UPDATE / Guvernul califică drept sfidătoare cererea Tiraspolului de aderare la Rusia

Guvernul de la Chișinău califică drept sfidătoare adresarea prin care Legislativul regional de la Tiraspol a cerut miercuri Dumei de Stat de la Moscova să recunoască independența Transnistriei și să includă o parte inalienabilă a teritoriului Republicii Moldova în componența Federației Ruse.

Referindu-se la demersul Tiraspolului, premierul Iurie Leancă a declarat în deschiderea ședinței Guvernului că:

[blockquote style=”1″]Această adresare este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova. Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toți actorii internaționali care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2”. Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internațională şi nu poate fi considerat drept un exercițiu de exprimare a voinței populației din regiune. Astfel, acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acțiune unilaterală și, categoric, contraproductivă.[/blockquote]

Totodată, Guvernul se declară deschis continuării unui dialog politic, pentru identificarea unei soluții finale și viabile a conflictului transnistrean.

Drept urmare, Republica Moldova cheamă toți partenerii internaționali și, în special Federația Rusă, „să vină cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit ITAR-TASS, deputații din pretinsul Soviet Suprem de la Tiraspol au votat unanim o adresare către Duma de Stat și  președintele rus, Vladimir Putin, în care solicită recunoașterea independenței regiunii, dar și intrarea acesteia în componența Federației Ruse. Așa zișii deputați fac referire la “dreptul unui popor la autodeterminare”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare