Uimitor! Un grup de tineri moldoveni au coborât 30 metri sub pământ şi au cântat muzica din Game of Thrones// VIDEO

Moldovan National Youth Orchestra a adus prima dată muzica clasică în cea mai mare peșteră din Republica Moldova și top 3 în Europa „Emil Racoviță”, situată în cel mai vestic punct al țării – Criva.

Echipa MNYO au coborât 30 m sub pământ cu echipament special, instrumente, lumini, utilaj video pentru a interpreta lucrări de Bach, Mozart, Gardel ce au răsunat în peștera care e un labirint cu galerii de 92 km și o vârstă de 450.000 ani (relativ tânără) pentru 10 spectatori, membri ai clubului de speologie ”ABIS”.

Scena de concert cu titulatura ”Dinozaur” a fost martoră a unui recital unic cu emoții greu de redat atât pentru muzicieni cât și pentru spectatori, probabil cel mai captivant recital din viața noastră.

De asemenea, deoarece suntem fani Game of Thrones oferim spre audiție cu prilejul lansării noului sezon – tema principală semnată de Ramin Djawadi”, au declarat tinerii interpreţi.

Acţiunea a avut loc în cadrul proiectului ”La La Play”, care este prima expediție de muzică clasică realizată în Moldova. 15 tineri, dintre care 9 muzicieni și 5 jurnaliști vor traversa 1600 km pentru a reflecta prin muzică clasică 8 subiecte sociale.

Turneul va marca centenarul compozitorului Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști din toate vremurile.

Va fi interpretată muzică clasică acolo unde ea nu a fost niciodată. 12 locații vor găzdui în format open air lucrări din perioada barocă, a clasicismului vienez sau lucrări contemporane.

Sunt aşteptaţi circa 3500 de spectatori, în mare parte oameni din zone rurale: profesori, agronomi, viticultori, copii, bătrâni, etc.

Subiectele alese, deși par contrastante, urmăresc împreună reflectarea unor teme actuale: turism nevalorificat; persoane cu dizabilități; promovarea încrederii între locuitorii celor două maluri ale Nistrului ; excelență în educarea tinerilor talente; comunitate bulgărească; comunitate găgăuză; comunitate rromi, comunitate ucraineni; toleranța față de persoanele în detenție; potențialul enorm vitivinicol național.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.