria

În oraşul Taraclia a fost inaugurat astăzi Consulatul Republicii Bulgaria. La ceremonia de deschidere au participat Andrei Galbur, ministrul Afacerilor...

Politică12 ore în urmă

PSRM: Vom împiedica în Parlament excluderea conceptului de “limbă moldovenească” din Legea Supremă

Partidul Socialiştilor a anunţat astăzi că va apăra dreptul moldovenilor de a-și numi limba moldovenească și va împiedica “în orice...

Advertisement

Opinii