Un aeroglisor va traversa Nistrul atât pe apă, cât și pe gheață! A fost adus din Vladivostok // FOTO

O nouă ambarcaţiune, un aeroglisor, va circula pe râul Nistrul. Aeroglisorul va face legătura dintre malurile râului chiar în condiții climaterice nefavorabile. Acesta a fost achiziționat de Bacul de la Molovata și va fi de mare folos locuitorilor satelor Molovata Nouă, Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari, care se află în stânga Nistrului.

Localnicii de acolo nu aveau acces la alimente sau medicamente iarna, atunci când apa râului Nistru îngheța, iar activitatea bacului era sistată. Noua ambarcațiune va putea merge pe gheață, iar probleme pe care le înfruntau până acum oamenii din regiune nu vor mai exista.

Prezent la inaugurarea ambarcațiunii, viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Sergiu Bucataru a declarat: „Acest aeroglisor poate traversa Nistru în condiții climaterice favorabile și nefavorabile, adică atât pe apă, cât și pe gheață. Până acum,  circulația peste Nistru era blocată atunci când era gheață. De acum nu va mai exista niciun impediment datorită acestui aeroglisor”.

Șeful Căpităniei Portului Giurgiulești Victor Andrușca a ținut să precizeze specificațiile tehnice cu care este dotat aeroglisorul. „Capacitatea navei este de 3,5 tone, adică poate fi transportat cu ușurință un microbuz cu pasageri. De pe un mal pe altul se ajunge în 6-12 minute. Este nou, motoarele sunt bune, de tip Honda. Acest vas poate fi manevrat de doi marinari”, a spus Victor Andrușca.

Ambarcațiunea a fost procurată din orașul Vladivostok, Federația Rusă și este nou. Mijloacele financiare au fost oferite de către Căpitănia Portului Giurgiulești în sumă de 800 de mii de lei, iar 300 de mii de lei au fost alocați din bugetul de stat Întreprinderii de Stat „Bacul Molovata”.

aeroglisor

aeroglisor

aeroglisor

aeroglisor

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.